RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gilbert vil bli historisk

SULTEN VERDENSMESTER: Gilbert jakter sin tredje triumf i il Lombardia. I sa fall blir han del av en eksklusiv klubb som har vunnet rittet i regnbuetrøyen.
SULTEN VERDENSMESTER: Gilbert jakter sin tredje triumf i il Lombardia. I sa fall blir han del av en eksklusiv klubb som har vunnet rittet i regnbuetrøyen. Foto: Tim de Waele
Sist oppdatert:
Ønsker å kopiere italiensk sykkel-nestor

Det er i fotsporene av en italiensk legende at Philippe Gilbert går inn i sesongens avsluttende fase.

Når årets il Lombardia – tidligere kjent som Giro di Lombardia – kjøres lørdag, sammenfaller det med 70 årsdagen til Felice Gimondi. Etter initiativ fra guvernøren i Lombardia-regionen går derfor startskuddet for årets utgave i Bergamo, hjembyen til den tidligere verdensmesteren.

Sist uke ble Gilbert verdensmester i Nerderland. Nå kan belgieren gjøre som Gimondi: vinne i Lombardia med regnbuetrøyen på skuldrene.

- Han har ikke festet mye og vil være klar til lørdag, sier Rik Verbrugghe, Gilberts sportsdirektør, til den belgiske avisen Het Nieuwsblad.

- Jeg er i god form og har et sterkt lag i ryggen. Hvis det kommer regn blir det bra. Da blir utforkjøringene viktige, som for to år siden da jeg vant, sier Gilbert til Dernier Heure.

Gilbert debuterer med sine nye, eksklusive tekstiler i landet han en gang demonstrerte sitt potensial som éndagsrytter. Bare 22 år gammel markerte han seg som en kommende klassikerstjerne med et fryktløst angrep på Poggio di San Remo tilbake i 2004.

Siden den gang har valloneren vunnet il Lombardia to ganger. Vinner han sin tredje går han forbi storheter som Eddy Merckx, Roger de Vlaeminck og Felice Gimondi.

«Nostalgia italiano»
Med klengenavnet «det fallende løvs ritt» har Lombardia, tradisjonen tro, vært sykkelkalenderens endepunkt på høsten. Nå er det prestisjefylte rittet flyttet to uker frem, for å gi plass til det internasjonale sykkelforbundets kinesiske nyskapninger, og da må kanskje det tilnavnet revurderes. Likevel kommer den vemodige fornemmelsen av «sesongslutt» snikende, idet éndagsrittets mastodonter gir seg ut på en siste batalje for året langs Comosjøens bredder.

Denne gangen altså, til heder og ære for legenden Gimondi. Som én av bare fem ryttere som har vunnet alle tre Grand Tours, er han en av gigantene i italiensk sykkelhistorie. Italieneren, som i løpet av sin karriere sto på pallen hele fem ganger i Lombardia, gjorde et bardust inntog i den profesjonelle sykkelverdenen, da han i sitt første år vant 1965-utgaven av Tour de France. Sin unge alder til tross, bekreftet Gimondi sitt store talent med å vinne både Paris-Roubaix og Giro di Lombardia året etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gimondi ble raskt stemplet som Fausto Coppis arvtager av den alltid nostalgiske pressen i hjemlandet, men det var før Eddy Merckx startet sitt hegemoniske felttog til toppen av sykkelhierarkiet. Gimondi ble belgierens skygge, og dermed gjenstad for mye knivskarp satire fra den sjåvinistiske, italienske sykkelfansen.

«Avslutningen på dagens etappe i Giro d’Italia blir kringkastet klokken halv fire for Merckx, klokken fire for Gimondi», er en klassisk italiensk vits fra 1970-tallet. Riktignok tuftet Gimondi «Kannibalen» ved noen anledninger, blant annet da italieneren ble kronet til verdensmester i Barcelona i 1973. Senere det året tok Gimondi sin andre og siste Lombardia-triumf.

Vinne i regnbuetrøyen
Nybakt verdensmester Philippe Gilbert kan kopiere den bragden lørdag. Da valloneren viste seg fullstendig utilnærmelig på siste stigning i Valkenburg, den ikoniske Cauberg-bakken, levde BMC-rytteren opp til favorittstempelet under VM.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I Lombardia, ikledd den lett gjenkjennelige regnbuetrøyen, blir Gilbert derfor en rytter under myndig oppsyn. Vincenzo Nibali og tidligere vinner Damiano Cunego vil avvente belgieren. Alberto Contador, vinneren av Vuelta a España og Milano-Torino, jakter første spanske seier i rittet. Felles for de alle er at de har en svært krevende trasé i vente.

Les også: Nordhaug er helt tom

Il Lombardia 2012
Som om 70årsdagen til Gimondi ikke var nostalgi nok, har arrangøren også hentet frem den fryktinngytende Muro de Sormano. En stupbratt motbakke som strekker seg over to kilometer og som tilbyr en gjennomsnittlig stigningsprosent på 15,8 prosent. Like før toppen må rytterne kjempe seg over partier på 27 prosent. Muro de Sormano blir brukt for første gang på 50 år i Lombardia-sammenheng, men er plassert hele 80 kilometer før målgang i Lecco.

Den ikoniske stigningen til Madonna del Ghisallo, stedet hvor sykkel og katolisisme knyttes sammen, er selvsagt også på programmet og har sin sedvanlige plass i traseen, 50 kilometer før mål. Nibali animerte begivenhetene ved å angripe her i fjor, men det er lenge siden rittet ble vunnet med slike sensasjonelle solobrudd.

Siste og trolig avgjørende hinder kommer i form av Villa Vargono. Denne tre kilometer lange stigningen, med partier på 15 prosent, kan vise seg fatal for de uten den nødvendige spruten i beina. Fjorårsvinner Oliver Zaugg avgjorde rittet her, og sikret seg sin største triumf i karrieren. De fleste vet at Gilbert vil angripe på Villa Vargono. Spørsmålet er om noen kan stoppe ham på veien mot sin første seier i regnbuetrøyen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere