*Nettavisen* Sport.

Gjert om dopingutestengt stjernetrener: - Hvorfor er ingen utøvere tatt? Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig

Den norske treneren reagerer på nyheten som ryster VM.

02.10.19 14:11

DOHA / OSLO (Nettavisen): Alberto Salazar, som har jobbet med en rekke av verdens beste utøvere, er utestengt i fire år fra idretten for brudd på dopingreglementet.

Se videointervju med Gjert Ingebrigtsen øverst i saken

Det skaper reaksjoner i Ingebrigtsen-leiren.

Samleside: Les alle sakene fra friidretts-VM her


Jobbet med Mo Farah

Bakgrunnen for straffen er at Salazar blant annet skal ha oppbevart og videresolgt testosteron. Det var det amerikanske antidopingbyrået (USADA) som fremmet saken, og mandag besluttet et dommerpanel å dømme Salazar, opplyste USADA i en pressemelding tirsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.  

 

Treneren ble satt under etterforskning etter at et BBC-program i 2017 kom med avsløringer om dopingbruk på treningsanlegget i Oregon, der Salazar holdt til.

Den britiske superstjernen Mo Farah var tidligere Salazars mest profilerte utøver. Både Farah og Salazar har avvist alle anklager om brudd på dopingreglene.

Reagerer kraftig

Gjert Ingebrigtsen reagerer altså kraftig på denne saken. Treneren snakket med det norske pressekorpset i Doha onsdag.

- Vi kjente jo til denne saken tidligere gjennom media, men vi visste ikke at det var på trappene nå. Det er en ekstremt tøff dom. Det som vi stusser over er at en trener kan bli utestengt over så lang tid, uten at det er noen utøvere som har blitt tatt. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig, sier Ingebrigtsen til pressen i Doha.

- Det kan hende det kommer noe i ettertid, men det er veldig, veldig rart, sier den norske treneren.

Ingebrigtsen mener at hele saken er rullet opp «feil vei».

- Den logiske rekkefølgen burde vært motsatt. Først blir det tatt utøvere, og så går man bakover og så blir det tatt et apparat. Her blir apparatet tatt, og så er det ingen utøver, mener han.

Se hele intervjuet med Gjert Ingebrigtsen i vidoevinduet øverst i saken.

Ingen mistanke

Den britiske stjernen Mo Farah brøt med Salazar tilbake i 2017.

Ingebrigtsen sier at det aldri har vært noen grunn til å mistenke briten, som har flere OL-gull på både 5000 meter og 10.000 meter.

- Nei, aldri. Det har ikke vært noen grunn, sier Ingebrigtsen.

Farah selv uttalte seg om saken tirsdag.

- Jeg er lettet over at USADA etter fire år har fullført etterforskningen rundt Alberto Salazar. Jeg forlot The Oregon Project i 2017, men har alltid sagt at jeg har nulltoleranse for alle som bryter reglene eller krysser en grense. Nå har dommen kommet, og jeg er glad vi har en konklusjon, sa han i en uttalelse.

På listen over utøvere som er trent av Salazar står blant andre også Sifan Hassan. Hun vant 10.000-metergullet under det pågående verdensmesterskapet i Doha.

Jeffrey Brown, spesialist i endokrinologi, blir også straffet med fire års utestengelse. Han skal ha samarbeidet tett med Salazar og var personlig lege for flere av den profilerte trenerens elever.

Som en følge av straffen ble det raskt opplyst fra Det amerikanske friidrettsforbundet at de jobbet for å inndra Salazars akkreditering for resten av VM i Doha.

Senere tirsdag ble det kjent at skandaletrenerens akkreditering var kansellert.

Se hele intervjuet med Gjert Ingebrigtsen i vidoevinduet øverst i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.