RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: OLIVIER MORIN (AFP)

Gjør comeback

Sist oppdatert:
Caster Semenya får konkurrere i kvinneklassen.

Den sørafrikanske sprinteren vant 800-meteren i friidretts-VM i Berlin i fjor. Semenya utklasset konkurrentene og hennes maskuline trekk vakte oppsikt. Mange stilte spørsmål om hun virkelig var en kvinne.

Forbedret seg med sju sekunder
Senere ble det avslørt at Det internasjonale friidrettsforbundet få uker før mesterskapet hadde krevd en kjønnstest av 19-åringen. De hevdet årsaken var de oppsiktsvekkende resultatene på løpebanen.

I mai 2009 løp Semenya 800 meter på tiden 1.56,72 og forbedret med det sin personlige rekord med fire sekunder. Ni måneder tidligere hadde det tatt talentet sju sekunder lenger å løpe de to rundene. I Berlin-VM senket hun rekorden sin med ytterligere ett sekund.

Sørafrikanerne, derimot, mente de kontroversielle beskyldningene var rasistisk ladet, og Semenya har ikke vært å se i internasjonale konkurranser siden august.

Men nå er hun tilbake. Den mye omtalte utøveren kan være klar til junior-VM i Canada i juli og Samveldelekene i Delhi i oktober.

Hadde mannlige egenskaper
Om hun er like god gjenstår å se. Treneren har innrømmet at Semenya ikke har fått trent optimalt og hun har også, etter all sannsynlighet, vært gjennom medisinsk behandling. Detaljene rundt inngrepene er ikke kjent, men det kan dreie seg om kirurgiske operasjoner eller hormonbehandling. Grunnen skal være at de nevnte kjønnstestene avslørte at ungjenta hadde både mannlige og kvinnelige egenskaper.

Behandlingen er trolig årsak til at comebacket har drøyet så lenge, og det er også grunnen til at Semenya nå får konkurrere med kvinner. Det legges til at "hun vil bli overvåket kontinuerlig når hun konkurrerer på elitenivå, for å sikre at hun ikke har fordeler i forhold til rivalene".

- Ser fram til å konkurrere

Semenya selv er overlykkelig over å være tilbake i idretten.

- Jeg er sjeleglad for at de medisinske ekspertene er kommet til den riktige konklusjonen. Jeg ser fram til å konkurrere igjen i den kommende friidrettssesongen, sier hun, ifølge Daily Telegraph.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere