Gå til sidens hovedinnhold

Giske: - Jeg hadde ristet på hodet om noen hadde fortalt meg for halvannet år siden at vi skulle stå her

Trond Giske var blant de som holdt appell foran en liten gruppe demonstranter utenfor Stortinget fredag.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Fredag ettermiddag troppet en liten gruppe demonstranter opp på Eidsvoll Plass utenfor Stortinget i Oslo. Den varslede demonstrasjonen ble arrangert i regi av Facebook-gruppen «Få hele bredden i gang», med over 22.000 medlemmer. De ønsket å vise hva de mener om at breddeidretten i Norge nå har vært nedstengt i 15 måneder.

Breddefotballen i Norge har nå vært nedstengt i godt over ett år og gruppen har sett seg lei på det de omtaler som brutte løfter fra den sittende regjeringen. Anslagsvis 30-40 personer hadde møtt opp utenfor Stortinget fredag ettermiddag.

- Vi gjør dette fordi vi vil møte regjeringen på deres hjemmebane og markere at det de gjør ikke er greit. Vi har blødd skikkelig de 15 månedene, sier initiativtaker Håvard Hårstadstrand til Nettavisen.

Iver Strandheim var blant dem som talte foran et titalls personer foran stortinget fredag.

- Jeg vil beklage at vi ikke har lykkes, sier Strandheim i NFF, som selv har vært en del av utvalget i Olsvik-rapporten som har konkludert med at breddefotball er forsvarlig.

Giske fyrer løs

Til stede på fredagens markering foran Stortinget var også Arbeiderpartiets Trond Giske. Han holdt appell og var kritisk til regjeringens valg om å holde bredden nedstengt.

- Om noen hadde fortalte meg for halvannet år siden at vi skulle stå her og demonstrere for retten til å spille fotball. Da hadde jeg ristet på hodet og sagt at jeg ikke tror noe på det, sier Giske til de oppmøtte.

Hårstadstrand på sin side er tydelig på at barn og unge har falt fra under den strenge nedstengningen av bredden i Norge.

- Vi krever en redegjørelse som er smittevernfaglig begrunnet. Det har vi ikke fått så langt. Breddeidretten har blitt en saneringspost. I fjor høst sa Abid Raja at bredden stod først i køen når samfunnet skulle åpnes opp, men det er åtte måneder med løgn og bedrag. Vi krever å bli tatt på alvor, fortsetter han.

Initiativtakeren påpeker at både Norges Fotballforbund og klubbene har markert for sine standpunkt den siste tiden. Han understreker at dagen i dag er strategisk valgt for å vise hvordan bredden har blitt neglisjert.

- I dag starter EM. Det er et stort paradoks og det blir fullstendig meningsløst at vi fremdeles er nedstengt. Vi kan ikke stole på denne regjeringen, fordi vi stiller alltid bakerst i køen. Bredden må åpnes opp og det er et ufravikelig krav, sier han videre.

Fikk ikke åpne i trinn 2

På en pressekonferanse i slutten av april sa Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V), som er landets øverste politiske ansvarlige for idretten i Norge, at breddeidretten først kan starte med treninger med kontakt når landet går inn i trinn 2 av regjeringens gjenåpningsplan.

Det skjedde ikke da regjeringen i slutten av mai iverksatte trinn 2. Treningskamper og eventuelt seriespill vil først komme i spill når man entrer trinn 3 i regjeringens gjenåpningsplan.