Glad RBK-spillerne er byttet ut

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Det er en fordel å starte med blanke ark, sier Per Joar Hansen.

14.03.13 14:42

TIPPELIGATIPSET:
2.-PLASS: ROSENBORG

- Vi har vært innstilt på å fullføre sammen med Perry, og hadde ikke regnet med denne vendingen. Det var en voksen avgjørelse av treneren, men vi føler ikke at det er riktig å ta hele ansvaret alene. Jeg vet ikke om dette er noen løsning heller, men det vil fremtiden vise, sier kaptein Roar Strand til Nettavisen.

Det er sent søndag kveld. Datoen er 7. august 2005. Roar Strand snakker med pressen etter 1-2-tapet for Lillestrøm hjemme på Lerkendal, Rosenborgs storstue.

Per Joar Hansen har nettopp gitt beskjed om at han gir seg som trener i Rosenborg før den første sesongen i jobben er ferdigspilt.

Trondheimsklubben befinner seg på åttendeplass i Tippeligaen etter 17 av 26 runder, med beskjedne seks seirer og 21 poeng.

- Det er den siste tidens dårlige resultater som er avgjørende. Det er alltid trist å måtte gå til et sånt skritt, og særlig for spillerne som har stått bak oss i enhver storm som har vært.

- Det er litt vemodig, men sånn er fotballen, forklarer han Per Joar Hansen selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ny spillergruppe
Torsdag 14. mars 2013:

Det er tre dager igjen til Per Joar Hansen igjen skal lede Rosenborg ut til seriekamp. I løpet av de 2776 dagene som da vil ha gått siden forrige gang, har «Perry» oppnådde gode resultater med både Ranheim og det norske U21-landslaget.

- Hva er forskjellene på treneren Per Joar Hansen i 2005 og treneren Per Joar Hansen i 2013?

- Sju år. Og forhåpentlig er jeg litt klokere og har mer kunnskap. Det er jo en annen setting nå enn forrige gang, da jeg ble forfremmet fra assistentrollen. Her er det en ny spillergruppe. Det er bare Mikael Dorsin igjen, sier Perry til Nettavisen.

- Det er en stor fordel å kunne starte med blanke ark, legger han til.

- Da taper alle
Helt blanke ark er det nok likevel ikke. Suppertergruppen «Kjernen» er splittet i synet på treneren. I et intervju med VG allerede før ansettelsen av Hansen, uttalte Kjernens leder Kenneth T. Kjelsnes at det ikke ville være bra nok for Rosenborg å ansette Hansen.

- Det kan ikke jeg gjøre så mye med. Det er tusen meninger om en fotballtrener. Heldigvis har vi ytringsfrihet. Det får de gjerne mene og synse. Det vil alltid være meninger om en statsminister også. Jeg må konsentrere meg om å gjøre en best mulig jobb, konstaterer Perry.

Som nok har et poeng når han legger til:

- Men hvis en klubb velger å konkurrere internt, taper alle.

Samme konsept
Utgangspunktet kunne med andre ord vært bedre. Samtidig er det normalt slik - og vi vet vel alle nå at Chelsea er et unntak her - at fansen tolererer det meste. Når avsparket tas i søndagens bortekamp mot Odd i Skien, vil nok Rosenborg-fansen støtte både spillerne og treneren.

- Ambisjonen er å gjøre mye i Rosenborg likt med hvordan jeg jobbet med U21-landslaget. Det går på spillerstil og grunnprinsipper som jeg jobber videre med. Her har man jo spillerne hver dag og kan være mer på detaljnivå enn på et landslag, hvor man har maks to økter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tariq Mikkel Khan / AP / NTB scanpix

- Hvor mye større sjanse har du til å lykkes med Rosenborg nå?

- Det vet jeg ikke. Uansett er det alltid sånn at fotball fort blir historie. U21 var U21, nå er det Rosenborg og min oppgave er å selge inn konseptet hver dag. En trener vil alltid få den respekten han fortjener. Det går på fagkunnskaper og konsepter. Jeg har en plan og den kommer jeg til å stå på til Dovre faller, sier Per Joar Hansen til Nettavisen.

Det gikk ikke rett vei med U21-landslaget fra start til slutt, heller, minner han på.

- I 2011 skulle jeg ha sparken - og plutselig er man genial. Som trener må man tro på konseptet og tørre å tro på seg selv.

Spesiell oppvarming
I sesongoppkjøringen har Rosenborg så langt utmerket seg negativt. Ikke nok med at det ble tap mot lillebror Ranheim, men Rosenborg scoret kun i én av åtte kamper og holdt kun nullen i to.

Det ble tap for både CSKA Moskva, Sjakhtar Donetsk, FC København og Spartak Moskva. Lagets eneste seier - og eneste kamp med scoring - så langt i 2013, er 3-2-seieren mot BATE Borisov.

- Dere har kun holdt nullen i to av åtte treningskamper og kun scoret i én av åtte. Hvilke tanker gjør du deg om dette?

- Vi har valgt en veldig tøff vinter mot veldig gode lag. Skal vi bli bedre, må vi spille mot de beste. Vi har møtt Champions League- og Europa League-lag som er langt foran oss i forberedelsene, bemerker Perry.

- Vi var forberedte på at det kunne bli tøft. Jeg tror personlig at vi får igjen for det på sikt. Spillerne får referanser på hvordan det er å spille på toppnivå. Og vi var på forhånd åpne med spillerne om at det kan bli tøft.

Skal Rosenborgs ambisjoner om seriegull innfris, bør vårløsningen kommer raskere enn våren selv. Ellers kan det igjen bli en vemodig høst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Claus Fisker / AFP / NTB scanpix

Vår analyse av Rosenborg:
Trondheimsklubben har hentet inn en trener som kjenner kulturen godt. En trener som helt sikkert har utviklet seg på de siste sju årene. Og som Perry selv påpeker, er det en stor fordel at han denne gang kommer utenfra, at han ikke er forfremmet internt.

I fotballklubber er det gjerne slik at hovedtreneren innimellom er «bad cop» og at assistenten i så tilfelle er «good cop». Det gjør det utfordrende for assistenttrenere å få den nødvendige respekten når de forfremmes til sjefsstolen.

Det er neppe noe tema nå. En trener som får Norges U21-landslag til EM på bekostning av franske stjernespillere, bør lyttes til.

3588808

Spillerstallen er bred og ser solid ut. En rekke gode forsterkninger ble gjort allerede underveis i forrige sesong.

Tore Reginiussen er en midtstopper av landslagsklasse. Tarik Elyounoussi har kanskje være den beste norske landslagsspilleren i et år eller to nå. Og Mix var et særdeles friskt pust på høsten i fjor.

Det holdt ikke til bedre enn tredjeplass i fjor, likevel. Avstanden opp til Molde var imidlertid ikke avskrekkende. Seriemesteren avga poeng i elleve av 30 kamper.

Rosenborg har siden 2012 mistet Rade Prica, Steffen Iversen og Daniel Fredheim Holm. Prica scoret elleve seriemål i fjor, Iversen seks og Fredheim Holm tre, men sistnevnte hadde også åtte målgivende.

Nicki Bille Nielsen skal overta rollen som spydspiss, men Per Joar Hansen forventer at flere spillere bidrar i målproduksjonen.

- Han er jo toppspissen og vil sannsynligvis få flest muligheter. Men vi har mange potensielle målscorere. Vi har for eksempel Tarik Elyounoussi, Borek Dockal og John Chibuike. Vi har en god del spillere som kan score mange mål, så jeg håper vi kan fordele det på flere, sier RBK-treneren.

I tillegg til Nielsen, som Rosenborg hentet fra Rayo Vallecano, er også en annen dansk spiss - Tobias Mikkelsen - hentet inn fra Greuther Fürth, mens midtbanespilleren Mike Jensen er hentet inn fra Brøndby. I tillegg kom også Brede Moe fra Ranheim i vinter, mens Daniel Berntsen og Fredrik Midtsjø returnerte fra utlånsopphold.

4-3-3-systemet er nå nedfelt i et spillestilsdokument i Rosenborg. Formasjonen kan løses på flere måter, enten det er en midtbane formet som en V eller en omvendt V. Mix kan brukes i flere posisjoner her, og det samme kan Borek Dockal, som bidro med hele ti mål i fjor.

I utgangspunktet ligger det an til at Mike Jensen får ankerrollen på midtbanen, med Jonas Svensson og Mix som indreløpere.

Hvis Nicki Bille Nielsen leverer mål og Jensen tar kommandoen på midtbanen, kan det bli en hyggelig sesong på Lerkendal. Vi tror bare den blir enda hyggeligere på Aker Stadion.

Plusser:
+ Har ressursene som kreves for å hevde seg
+ Treneren er rutinert og kommer fra fersk suksess
+ Bred og spennende stall

Minuser:
- Selvtilliten være svekket etter treningskampene
- Målproduksjonen ser ut til å være et problem
- Mange utskiftninger i førsteelleveren på tolv måneder
- Supporternes står ikke unisont bak treneren

Se opp for:
Nicki Bille Nielsen. Rosenborgs spydspisser pleier å score mange mål og den 25 år gamle dansken kan være nestemann i denne rekken. Han har imidlertid ikke vært noen notorisk målscorer tidligere i karrieren, så det vil være et slags gjennombrudd om han blir det nå.

Vårt tips: 2.-plass
Per Joar Hansen om tipset:
- Det er jo et realistisk tips. Molde har kontinuitet i troppen. Vi har ambisjoner og tror at vi skal bli et lag som utvikler oss mer og mer. Vi håper seklvsagt å skulle kjempe om gullet, sier Perry til Nettavisen.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Annonse: Vinn tidenes fotballtur i Eurojackpot!

MER FRA NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.