VALKENBURG (procycling.no): Etter en blytung innledning på sesongen, revansjerte Philippe Gilbert seg på best mulig måte søndag. 30-åringen ble verdensmester i Valkenburg, få mil fra hjemstedet utenfor Liége.

- Det har ikke vært lett. Jeg var veldig skuffet etter klassikerne på våren. Hele veien har jeg prøvd å finne formen, men det var tungt, sier Gilbert på den internasjonale pressekonferansen etter rittet.

Gilbert angrep de andre favorittene på den siste forseringen av Cauberg. BMC-rytteren kjørte dermed solo inn til seier, knappe to kilometer etter toppen av den legendariske bakken.

Les også:Edvald: - Det var det beste jeg kunne få

Slet i starten av sesongen
Etter en drømmesesong i 2011, var 2012 mer eller mindre mislykket, før 30-åringen vant to etapper i Spania rundt.

Dermed var nok den etterlengtede seieren i søndagens VM en enorm lettelse for 30-åringen fra Verviers.

- Det var viktig å vinne de to etappene for selvtilliten. Det var også viktig med tanke på rollen min i det belgiske laget. Laget kunne stole på meg etter de to seirene, sier Gilbert

- Det løsnet i Spania
I etterkant av rittet møtte procycling.no TV 2s ekspertkommentator Johan Kaggestad på pressesenteret. Den folkekjære kommentatoren hadde på forhånd tippet Simon Gerrans som vinner, men var allikevel ikke direkte overrasket over seieren til Gilbert.

Vi spurte han om den gode sesongen i fjor, og den vanskelige starten på årets sesong.

- Det er ganske interessant det du sier om sesongen i fjor. Med så stor suksess blir man gjerne mett og sliten i hodet når det drar seg mot VM. I år har det skjedd det motsatte. Det begynte å løsne i Spania rundt. Spesielt på etappen som han vant i Barcelona. Der var han overlegen i en bakke som minner litt om Cauberg. I dag var han i kjempeform og da kjenner vi kapasiteten hans, analyserer Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hadde tre store mål
Før sesongen hadde BMC-rytteren tre store mål. Det var vårklassikerne, OL og VM. De to første målene gikk i vasken, før han endelig kunne juble over seier i VM.

- Jeg var bra i OL også, men da vant jeg ikke. Jeg tror at når du har store mål som dette, så er det ikke så lett å vinne alt. Jeg vant i det minste ett av målene mine og er veldig glad for det.

Tenkte på misbrukte sjanser
På vei mot seier var det mange tanker som gikk gjennom hodet til Gilbert. Han fikk tid til å nyte de siste meterne, samtidig som han mintes det mislykkede angrepet i Geelong for to år siden.

- Jeg tenkte på Australia i finalen. Jeg hadde omtrent den samme gode formen da. I dag passet løypa meg bedre. Jeg husker at jeg var veldig skuffet etter målgangen i Australia. Jeg angrep på den siste stigningen, men ble hentet fire-fem kilometer fra mål.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg får ikke ti sjanser til
Belgia har alltid vært et sykkelland, og kanskje spesielt når det kommer til endagsritt. Gilbert og Tom Boonen har vært de dominerende rytterne de siste årene. Nå er begge to verdensmestere, etter at Boonen vant helt tilbake i 2005.

Gilbert mente han kjørte Cauberg perfekt, og skjønte selv at han måtte ta denne muligheten.

- Jeg sa til meg selv at jeg ikke får ti muligheter som dette igjen i livet. Jeg måtte ta sjansen og vinne.

Og det gjorde han.

- Jeg gjorde en perfekt Cauberg. Jeg tror at jeg vil se på bildene av den siste stigningen et titalls ganger. Det var den perfekte stigning.

Les også:- Dette er en stor lettelse for Edvald

Tjener enorme summer
Det antas at verdensmesteren tjener rundt 23 millioner kroner i året for sin kontrakt hos BMC. På toppen av dette kommer bonuser fra personlige sponsoravtaler.

Derfor har det blitt mange spørsmål rundt belgierens manglende resultater denne sesongen.

Kaggestad tror seieren var en enorm lettelse for gullvinneren.

- Ut i fra lønna hans må det være deilig å endelig levere varene. De (BMC) har investert mye penger i han for at han skal vinne sykkelritt. Nå har han nok skjønt at han må gjøre leksa si til neste sesong, avslutter Kaggestad til procycling.no.