RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjemte fyrverkeri i trusa

Sist oppdatert:
NFF kan bli bøtelagt etter sikkerhetsflausen på Ullevaal Stadion lørdag kveld. – Men vi kan ikke be folk kle av seg heller, sier Karen Espelund. Se video!

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): NORGE-BOSNIA 1-2:

Lørdagens EM-kvalifiseringskamp mellom Norge og Bosnia var bare ett minutt gammel da de bosniske supporterne kastet inn små bengalske lys på banen. Røyken som utviklet seg, førte til at kampen totalt ble utsatt med nesten tre kvarter.

Nettavisens fotograf, Paul Weaver, satt i sentrum av begivenhetene da de bosniske supporterne kastet bengalske lys inn på banen. Nederst kan du se hans billedserie fra skandalen.

Tar selvkritikk
Det tok tid før politiet fikk kontroll over supporterne, som saboterte kampen for å markere sin misnøye mot det bosniske fotballforbundet og spillerne ute på banen.

Etterpå tok Norges Fotballforbund kritikk for at noe slikt kunne skje, siden man var klar over problematikken på forhånd. Arrangementsansvarlig i NFF, Dag Vestlund, sier at forbundet aldri har forberedt seg bedre til en landskamp. Likevel ble oppgjøret delvis ødelagt av en gjeng bosniere som ikke var der for å se fotball.

- Vi var kjent med historikken. De bosniske supporterne har gjort liknende i Danmark, Belgia og andre steder, og vi forberedte oss godt sammen med Uefa. Det var betydelig kontroll av samtlige bosniere som kom inn. Det tok lang tid, og var et nøye arbeid, men det kom likevel inn noe som kom inn på banen til slutt. Det som var viktig for oss i den situasjonen vi kom opp i, var å være rolige, vurdere situasjonen og gjøre noen grep for å få kampen i gang igjen. Det lyktes vi med, og det er vi godt fornøyd med, sa Vestlund på en pressekonferanse etter kampen.

Hadde kontroll
Fotballpresident Sondre Kåfjord beklaget det som skjedde.

- Vi følte at vi hadde kontroll på dette, men det er snakk om bittesmå saker som kan gjemmes i truser. Det ville ha vært rimelig vanskelig å finne uansett, sa fotballpresidenten.

Karen Espelund i NFF beskrev det slik:

- Supporterne er kreative med tanke på kroppens ymse skjulesteder, sa hun

Kampen var på forhånd definert som en kamp med en viss type risiko.

- Uefa har også gjort det klart at Bosnia ikke kan fraskrive seg ansvaret. Uefa-delegaten vil skrive en rapport nå, og så kommer det sikkert en reaksjon fra disiplinærkomiteen. De har tradisjon for å ta slike saker veldig raskt, forklarer Espelund.

Dag Vestlund tror ikke de kunne ha gjort mye annerledes i arbeidet i forkant. Å plassere de bosniske supporterne et annet sted, var aldri et alternativ.

Kan få bot
- Det er tradisjonelt sett der bortesupporterne sitter. De sitter mye nærmere banen på langsiden, og det er også den tribunen på Ullevaal som er best egnet for å gjøre sikkerhetsundersøkelser.

Uansett kan det bli snakk om bøter for NFF nå. Det er i hvert fall den reaksjonsformen Uefa har benyttet seg av tidligere. Det ble gjort betydelig beslag før kampen, både bengalske lys og små raketter av den typen som ble kastet inn på banen.

- Vi kan nesten ikke be folk kle av seg heller. Det er en utfordring som fotballen har, og noen oppnådde det de kom hit for, hvilket var å lage trøbbel. Det er beklagelig, sier Espelund.

Vil du ha flere sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere