RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/Scanpix

Gatlins trener tystet om THG

Sist oppdatert:
Justin Gatlin løp søndag til OL-gull på 100 meter. Etterpå fortalte hans trener Trevor Graham at det var han som i fjor tipset myndighetene om «designersteroidet» THG.

Det var et gjennombrudd i kampen mot doping da en sprøyte med THG ble sendt anonymt til USAs antidopingbyrå. Det førte blant annet til etterforskning av BALCO-laboratoriet, som skal ha utviklet THG, og en rekke verdensstjerner er gått med i dragsuget.

- Jeg gjorde det. Som trener virket det som det rette å gjøre, og det mener jeg fortsatt, sa han til Reuters etter Gatlins gulløp.

- Om jeg ville gjort det igjen? Ja.

Sammen med sprøyten fikk USADA beskjed om at den inneholdt et nytt dopingmiddel som ble brukt av en rekke utøvere. Forskere brukte innholdet til å utvikle en analysemetode for å spore stoffet.

Endret alt
Dwain Chambers, europamester på 100 meter, var den første som ble utestengt etter å ha testet positivt på THG. Han ville vært blant favorittene i OL om han ikke var blitt tatt. Grahams handling i fjor har, direkte og indirekte, ført til at startfeltene på sprint og i mange andre øvelser er blitt helt annerledes enn de ellers ville vært.

For eksempel forsvant verdensrekordholder Tim Montgomery ut av bildet etter å ha blitt dratt inn i BALCO-etterforskningen. Også greske Kostas Kenteris er blitt satt i forbindelse med BALCO. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere