Gå til sidens hovedinnhold

Genk-sjefen måtte ta en alvorsprat med Thorstvedt: - Han kan være en «drittsekk» på banen

Kristian Thorstvedt (22) har virkelig satt spor hos Genks hovedtrener John van den Brom etter et drøyt halvår sammen i klubben.

Etter en tung start i Belgia, som kulminerte med at han ikke engang ble tatt med i kamptroppen til van den Brom mot Royal Mouscron i januar, har pilene pekt rett opp for 22-åringen.

En sensasjonell utvikling på sesongen på klubblaget med både cupgull, annenplass i hjemlig serie og hat trick i serieavslutningen, samt landslagsdebut, gjør at Thorstvedt kan se tilbake på en fantastisk vår.

Onsdag ble han direkte avgjørende da han umiddelbart markerte seg med målgivende pasning etter å ha kommet inn mot Luxembourg.

- Han har så stort potensial. Han er god fysisk, teknisk og taktisk, og han kan score mål og levere målgivende pasninger. Om du ser på de fysiske tallene hans etter kamper, er han alltid inne blant topp fem, er attesten fra hans klubbtrener John van den Brom i dette Nettavisen-intervjuet.

54-åringen drar, i likhet med Ståle Solbakken, raskt opp ordet «mentalitet» når han blir bedt om å beskrive sin norske landslagsspiller.

- Han vil alltid vinne, sier nederlenderen, og legger noe spøkefullt til.

- Noen ganger kan han være en «drittsekk» i kamper, både for seg selv, men også for lagkameratene, for motstanderne og meg som trener.

Noe alvor er det imidlertid i det.

Van den Brom sier han har brukt tid på å styre tenningsnivået til Thorstvedt, som blant annet mistet hodet og ble utvist mot Tyrkia i mars.

- Han må være smartere noen ganger. Sist sa jeg til ham «ok, nå er det ikke noen supportere på tribunen, men neste sesong vil det være det. Du kan gjøre ting i kamper som gjør at vi får hele arenaen mot oss». Da smiler han, for han vet det.

- Ser du på den delen av mentaliteten til Thorstvedt som en styrke eller svakhet?

- Begge deler. Noen ganger er det en styrke, og noen ganger presser jeg ham. Jeg sier «Kris, vi må gjøre noe, for de prøver å ta oss. Vi trenger noen menn nå», og da er han nummer én. Men svakheten er når vi kontrollerer kampen og holder på å vinne, da må vi være smartere. Også med gule kort, for etter fem gule kort blir man suspendert. Jeg ser mye i ham som i meg selv, med tanke på min mentalitet som trener.

Les også: Haaland reddet Norge. Men Drillo likte ikke det han så: –⁠ Uforståelig

- Puslespillet ble fullført med «Kris»

54-åringen kom til den belgiske klubben like før jul i fjor, og valgte å prioritere andre spillere enn Thorstvedt de første månedene.

Som VG tidligere har skrevet, gikk det til slutt så langt som at Thorstvedt ba om å bli solgt eller lånt ut.

Svaret var blankt nei fra van den Brom, og det hele ble et slags vendepunkt for Norges nummer 21, som svarte med å spille seg til fast plass i Genk.

I en playmaker-rolle har rogalendingen tidvis herjet, enten det er med mål, målgivende pasninger eller lekre finter.

- Hans kraft og løp er utrolig. Han kom på laget og vi fikk en veldig fin avslutning med han på banen. Vi ser alltid etter hva vi mangler i laget, og vi manglet kraft og mål. Vi savnet noen bak spissen, men vi savnet også litt kraft i forsvar, og det er hva han tilfører. Puslespillet ble fullført med «Kris» som en nummer ti. Han scoret veldig viktige mål for oss, og han ble bare bedre og bedre, forteller van den Brom.

Hovedtreneren, med en fortid i både Anderlecht, AZ og Utrecht, forteller at han betrygget Thorstvedt med at både han og klubben hadde tro på ham selv om det ble svært begrenset med spilletid innledningsvis i sesongen.

- «Vi selger deg ikke» var min første respons. Nei, han spilte ikke, men jeg sa han måtte være klar når vi trengte ham. Kun én eller to kamper senere var det hans tur, og siden har han spilt alle kampene. Hele klubben trodde på ham, og selv om det er litt interesse for ham nå, sier vi til ham at han blir hos oss, avslører van den Brom.

For etter storspill i Belgia er det naturlig at enda større klubber har fått øynene opp for Thorstvedt.

- Noen ganger er det naturlig å flytte på seg, men det er for tidlig for Kristian. Han er fornøyd i både klubben og byen, slår 54-åringen fast.

Van den Brom vet hva han snakker om. Han spilte selv over 300 kamper for Vitesse, fikk bokført to landskamper for Nederland og har også et par sesonger i Ajax bak seg.

Nå forteller han at han ser mye av seg selv i Thorstvedt. Ikke bare fordi han spilte i samme posisjon, men også med tanke på hvordan de oppfører seg på banen.

Han omtaler Thorstvedt som en utradisjonell playmaker, etter at den tidligere Viking-spilleren er blitt kjent for sin evne til å komme fra dypet og posisjonere seg inne i boksen.

Innledningsvis i Genk-karrieren ville imidlertid Thorstvedt være overalt, om vi skal tro hans egen sjef.

- Noen ganger tror han at han kan gjøre alt, og det har jeg diskutert mye med ham, sier van den Brom og ler.

- I starten ønsket han å løpe overalt hvor ballen var. Jeg sa «stopp, bli i din posisjon, du er nummer 10».

Tok avslutningsgrep

Og van den Broms råd har gitt avkastning. Thorstvedt fikk noe overraskende sjansen fra start av Ståle Solbakken da Norge møtte Gibraltar i mars, og unggutten svarte med å levere sin første scoring for landslaget.

Målet kom på typisk Thorstvedt-vis, da han fikk ballen etter å ha skaffet seg plass i sekstenmeteren.

Typisk var også avslutningsteknikken, da han på behersket vis satte innsiden av foten til, og fant en liten luke i det nærmeste hjørnet.

At han valgte nettopp bredsiden er nemlig ikke tilfeldig. Van den Brom avslører at han har jobbet mye med hva slags teknikk midtbanespilleren skal benytte seg av når han kommer i scoringsposisjoner.

- Da han kom til scoringsmuligheter tidligere, ville han skyte veldig hardt og ukontrollert. Jeg sa han måtte stoppe å gjøre det, for han er så god med innsiden av venstrefoten. Jeg ba ham heller gjøre det, og han scoret mange mål med innsiden for oss denne sesongen. Om han ønsker å skyte hardt, går den ofte langt over mål. Jeg sier det til ham, fordi jeg vet han ønsker å lære, forteller han.

Thorstvedt selv understreker at han trives godt under ledelse av van den Brom i Belgia.

- Han er en fin fyr, og kan det å kommunisere med spillerne, forteller han til Nettavisen.

Han mener han virkelig fant sin plass i Genk-laget utover i sesongen, og mener han utfylles godt av driblesterke og hurtige kantspillere på hver sin side.

- Da passer jeg inn som en jordfreser som jobber hardt, vinner dueller og tar litt av drittjobben, samtidig som jeg kan bruke spisskompetanse til å komme sent i boks og lukte andreballene.

Det blir flere andreballer å lukte søndag, når Norge møter Hellas. Kampen kan du følge i vårt livesenter her!

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk