Gå til sidens hovedinnhold

Gikk 9 km med ødelagt stav

Men Vibeke Skofterud irriterer seg ikke over at seieren glapp.

Søndag var Vibeke Skofterud (29) tilbake der det norske folk liker å se henne. Nokså nøyaktig to år etter andreplassen i Davos, kunne hun igjen bestige seierspallen i verdenscupen.

Skofterud ble nummer tre på den klassiske 10-kilometeren i Kuusamo, 1,6 sekund bak tidligere dopingdømte Irina Khazova fra Russland og 14,7 sekunder bak hjemmefavoritten Aino Kaisa Saarinen.

Trolig kunne Skofterud ha stått enda et trinn høyere på pallen. Eller kanskje til og med helt øverst. Hadde det ikke vært for et uhell allerede etter én kilometer.

- Klarte å gi faen
Da ødela Slitu-jenta nemlig den ene staven.

- Jeg gikk med helt nye staver, men den ene stroppen røk tidlig. Jeg måtte holde staven hele veien, forteller Skofterud til Nettavisen.

Hun velger imidlertid ikke å irritere seg over sekundene som trolig glapp. Tvert imot.

- Det er faktisk det jeg er mest fornøyd med, at jeg klarte å gi faen og konsentrere meg om å gå på ski.

- Jeg hadde en veldig, veldig god dag, og er veldig fornøyd. Det er ikke store avstander oppover, og det gir meg selvtillit, sier Skofterud.

Etter en trøblete fjorårssesong ble hun satt ut av landslaget. Man kan trygt si at hun har slått tilbake.

Vrang rygg
Skofterud ble nummer fem i verdenscupåpningen på Beitostølen forrige helg, og gikk en meget god førsteetappe for det norske stafettlaget.

En uke senere var hun altså tilbake på pallen individuelt – og det i klassisk, som hun har slitt voldsomt med i høst. For selv om Skofterud er blant de mest finslepne teknikerne i klassisk, har prolaps i ryggen gjort det svært problematisk for henne å gå i den stilarten.

- Dette var faktisk min tredje harde økt i klassisk denne sesongen. Hittil denne sesongen har jeg 220 timer skøyting og 15 timer klassisk, røper hun.

- Men nå er du så bra at du tåler belastningen?

- Nei, jeg er ikke bra. Jeg har vondt nå, og må trene støttemuskulatur i ryggen hele tiden for å tåle belastningen, sier hun til Nettavisen på vei hjem fra Kuusamo søndag kveld.

- Fordel å stå utenfor
Landslagsvrakingen mener hun utelukkende har virket positivt.

- Jeg har all respekt for landslaget, men for meg har det vært en fordel å stå utenfor. Det gir meg friere tøyler, noe som igjen har ført til at jeg må ta mer ansvar sjøl. Det var det jeg trengte, sier Skofterud.

Med de sterke prestasjonene innledningsvis i sesongen, har hun også lagt inn en meget sterk søknad om en plass i den norske troppen til OL i Vancouver. Viser hun i nærheten av samme form den neste måneden, er hun ikke til å komme forbi i et uttak.

- For å være helt ærlig, har jeg ikke tenkt så mye på resultater. Jeg har tenkt på å gå gode renn, og det har jeg klart. Men når man står utenfor landslaget, er man selvfølgelig mer avhengig av å gå fort for å kvalifisere seg, og det gir meg trygghet at jeg har klart det så langt, sier Skofterud – som står over sprinten i Düsseldorf til helgen, og sikter seg inn mot rennene i Davos helgen etter.

Bjørgen-ros
Etter søndagens strålende innsats vanket det også gode ord fra Marit Bjørgen, sto over på grunn av sykdom i forkant av Kuusamo-helgen.

- Hun har gjort jobben sin, i stedet for å syte og klage over at hun ikke kom på lag. Her er der mange som har ting å lære. Det er bare en ting å gjøre for å gå fort på ski, og det er å brette opp ermene og jobbe hardt. Dette fortjente Vibeke, sier Marit Bjørgen til Netttavisen.

De to debuterte i samme internasjonale mesterskap, i Lahti-VM i 2001, og ble verdensmestere sammen på stafett i 2005.

Nå kan Norges beste langrennsjenter fra 1980-generasjonen håpe på en 2005-reprise under OL i Vancouver fem år senere.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger