Team Sky skal forsøke å utføre balansekunsten det er å gå for både gul og grønn trøye under sommerens Tour de France.

Mange har forsøkt det tidligere, og endt opp med verken fugl eller fisk.

Overfor SBC Cycling Central er tidligere HTC-rådgiver, Erik Zabel, tydelig på hvilke prioriteringen han hadde gjort foran etapperittet.

- Dersom jeg var ansvarlig for Team Sky, hadde jeg sendt minst seks ryttere dit med ansvar for Cavendish. I tillegg hadde jeg sendt Bradley Wiggins og Chris Froome for den gule trøyen, sier Zabel.

Vant «uten» hjelpere
Tyskeren vant poengkonkurransen i Tour de France hvert år mellom 1996 og 2001.

I ’96 og ’97 måtte han tåle at T-Mobile knyttet hovedtyngen av laget opp mot sammenlagtambisjonene til Bjarne Riis og Jan Ullrich.

Likevel vant han.

- Det var kun en eller to mann som trakk i trådene for meg. Lagets hovedfokus lå på sammendraget.

Zabel mener Sky bør gjøre en lignende prioritering, men at fokus altså skiftes fra sammendraget til massespurtene.

- I mine øyne er sjansene mye, mye større for å vinne grønn trøye med Cavendish, enn gul trøye med Wiggins. Cav er den beste sprinteren i verden, og vant allerede i fjor. Han er altså tittelforsvarer. Jeg har allerede vist at formen er god, og han er verdensmester. Han fortjener 100 prosent støtte av laget sitt.

«Lance Armstrong-faktoren»
Han poengterer videre at Wiggins er kapabel til å blande seg inn blant de fem beste i sammendraget, men at både «Schleck-brødrene og Cadel Evans er større favoritter» i fjellene.

T-Mobile-laget, og her er det kanskje på tide å nevne at det foregikk systematisk doping i laget på den tiden, er foreløpig det siste som har klart å skaffe seg både gul og grønn trøye i samme Tour de France.

- Hvorfor har ingen andre lag maktet dette?

- Det har med «Lance Armstrong-faktoren» å gjøre. Han stilte som krav at laget bare skulle bygges for ham, og kun holde fokus på den gule trøyen. Det var sykkelsportens natur i mange år.

- Deretter kom Mario Cipollini med sitt Saeco-mannskap. Da var spurteren roadcaptain, mens sammenlagtrytteren kun var med på slepet. Nå ser det ut til at Sky har et luksusproblem med både Cavendish og Wiggins på laget. Jeg våger likevel påstanden om at 75 prosent etter Cipollini-modellen og 25 prosent etter Armstrong, bør være nok til å lykkes med begge prosjektene, avslutter Zabel overfor SBS Cycling Central.

PS! Erik Zabel er nå rådgiver for Katjusja-laget og skal hjelpe Denis Galimzianov og Alexander Kristoff til å finne tonen i russernes spurtopptrekk denne sesongen.