*Nettavisen* Sport.

Girovinner klar for norsk sykkelfest

Foto: Ryder Hesjedal (procycling.no)

- Hvor langt er det derfra til Hesjedal gård? spør Ryder Hesjedal.

ABBEVILLE (procycling.no): Norske arrangører av showritt har lenge hatt et ønske med å hente norskættede Ryder Hesjedal til landet. Foran Oslo Grand Prix i 2010 sto Garmin-rytteren lenge på startlisten, men reiseplanen ble endret i siste liten.

Nå har Sørlandet Grand Prix fått bekreftet kanadierens deltakelse i sentrum av Kristiansand den 3. august.

Det er et scoop etter at den elegante 31-åringen hentet hjem sammenlagttriumfen i Giro d’Italia denne sesongen.

Viste seg fram i Tour de France
Også under tirsdagens Tour de France-etappe viste Hesjedal hvilken sterk rytter han er, da han cruiset inn til 11.-plass i Boulogne-sur-Mer.

Sammenlagt ligger han pent plasser som nummer ni. Kun 18 sekunder bak Fabian Cancellara.

På tross av giroseieren, har han ambisjoner om å sette sitt preg på verdens største etapperitt også.

- Jeg ønsker å gjøre det så godt som overhodet mulig. Jeg hadde litt uflaks i går (veltet i løpet av etappen), men beina er gode og jeg kommer til å kjøre meg enda bedre, sier Hesjedal til procycling.no i startbyen Abbeville.

OL -> Norge -> Canada
Garmin-Sharp-rytteren bekrefter at han senere i sesongen blir å finne i det norske showrittet Sørlandet Grand Prix.

- Jeg ble invitert opp dit etter OL, så da drar jeg dit før jeg reiser hjem til Canada.

Deretter tok det ikke langt tid før sykkelstjernen spurte hvor langt det er fra Kristiansand til Hesjedalen (i Vaksdal kommune, en times kjøring unna Bergen).

Selv om han er født og oppvokst i Victoria, British Columbia, var Hesjedal gård stedet oldefaren, Mons Hesjedal, utvandret fra i 1886.

procycling.no ga først et anslag på 5-6 timer, men etter et mer grundig søk kunne vi konstatere at det faktisk tar 8 timer å forsere de 477 kilometerne mellom Kristiansand og Hesjedalen.

- Ja, da kan det bli i lengste laget, gliser Hesjedal som kun har et par dager å avse i Norge.

Sterkt ønsket på Hesjedal gård
Dermed ser det mørkt ut med tanke på et besøk for sykkelentusiasten Sveinung Kårfinn Hesjedal. 73-åringen satt klistret til TV-skjermen da den fjerne slektningen vant sitt første treukersritt i mai.

Den gangen fortalte han procycling.no at han en gang ønsker å kunne ønske proffsyklisten velkommen på gårdstunet i Vaksdal.

- Jeg har ikke fått snakket med ham selv. Jeg snakker jo ikke engelsk, heller. Men jeg vet at de prøver å få det til i forbindelse med et sykkelritt i Oslo. Det er ikke satt noe årstall på det. De er jo så travle disse syklistene, fortalte Sveinung Kårfinn til procycling.no i forbindelse med Giro d’Italia.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ryder Hesjedal

- Stolte av å signere Hesjedal
I Kristiansand venter et stjernespekket felt på Garmin-rytteren. Det er allerede klart at Robbie McEwen, Simon Gerrans, Alessandro Petacchi, Stuart O’Grady, Thor Hushovd og Gabriel Rasch ankommer sykkelfesten i Kvadraturen – midt i hjertet av byen – neste måned.

Rittarrangør Erik Tandberg er svært fornøyd med å ha sikret seg underskriften til Hesjedal.

- Ryder Hesjedal er en toppsignering vi er stolte av, sier Tandberg til procycling.no.

- Han har vunnet giroen sammenlagt, og har kanskje bevist mest av alle i 2012. Dessuten er rosa på Sørlandet helt riktig.

Tandberg lover en god mix av sykkelproffer og norske talenter, og forteller at sykkelfesten på Sørlandet har kommet for å bli:

- Dette er et langsiktig prosjekt som skal prege landsdelen og byen Kristiansand i årene som kommer. Jeg tror allerede jeg kan love en solid folkefest midt i sentrum av Norges vakreste by, sier han.

Contador maktet ikke bragden
Det skal nok en hel del til før Hesjedal ankommer byen iført den gule ledertrøyen fra Tour de France. I så fall kommer han nok til å vurdere reiseopplegget i forhold til enda mer innbringende showritt i Mellom-Europa.

Historisk sett har det også vist seg vanskelig å kombinere suksess i Italia med å utfordre tronen på Champs-Élysées en drøy måned senere.

Alberto Contador er bare en av mange som ikke har vært i stand til å fullføre den bragden.

- Hvordan tror du sammenlagtseieren din i Italia slår ut på formen din her nede?

- Helt ærlig så virker det som om det skal gå bra. Jeg hadde en fin måned i mellom. Hver gang man vinner noe sånt, slår det positivt ut for både hodet og motivasjonen. Det er viktig for en syklist. Akkurat nå er jeg bare glad for å være her nede i god form, og jeg skal forsøke å gjøre det godt i Tour de France også, lover kanadieren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag