RØA (procycling.no): Det er kanskje ikke alle som får ståpels av et norgescupritt på Eidsvoll, men Vegard Breen vil definitivt aldri glemme sin første seier på seniornivå.

At på til skjedde det på hjemmebane.

Se video med Gino m/flere i bunnen av artikkelen!

21-åringen brukte kløkt og tempoegenskaper til å utmanøvrere konkurrentene i utbrytergruppa og komme alene inn til målområdet.

- Det sier litt om kapasiteten hans at ryttere som Sven Erik Bystrøm (Stavanger SK) og Bjørn Tore Hoem (Plussbank Cervélo) ikke makter å henge på ham, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

- Potensiell lagkaptein
I Joker Merida-leiren har de en aldri så liten utfordring med denne Breen.

Tross hans unge alder, er han en rytter som tar mye ansvar på sine skuldre. Han nevnes som en framtidig lagkaptein, og har allerede betydd mye for Vegard Stake Laengen og Vegard Robinson Bugges framgang på landeveien.

Men hva gjør man med en slik rytter: Skal han kun ofre seg for lagets beste, eller skal han også få frie tøyler til å kjøre inn resultatene han trenger for en framtidig proffkarriere?

- Han er en potensiell lagkaptein. Han hadde veldig gode resultater som juniorrytter, og han er mye mer enn en hjelperytter. Han skal bli proff, men ikke som hjelperytter, mener Van Oudenhove.

- Vegard er nødt til å vinne ritt på sin egen måte. Han er nødt til å utnytte egenskapene han har til sin fordel.

Altså slik han gjorde på Eidsvoll.

«Breen-sjokk» på Mallorca
Allerede sommeren for tre år siden, fikk den unge rytteren fra Eidsvoll-traktene sitt definitive gjennombrudd. Da ble han norgesmester på tempo og nummer to i samme disiplin i junior-EM.

Året etter var overraskende nok Team Glåmdal som fikk ventet, og romerikingen benyttet sesongen som førsteårssenior svært godt: Han ble nummer 11 på fellesstarten i NM og tok fjerdeplass i U23-rittet i Sandnes.

Men det er altså ikke resultatene, men først og fremst det de taktiske egenskapene han har vist fram i Joker-leiren.

- Vegard er flink til å styre laget. Han vet hva man bør gjøre i de forskjellige situasjonene som oppstår underveis i et sykkelritt, forteller Vegard Robinson Bugge til procycling.no.

- Da han dukket for sin første samling med laget på Mallorca, var nok Gino (Van Oudenhove) litt oppgitt. Han var helt fersk, men tok likevel styringen med en gang. Det tok jo ikke lang tid før vi skjønte at gutten hadde rett i mye av det han sa. Han er en som kan sykling fra naturens side.

- Hadde vunnet med Breen
Det ble bråk fra jokerne da den samme Breen ble vraket fra laget som skulle forsvare Norges ære under årets Tour de l’Avenir.

Les også: - Ser kun på resultatene

- Jeg føler at de (landslagsledelsen) mangler litt skjønn på den måten. Tour de l’Avenir går jo over åtte dager og det krever ryttere med litt erfaring som kan lederansvar og være litt sånn roadcaptain. Sånn sett er det dumt for meg og Bugge at vi ikke får med Breen, for vi vet at han er en veldig gode hjelperyttere, uttalte Vegard Stake Laengen i forkant av rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Til slutt endte han på 4.-plass, en plassering lagets belgiske sportsdirektør er sikker på kunne ha vært enda bedre.

- Jeg tror Stake Laengen hadde vunnet det rittet med Breen ved sin side. Selv om han fortsatt er ung og er nødt til å bli sterkere fysisk, så er han en undervurdert rytter.

- Landslagsledelsen har også undervurdert ham, og da spesielt i forhold til Tour de l’Avenir.

Forsto ikke prioriteringen
Breen synes selv det er vanskelig å spekulere i lagkameratens sluttplassering med ham selv til stede, men han innrømmer at vrakingen ble oppfattet som en solid knyttneve i ansiktet.

- På bakgrunn av den sterke vårsesongen min og arbeidet jeg la ned under Tour d’Alsace, ble jeg svært skuffet over laguttaket. Mest av alt stusset jeg på tankegangen til landslagsledelsen.

- Norge han en rytter med vinnersjanser i l’Avenir. Det var kanskje Stake Laengens siste sjanse til å skaffe seg en proffkontrakt, og så legger man ikke ting til rette for ham, påpeker Vegard Breen.

- Hvordan blir rollen din på U23-landslaget neste år?

- Jeg må vel forvente at de ser mest mot meg når det gjelder resultater. Fram til nå har alle forventet at Stake Laengen skulle kjøre inn resultatene, og det ansvaret er det naturlig at jeg får nå.

- Hva slags ritt passer deg best?

- Det er nok typiske utskillingsritt. Flandern rundt og Paris-Roubaix. Ritt der man havner i situasjoner mann mot mann, litt som Norgescupen på Eidsvoll ble i år. Det er en rittutvikling som passer meg godt.

Ville sitte igjen med Kurt
Også hos Joker Merida vil han bli brukt annerledes i 2012. Van Oudenhove lover at tilskuerne vil få se en mer offensiv Breen på sykkelen neste år.

- Vi kommer til å gi ham mer ansvar og legge ting til rett for at han kjører inn egne resultater også. Neste år kommer han til å kjøre en del U23-ritt for Joker Merida også, og jeg håper at landslagsledelsen ikke gjør samme feilgrep da. Vegard bør kjøre alt neste år: Flandern, VM, Avenir og vi skal hjelpe til med å synliggjøre ham i disse rittene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Allerede for et par år tilbake ble Breen lansert som kommende sykkelproff av Kurt Asle Arvesen.

Det viser seg at Joker Meridas nye landeveisgeneral har et helt spesielt forhold til den påtroppende coachen i Team Sky.

- Jeg hadde et drømmescenario under NM. At jeg skulle sitte igjen sammen med en lagkamerat og ham under hans siste sesong som proffrytter.

- Hvor stammer fascinasjonen for Kurt fra?

- Det er først og fremst fordi han er en sykkelrytter med alle kvalitetene som trengs. Bortsett fra klatring, har han egentlig en ganske komplett rytter. Og så er han utrolig smart, en klok taktiker.

Altså ikke så ulik Breen selv.

Her kan du se video der Gino Van Oudenhove, Vegard Robinson Bugge og Stian Remme snakker om 2012-sesongen:

HTML EMBED