Gå til sidens hovedinnhold

Gigantkrav mot Armstrong fra staten

Saksøkt for svindel av offentlige midler. Og det kan bli meget dyrt for 41-åringen.

Allerede i februar varslet det amerikanske justisdepartementet at de ville ha en bit av varslersøksmålet mot Lance Armstrong.

Det var tidligere lagkamerat Floyd Landis som leverte inn opprinnelige søksmålet allerede i 2010.

Justisdepartementet ønsker blant annet å få tilbake de 40 millioner dollar Armstrong og hans lagkamerater fikk utbetalt fra US Postal.

Økonomisk svindel
Ettersom det amerikanske postvesenet er en offentlig instans, regnes den omfattende dopingen i sykkellaget som «økonomisk svindel med offentlige midler».

Den amerikanske stat benyttes seg av False Claims Act (falske krav-loven) for å gå etter Armstrong.

Loven ble vedtatt av kongressen i 1863 og skal «fremme varsling» og «avsløre svindel mot amerikanske myndigheter».

Fra USA meldes det nå at Armstrong blir saksøkt for kontraktsbrudd, uredelig inntektservelse og svindel

Kan tredoble beløpet
Falske krav-loven gir ikke bare muligheten til å få midlene tilbake, men kan føre til en tredobling av det aktuelle beløpet.

Armstrong og hans hjelpere fikk utbetalt bonuspenger for hver av de sju Tour de France-seirene mellom 1999 og 2005. I kontrakten med postvesenet sto det ettertrykkelig at dette ikke skulle skje ved etter bruk av forbudte midler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Myndighetene er også interessert i å få tilbake lønningene i den samme perioden. Ifølge kravet er beløpet estimert til 17,9 millioner dollar (i overkant av 100 millioner norske 2013-kroner), melder nyhetsbyrået Reuters.

USA Today mener totalbeløpet kan pålyde 120 millioner dollar. Det er over 700 millioner norske kroner!

Og nå til den minst overraskende delen av denne artikkelen: Armstrongs advokater mener kravet er «opportunistisk og urettferdig».

- Det amerikanske postvesenet profitterte voldsomt på sponsoratet for dette sykkellaget. De var aldri utsatt for svindel. Lance Armstrong slet seg ut for dette laget, og ga dem en fantastisk eksponering av merkevaren i denne perioden, uttaler Elliot Peters ifølge Reuters.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken