*Nettavisen* Sport.

Gir gullbonus til talentene

Ole Einar Bjørndalen kan med flere gullmedaljer i Torino bidra med titusenvis av kroner i kassen til utviklingen av nye skiskyttertalenter.

10.01.06 13:49

Bjørndalen, som sikret Norge fire gullmedaljer i Salt Lake City-OL for fire år siden, er Norges store gullhåp i Torino. Verdens beste skiskytter er gullkandidat i samtlige distanser til tross for at han de siste ukene har slitt med sykdom.

Og skiskytterne får bedre betalt enn både langrennsutøverne og skøytegutta for gull. Kommunikasjonsdirektør Thomas Skålnes i VITAL opplyser om følgende medaljebonuser i Torino-OL:

* Gull gir 80.000 kroner
* Sølv gir 40.000 kroner
* Bronse gir 25.000 kroner.

Til sammenligning får langrennsutøverne 45.000 kroner i gullbonus, mens skøytegutta får 75.000 kroner i bonus om de sikrer seg det edleste metallet.

200.000 for stafettgull
De norske skiskytterherrene og kvinnene er favoritter på stafetten i OL. Det gir også penger i kassen.

* Stafettgull gir 200.000 kroner
* Stafettsølv gir 100.000 kroner
* Stafettbronse gir 75.000 kroner.

- Disse bonusene fordeles likt på de fire som deltar, samt reserven, sier Skålnes.

Penger til talentene
Men for hvert gull Bjørndalen, Liv Grete Skjelbreid Poiree og de øvrige norske skiskytterstjernene sikrer seg i OL, bidrar de med penger i kassen til utviklingen av nye skiskyttertalenter. VITAL har i samarbeid med forbundet kommet frem til en unik samarbeidsavtale som er med å på sikre fremtiden til den neste generasjons skiskyttere.

- Tar de medaljer i Torino, er dette med på å utløse også andre økonomiske midler. Vi har opprettet et stipend som skal gå til unge, lovende utøvere i skiskyting. Dette er noe vi har gjort for at de gode prestasjonene i dag skal fortsette på et internasjonalt høyt nivå også i fremtiden, forteller Thomas Skålnes.

Det nyopprettede stipendet gir følgende ekstra kroner til rekrutteringsfondet:

* Gull gir 40.000 kroner
* Sølv 25.000 kroner
* Bronse 15.000 kroner.

- Disse utbetalingene kommer i tillegg til de opprinnelige bonusene i OL og går til unge lovende utøvere. Stipendet deles ut på bakgrunn av prestasjonene disse unge har levert, forteller han.

Lansert i Hochfilzen
Allerede under Hochfilzen-VM i fjor ble ideén om et eget rekrutteringsfond lansert. I VM i fjor sikret Ole Einar Bjørndalen seg fire gullmedaljer.

- Vi opprettet stipendet i fjor, og vi er i ferd med å utbetale tilsvarende bonuser fra VM i Hochfilzen. Vi har valgt ut hvem som skal få pengene, og opprinnelig skulle vi dele ut stipendet på sesongåpningen på Beitostølen i fjor. Men det ble avlyst, og vi har dermed ikke fått sjansen til å gi bort stipendet, sier Skålnes.

- Hvilke utøvere går pengene fra Hochfilzen-VM i fjor til?

- Det kan vi ikke gå ut med foreløpig, ettersom utøverne selv ikke vet det ennå, svarer kommunikasjonsdirektøren.

Kan ta ti gull
De norske skiskytterne kan med full klaff sikre seg opp mot ti medaljer i Torino. Det kan bli dyrt for hovedsponsoren.

- Det er klart at dette koster en del. Men bonusene er kommet opp på et veldig høyt nivå etter hvert. Vi mener helt klart utøverne fortjener disse bonusene. Avtalen vi har inngått med skiskytteringforbundet når det gjelder rekrutteringsfondet, har vi fått til fordi utøverne skal vite hva de har i vente, forklarer Skålnes.

- Når får de unge utøverne nyte godt av det nyopprettede rekrutteringsfondet?

- OL er sesongens store mesterskap, og når det er over, skal vi telle opp antall gull, sølv og bronse og finne ut hvor mye av det vi skal bruke. Mest sannsynlig blir dette en prosess som det jobbes med frem mot våren, sier Skålnes.

- Hever nivået
Fag- og utviklingsjef Roar Nilsen i det norske skiskytterforbundet roser den nye stipendordningen.

- Dette er jo til svært bra hjelp med tanke på rekrutteringen vår. Denne avtalen betyr at vi kan bruke en del kroner ekstra på våre yngre håp fremover, forteller Nilsen til TV 2 Nettavisen.

Han tror den nye bonusavtalen vil heve nivået på rennene i forskjellige årsklasser.

- Det vil helt klart heve statusen på en del konkurranser. Det blir blant annet et høyere beløp i Norgescupen og sånn sett en inspirasjon for våre beste juniorere til å satse videre, forteller utviklingssjefen.

- Dessuten er det spesielt artig at pengene kommer direkte fra det våre beste eliteløpere presterer, skryter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.