*Nettavisen* Sport.

Gleder seg til «monsterbakken»

Foto: Håkon Mosvold Larsen, SCANPIX.

Marit Bjørgen depper ikke selv om seiershåpet i Tour de Ski forsvant.

03.01.09 14:28

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Bjørgen hadde et mål om å gi Virpi Kuitunen og Aino Kaisa Saarinen kamp fra første stavtak på den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme lørdag. Det måtte hun for å holde liv i håpet om sammenlagtseier i Tour de Ski.

Men allerede etter hundre meter var det klart at Bjørgen ikke hadde en sjanse til å henge med på spesielt Kuitunens forrykende åpningstempo. Det var heller ikke noen av de andre norske jentene, som skulle demme opp for at finnene sanket med seg bonussekunder etter hvert.

Bjørgen kom seg over åpningssjokket, og holdt farten i siste halvdel av 10-kilometer. Til slutt ble hun nummer fem på etappen, 33 sekunder bak Kuitunen.


- Alt er mulig
I sammendraget er Bjørgen nå nummer fire. Avstanden opp til ledende Kuitunen er 1.36. Opp til Aino Kaisa Saarinen på andreplass er det 1.04, mens Petra Majdic på tredjeplass går ut 47 sekunder før det norske håpet.

- Alt er mulig. Dette er ikke ferdig før vi er i mål. Jeg holder motet oppe, fastslår Marit Bjørgen.

Samtidig innser hun at det realistisk sett er en tredjeplass hun kan håpe på sammenlagt etter den avsluttende klatreetappen søndag – der løperne skal slite seg opp alpintraseen Alpe Cermis i Cavalese, bedre kjent som ”Monsterbakken”.

- Jeg gleder meg til å gå bakken. Det er jo to år siden jeg gikk den sist, og jeg har veldig lyst til å gjøre det bra der, sier Bjørgen.


- Litt skuffet
Og det samtidig som hun erkjenner at kroppen er litt sliten. Hun manglet det siste giret på sprinten i Nove Mesto torsdag, og dessverre ble lørdagens fellesstart en ny bekreftelse på at formen ikke er optimal.

- Jeg hadde et håp om at jeg kunne henge med. Men da måtte jeg ha hatt en optimal dag, og det kjente jeg fort at jeg ikke hadde i dag, sier 28-åringen fra Rognes.

- Er du skuffet over at håpet om sammenlagtseier i realiteten er ute?

- Jeg er litt skuffet, jeg må vel innrømme det.


Feil formutvikling
Skuffet er derimot ikke trener Egil Kristiansen. Det hevder han, i hvert fall.

- Marit har fortsatt en god mulighet til å komme på tredjeplass. En plass på pallen er det som har vært målet hele veien. Vi må ikke glemme at det var to finske jenter som gikk veldig fort i verdenscupen også før Tour de Ski, poengterer Kristiansen.

Samtidig innrømmer han at Marit Bjørgen har hatt en motsatt formutvikling av det de hadde håpet. På forhånd var det snakk om at hun skulle bruke de første rennene til å gå seg i form.

- Det har vel ikke skjedd, konstaterer Kristiansen.


Ryggtrøbbel for Kuitunen
Nå blir det en helfinsk duell opp Alpe Cermis. Og selv om Virpi Kuitunen har det beste utgangspunktet, peker de fleste fortsatt på Aino Kaisa Saarinen.

Ankepunktet mot Kuitunen har hele tiden vært at ryggen slår seg vrang i skøyting, og spesielt i motbakker.

Det kan komme til å skje igjen. Lørdag slo nemlig ryggen seg vrang også i klassisk. Det er sjelden kost.

- Jeg hadde store smerter i ryggen underveis, det var derfor jeg slakket av litt på farten. Det var veldig overraskende, for det bruker å være problemfritt i klassisk. Nå håper jeg massøren kan hjelpe meg, sier Virpi Kuitunen.

Therese Johaug og Kristin Størmer Steira ble nummer ni og ti på lørdagens etappe.


PS. Petra Majdic sikret seg lørdag sprinttrøya i Tour de Ski. Marit Bjørgen ble nummer fem i kampen om den svarte trøya, juniorjenta Marthe Kristoffersen nummer seks i sin først Tour.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag