Gå til sidens hovedinnhold

Glede, mestring og begeistring

Hver onsdag får ungdom fritt bruke en treningssal på Idrettshøgskolen. Det skal oppfordre dem til å bli glad i bevegelse, og dermed ta vare på seg selv.

KRINGSJÅ: Siden 2004 har ungdom fra hele byen hatt tilbud om gratis aktivitet på Idrettshøgskolen (NIH) en ettermiddag i uka. Tilbudet startet med noen få breakere i regi av førsteamanuensis ved NIH, nå pensjonerte Halldor Skard (sist sett som "Poppin' Grandpa" i Norske Talenter på TV2). I dag har det blitt et tilbud som trekker både amatører og noen av de proffeste innen kombinasjonen idrett og dans. Dansegruppen Frikar og Dansefeber-vinner Adil er blant deltakerne som frekventerer her, men så langt vekk som til Paris går ryktene om det helt spesielle tibudet, forteller idrettsfilosof Børge M. Oftedal.

SE FLERE BILDER HER!

Skal være gøy

Oftedal underviser i faget "Kunsten å være i bevegelse" på NIH, og overtok stafettpinnen etter Skard i 2007. Aktivitetstilbudet er organisert som et lokallag i DNT Edru Livsstil (Det norske Totalavholdsselskap). Etter avtale med rektoratet på NIH får deltakerne trene gratis i sal 1b hver onsdag klokken 14–16.

– Det er åpent for alle, og gratis å delta. Det er bare å møte opp, sier Oftedal.

Målet med tilbudet er at de som ikke har funnet seg til rette innenfor de tradisjonelle idrettene skal ha et sted der de kan utvikle ferdighetene sine.

– Du skal gjøre det du har lyst til, sier Oftedal, som mener dagens fokus på livsstil bør bunne i at folk blir glad i å bevege seg.

– Når man har noe å strekke seg etter, får man lyst til å ta vare på seg selv og sin egen kropp, sier han.

Han mener gym- og idrettsundervisning i skolen er for tradisjonell – mange faller utenfor vanlig lagidrett, og dermed også muligheten til å bevege seg.

Studentforeningen "Gi Gass" lærer deltakerne treningsteori, mens de selv lærer breaking, capoeira og annen bevegelseskunst. Her skal ingen undervise, men alle lære av hverandre. Gjennom et integreringsprosjekt oppfordres dessuten deltakerne til å søke opptak på NIH.

– Har åpnet dører

Mellom 30 og 40 deltakere mellom 15 og 30 år møter opp hver uke. Ute i salen hoppes, sprettes, snurres og balanseres det. Navid Rezvani – alias "B-boy Spaghetti" – spinner rundt på én hånd. Han har brukt tilbudet i mange år, og i dag er han en av dem som har mest å lære bort.

– De siste årenes utvikling og aksept for hip hop har vært enorm. Det at Adil vant Dansefeber har åpnet veldig mange dører for oss som driver med denne typen dans. Ikke minst har de store scenene fått øynene opp for oss og vår stil, sier Navid, som selv var en av finalistene i Dansefeber på TVNorge i 2007.

Han mener dansen gir minoritetsungdom som han selv mulighet til å vise seg fram som gode forbilder. For tiden danser han i oppsetningen Carmen i Operaen, og i sommer skal han være med i Peer Gynt-oppsetningen i Gudbrandsdalen sammen med Frikar.

SE FLERE BILDER HER!

Oftedal ser at også deltakerne selv blir mer tolerante.

– Mange av dem som er her har tidligere vært veldig opptatte av sin "egen greie", som for eksempel hip hop. Her åpnes horisonten for andre stiler og de tør å prøve nye ting. Det er spennende å se hvordan de kan smelte sammen break, capoeira og jazzballett til noe helt nytt, sier han.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren