RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir City kjeft for superavtale

Foto: PA Photos/Scanpix
Sist oppdatert:
Nå oppfordres UEFA til å sette ned foten mot rikingklubben.

En komité i Europarådet har stemplet Manchester Citys stadionavtale med Etihad som en «upassende forretningsforbindelse», skriver The Independent.

Manchester-klubben og flyselskapet har en avtale verdt 400 millioner pund. Avtalen innebærer at Citys stadionanlegg nå skal omtales som Etihad Stadium.

I en rapport levert av den nevnte komiteen advares nå UEFA mot denne type avtaler. Det kan være en måte å komme seg rundt de såkalte finansielle fair play-reglene (FFP), heter det.

Europarådet foreslår derfor å forhindre at fotballklubber kan inngå slike avtaler med selskaper som har en forbindelse til klubbens eiere. Slik det er i tilfellet med City og Etihad.

Må passe nøye på
UEFAs finansielle fair play-regler vil bli innført fra og med 2013/14-sesongen og innebærer at fotballklubber kun kan bruke penger som de har tjent.

Det er også påkrevd at klubbene skal gå i null i løpet av en treårsperiode - fra og med 2012 - men kan tåle et underskudd på opp til 45 millioner euro i løpet av de første to årene.

Det er på bakgrunn av disse reglene at Europaråd-komiteen har bedt UEFA om å holde et ekstra øye på avtaler som den City og Etihad inngikk før den inneværende sesongen.

«Klubber kommer utvilsomt til å søke andre måter å få ekstra inntekter på. En mulighet er å be sponsorer investere mer penger slik at klubben minsker underskuddet», står det i rapporten.

«Det vil bli viktig å passe nøye på slike avtaler og forhindre at de påvirker reglene for finansiell fair play (FFP)», skriver komiteen videre.

«Et godt eksempel på dette er Manchester City. Klubben har inngått en avtale verdt 400 millioner pund med flyselskapet Etihad. Dette flyselskapet eies av kongefamilien i Abu Dhabi, og det er igjen Abu Dhabi United Group, ledet av Suleiman Al-Fahim, som eier Manchester City», påpeker rapporten.

City hardt ut
På bakgrunn av dette blir det derfor foreslått at UEFA skal forby alle avtaler som innebærer at klubber i praksis sponser seg selv.

Komiteen råder også UEFA til å være oppmerksomme på alle sponsoravtaler som inngås og at selskapene ikke betaler overpris for rettighetene de anskaffer.

Manchester City på sin side har gått hardt ut mot rapporten fra Europarådet og kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

- For at dette skal være troverdig burde rådet søke bevis gjennom organisasjonene i stedet for å fatte beslutninger basert på spekulasjoner, heter det i en pressemelding.

Den engelske klubben, som nå har sendt representanter til UEFAs hovedkvarter i Nyon for å søke hjelp, mener avtalen med Etihad er innenfor reglementet til FFP.

PSG og Real
Det trekkes blant annet fram at den franske toppklubben Paris St. Germain har en lignende avtale med Qatar.

City har gått med henholdsvis 195 millioner pund og 121 millioner pund i underskudd de to siste årene. UEFA har truet med å utestenge klubber fra europacupen om FFP-reglene ikke blir overholdt. Det er likevel ventet at det i første rekke vil bli ilagt bøter.

Den omtalte rapporten nevner for øvrig også at måten Real Madrid nylig solgte sitt treningsanlegg, til byen Madrid som «statlig støtte», også burde vært forbudt. Den spanske storklubben dro inn 400 millioner euro på salget.

PS. Europarådet fungerer kun som en «vaktbikkje» i disse sakene og har ikke myndighet til å innføre noen av disse forslagene. All makt ligger hos FIFA og UEFA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere