Gå til sidens hovedinnhold

Gir gass på nytt

Jørgen Jørgensen (17) var lei alt som het skole og utdanning. Redningen fant han på Osloungdommens Motorsenter.

HVERVENBUKTA: – Dette er mye bedre enn å gå på skole. Jeg gleder meg til hver eneste dag her, stråler Jørgen.

Holmlia-gutten startet på Bjørnholt videregående, men fant raskt ut at det ikke var noe for ham. Etter en liten periode som lærling hos Falck, havnet etter hvert Jørgen på Motorsenteret – der han ble en del av prosjektet "Nærhjelp".

– Hovedmålet med prosjektet er å ta oss av ungdom som dropper ut av skolen. Vi har kapasitet til å ha ungdommer her fem dager i uken, men de kan også velge å være her enkelte dager og gå på skolen resten. Det kan også være at noen bare trenger en pause, før de går tilbake til skolebenken igjen, sier miljøterapeut Ingvill Hansen.

– Redder dem fra gata

Hansen stortrives sammen med de arbeidsvillige ungdommene på Motorsenteret, der også arbeidslederne Rolf Solberg og Espen Brandshaug jobber. Hver morgen fordeler de to arbeidslederne arbeidsoppgaver til de fremmøtte ungdommene.

Førstnevnte har vært på Motorsenteret i en årrekke, og skal ha mye av ha mye av æren for at ungdommen nå har et sted å være permanent.

– Dette startet som et hobbyverksted for ungdom i 1996, men etter hvert øynet jeg muligheten for at det kunne utvikles til noe større, sier han.

Målet med "Nærhjelp" er å tilby arbeidstrening til skoleungdom på dagtid. Det ser Solberg på som en meget viktig oppgave.

– Det er noen ungdommer som dropper helt ut. Vi ønsker å redde dem fra å havne på gata, sier arbeidslederen.

Motorsenteret samarbeider tett med både sosiallærere i skoleverket, NAV, "Drop out"-teamet i bydelen, barnevernet og foreldrene for å få opplegget til å fungere best mulig.

Mange oppgaver

Espen Brandshaug forteller at ungdommene blir satt til en rekke oppgaver. Dermed må kjøretøyene stort sett stå i ro.

– Dessverre rekker vi ikke å kjøre noe særlig, men her er det gøy å jobbe også, sier han.

Jørgen har mange forskjellige oppgaver.

– Jeg vasker, maler, fikser biler og hoggerved. Jeg pleier å være sliten når jeg kommer hjem, og det er sånn jeg liker det, sier 17-åringen som også er medlem i OMS Trial Klubb.

Holmlia-gutten synes det er mye bedre å være ute i arbeid enn å sitte på en skolebenk.

– Dette er mer variert, og jeg føler også jeg får mer tillit her, sier Jørgen som etter hvert tar sikte på å finne en lærlingsplass som bilmekaniker.

Da får han hjelp av Motorsenteret, som bidrar til at de unge får videre hjelp på veien mot et ordentlig arbeidsliv.

Ingvill Hansen synes det er topp å få være en del av Motorsenteret. – Dette er det flotteste motorsenteret som finnes. Nå har vi lyst til å gå ut litt bredere; vi har lyst til å markedsføre oss som et byomfattende tiltak, sier miljøterapeuten.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen