USA – FINLAND 6-1/CANADA – SLOVAKIA 3-2:

Når gullfinalen i ishockey for herrer i OL i Vancouver starter søndag, er det to lag med vidt forskjellig utgangspunkt som møtes.

For mens det forventes gull og intet annet av de canadiske superstjernene, er det noe annet for de amerikanske unggutta. Ifølge deres egen sportssjef, Brian Bruke, var det ingen som ville regne det amerikanske laget som en gullkandidat i forkant av mesterskapet.

Men natt til lørdag sørget amerikanerne for å sikre seg en plass i finalen. Og det gjorde det med stil.

Seks mål på 13 minutter
For motstander i semifinalen var et finsk lag som tapte mot Sverige i gullfinalen i Torino-OL i 2006. Det var med andre ord et sultent finsk lag som jaktet finaleplass.

Men gulldrømmen varte i bare 13 minutter. For etter disse minuttene sto det 6-0 til amerikanerne, og finaleplassen var i praksis sikret.

For finnene maktet bare å redusere én gang etter sjokkåpningen, og dermed kunne amerikanerne juble for muligheten til å spille om gull for første gang siden OL i Salt Lake City i 2002.

Den gang ble Canada festbremser for amerikanerne på hjemmebane. På søndag får amerikanerne muligheten til å gjengjelde dette.

Rotet det nesten bort
Canada sørget nemlig for å sikre seg en lenge forventet finaleplass. Hockeyfansen i Vancouver forventer OL-gull, og Canada så lenge ut til å sikre seg finaleplassen uten dramatikk.

En komfortabel 3-0-ledelse sju minutter i andreperioden så ut til å være nok til sikre Canada muligheten til å revansjere den særdeles skuffende sjuendeplassen fra OL i Torino for fire år siden.

Men så våknet slovakene. De reduserte to ganger og sørget for kamp i slutten av tredje periode. Men desperate canadiere kjempet som løver og holdt unna for Slovakia.

Slovakene hadde nemlig flere feite muligheter mot slutten av oppgjøret, men pucken ville ikke i mål.

Dermed sikret Canada finaleplassen, og nå møter de et amerikansk lag i superform. Et amerikansk lag som vil ta tilbake gullet de aldri vant på hjemmebane for åtte år siden og gullet de ikke har vunnet siden 1980, da OL var i Lake Placid.

Det ligger med andre ord til rette for et durabelig lokaloppgjør i finalen i ishockey.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!