Gå til sidens hovedinnhold

- Gjør dem en bjørnetjeneste

Carl Henning Gran synes ikke nykommerne har noe på et landslag å gjøre.

Odd-Bjørn Hjelmeset, Tore Ruud Hofstad og Morten Eilifsen vrakes fra allroundlandslaget i langrenn. De erstattes av Petter Eliassen (24) og Kristian Tettli Rennemo (25).

- De burde ha satt strek etter fem løpere, sier tidligere landslagstrener Carl Henning Gran til Nettavisen.

Han mener med andre ord at Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen og Simen Østensen burde utgjort elitegruppa.

Les også:Her er alle langrenns-landslag for 2010/11-sesongen

- Ikke realistisk
- Et elitelag er for dem som tilhører verdenseliten. Med en gang man er på et sånt lag, forventes det at man jevnlig skal være inne blant de ti beste i verdenscupen. Det tror jeg ikke er realistisk for Eliassen og Rennemo ennå.

- Derfor mener jeg man gjør dem en bjørnetjeneste ved å ta dem ut på elitelaget, sier Gran, som nå er ekspertkommentator for NRK.

Han mener skiforbundet i stede burde ha etablert et rekrutteringslag for de nest beste. Riktig nok opprettes det nå et slikt lag, men det er kun åpent for løpere under 23 år.

- Jeg kaller ikke et U23-lag et rekruttlag. Et rekruttlag må være for de nest beste, uavhengig av alder, sier Gran.

Må ta kvantesprang
Han mener flere norske løpere de siste årene har fått problemer med å takle forventningene som følger med det å være på et elitelag. Simen Østensen og Morten Eilifsen er to av eksemplene han nevner.

- Og jeg tror også en løper som Martin Johnsrud Sundby hadde hatt godt av å gå veien via et rekruttlag. Har man status som rekrutt, kan man ligge bak og lære av eliteløperne uten at man har et krav hengende over seg om å gjøre et kvantesprang fra en sesong til neset.

- For det er det Eliassen og Rennemo nå må gjøre, sier Gran.

En som ikke nødvendigvis deler Grans bekymringer, er skilegenden Oddvar Brå.

Les også:Her er alle langrenns-landslag for 2010/11-sesongen

- Må være en viss størrelse
- Jeg tror ikke det er noen som sitter på en fasit. Men man kan ikke ha én mann på et elitelag, sier Brå – med henvisning til at Petter Northug fort kunne blitt sørgelig ensom hvis Grans uttakskriterier skulle legges til grunn.

- Skal et lag fungere, må det være av en viss størrelse. Og jeg ser ikke noe galt i å sette strek der de gjør nå, sier Brå, som kjenner nykommerne Eliassen og Rennemo godt gjennom Team Trøndelag.

Brå vil heller ikke kritisere den nye U23-satsingen.

- Jeg synes først og fremst det er positivt at det opprettes et nasjonalt rekruttilbud, sier Brå.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken