Gå til sidens hovedinnhold

Glem Liverpool og Therese Johaug

I vinter kan dette ta helt av i Norge.

Du har helt sikkert sett det på film, i TV-serier, hørt folk snakke om det, og sett spektakulære klipp på internett.

Og i vinter får trolig høre enda mer om det, både på jobben, skolen, bussen og i samtale med kjæresten. Amerikansk fotball er nemlig i ferd med å ta helt av i Norge.

Det er ikke tvil om at National Football League fenger fler og fler av oss toppluekledte isbjørner. Seertallene øker stadig og snart får vi også et eget, norskt landslag.

Men har du, ja du, ja, noen gang faktisk sett på amerikansk fotball?

På ordentlig?

På samme måte som du så Liverpool-kampen sist helg, eller på den måten du ser en snørrete Therese Johaug traske rundt blant granbar med ski og staver?

For selv om interessen er økende, har fortsatt mange nordmenn til gode å få med seg dette fenomenet.

- Spektakulært
Skal vi tro Arnstein Friling, en av Viasats NFL-eksperter, så går du virkelig glipp av noe. Problemet er bare at det ikke er så lett å forklare deg hva du faktisk går glipp av.

Friling prøver likevel:

- Det er spektakulært, men samtidig interessant, sier han til Nettavisen.

- Amerikansk fotball fenger så, fordi det er både enkelt og grunnleggende. Kampen om å vinne mark er som en kamsport. Samtidig er det grenseløst teknisk utviklet. Det er elementer av spesialisering og taktikk. Det gjør kampene så spennende. Man må nesten se litt på det for å skjønne hvorfor det er så populært. I USA er det klart mest populært av alle idretter, sier Friling.

Et av salgspoengene til europeisk fotball er at ballen er rund, alt kan skje. I amerikansk fotball er ikke ballen rund, den er avlang, men vet du hva? Alt kan likevel skje.

- Det er ikke så lett å sammenligne dette med noen europeiske idretter. Rugby, kanskje, men det er heller ikke stort i Norge. Det ligner egentlig ikke på de idrettene vi har, der ballen er i spill i lange sekvenser. I amerikansk fotball er det korte sekvenser som gjelder, som regel maks 20 sekunder der ballen er i spill om gangen. Det blir ballidrett på et helt annet nivå, sier Friling.

Men amerikansk fotball er jo bare show og tull, tenker du kanskje? Duskedamer, øldrikkende supportere med et anstrengt forhold til Grete Roede, og spillere som skaper seg.

Nei, beklager, der bommer du, gitt. Det er ikke mer tull og fjas i løpet av en NFL-kamp, enn du vil oppleve på AKA Arena i en cupkamp mellom Hønefoss og Kjelsås, mener Friling.

- Cheerleaders er like vanlig i europeisk idrett nå. I basketball, i håndball og noen ganger i fotball. Amerikanerne er selvsagt bedre på å markedsføre ting, og lage en event av det hele, så litt mer bulder og brak blir det jo, men på dette området er det ikke så stor forskjell fra det vi er vant med. Det er selvfølgelig mer dødtid, som må fylles, men det går ikke ut over noe i spillet.

- En kjempefight
Sist sesong var det Baltimore Ravens som gikk helt til topps, og til slutt vant prestisjetunge Super Bowl. Men det å forsvare tittelen blir ingen enkel oppgave for ravnene.

Konseptet er ganske enkelt. De totalt 32 lagene er delt inn i to avdelinger, American Football Conference (AFC) og National Football Conference (NFC). Innenfor disse avdelingene er lagene igjen fordelt på fire puljer, med fire lag i hver pulje. Alle lagene spiller totalt 16 kamper, og under halvparten, 12 av lagene, går videre til et utslagsspill, som ender opp i Super Bowl-finalen.

Sesongen starter torsdag 5. september og grunnserien varer til 29. desember. 4. januar starter sluttspillet og 2. februar spilles Super Bowl, den 48. i rekken.

- Det pleier å bli jevnt, og siden det er få kamper, betyr hver kamp veldig mye. Det er en kjempefight om å gå videre til play off, sier Viasats ekspert.

- Det er nok mange av lagene som hevdet seg høyt i fjor, som også vil bli gode i år. New England Patriots, Baltimore Ravens Green Bay Packers, Denver Broncos, San Francisco 49'ers.

- Hvem tror du er aller sterkest?

- Jeg tror Denver Broncos blir gode, jeg tipper dem som det sterkeste laget. Men det er mest på bakgrunn av hva de gjorde i fjor. Det er mye skader i NFL, så kurven kan fort forandre seg.

- Noe spesielt å merke seg før årets sesong?

- Ja, NFL er i ferd med å oppleve et generasjonsskifte. Det er veldig mange unge, gode spillere som vil bli framtredende denne sesongen. Det vil bli interessant. Unge quarterbacker som Russell Wilson (Seattle), Colin Kaepernick (San Francisco), og Robert Griffin III (Washington) viste seg fram allerede i fjor, og mye vil nok dreie seg om ungguttene også i år, mener Friling.

- Hva kreves for å lykkes som quarterback?

- Det er ikke lett, spesielt om du er quarterback. Posisjonen er såpass utsatt, at om du ikke lykkes, er det på hodet ut. Det er få som holder på år etter år, så tronen er ofte ledig. Som quarterback er det mer enn bare det fysiske som teller, selv om man selvsagt må oppfylle en del krav der, også. Du må ha hodet på rett plass, overblikk, en solid arm, være rask og mobil.

De små hevder seg
Hmm ...? Så det er stort sett de samme lagene som hevder seg i toppen, tenker du kanskje? Og favorittspilleren min forsvinner ut av laget så fort han dummer seg ut? Da kan jeg jo like godt se Manchester United vinne Premier League for ente gang, da, jo. Der får i hvert fall Wayne Rooney både tid og rom til å dumme seg ut så mye han vil, er nok en lett slutning å dra.

Men nei, min gode venn, igjen er du på bærtur. Igjen trekker du slutninger uten å lytte til ekspertise.

Amerikanerne gjør nemlig sitt for å forhindre økonomisk doping, sinnssyke lønninger og det europeere ofte bare omtaler som «Manchester City». I NFL finnes det nemlig ordninger:

- Det er ofte sånn i amerikansk idrett at ligaene er styrt som et foretak. Det er satt i verk diverse tiltak for å skape balanse blant lagene, forteller Friling.

- Drafts, for eksempel, en rekruttering som foregår slik at de som var dårligst sist sesong, velger først. Det er også lønnstak, det forhindrer at lønnsnivået blir slik som i europeisk fotball.

Green Bay Packers, som står med 13 mesterskapstitler, mer enn noe annet lag i USA, er et godt eksempel på at også de små klubbene har livets rett i amerikansk fotball.

Klubben fra Wisconsin er faktisk det eneste «non-profit», samfunnseide, profesjonelle toppklubben i amerikansk idrett. Den har også tilholdssted i et forholdsvis lite område.

- Green Bay er en av de minste byene i NFL. Og selv om de også dekker Milwaukee, er det uansett et veldig lite marked. Til tross for dette er det den mest suksessrike klubben,.

- Det blir litt som om Coventry skulle være det mest suksessrike laget i engelsk fotball.

En nordmann?
Og leser du norske aviser, ja, vi nok sett deg inne i en og annen sak på Nettavisen, så har du kanskje fått med deg navnet Green Bay Packers allerede?

Nordmannen Håvard Rugland, som tidligere i sommer prøvde å få kontrakt med Detroit Lions, er nemlig nå på prøvespill i den tradisjonsrike klubben.

Den norske kickeren kjemper nå om kontrakt med klubben som sist sesong hadde ligaens svakeste kicker, Mason Crosby. Sjansene er dermed til stede for at vi kan få et norsk innslag i NFL.

- Jeg kjenner ikke fyren, men viss han er god nok mentalt, så er det ikke umulig at han skal klare dette. Mye handler om å være på rett sted til rett tid. For Rugland og de som er kickere, handler det ikke så mye om å levere fantastiske prestasjoner, det viktigste er å takle presset. Gutta som skal gjøre denne jobben må være stein kalde i hodet, sier Friling.

Oi sann, kan jeg virkelig få se en nordmann i denne idretten, tenker du nok nå. Med gnist i øynene. Nordmenn eksisterer jo knapt i den ballsporten jeg vanligvis ser på, slår deg brått.

Friling tror en nordmann i NFL kunne gjort mye for sportens status blant oss i den kalde nord.

- Det er åpenbart viktig med nordmenn for å øke interessen for NFL i Norge. Det er et lite land. Folk trenger noen å identifisere seg med, mener Viasats NFL-ekspert.

- Det er litt som med sykling. All ære til TV 2 for at de har frontet det så bra, men det hadde ikke vært like stort i Norge nå, om det ikke var for prestasjonene til Thor Hushovd.

Men har det skjedd før at en nordmann har spilt amerikansk fotball på høyeste nivå i selveste USA, undrer du nok kanskje nå?

Og svaret er ja, det har skjedd. Jan Stenerud var kicker i Kansas Chiefs, Green Bay Packers og Minnesota Vikings i perioden 1967 til 1985. Han er regnet som en legende.

I nyere tid har også Leif Olve Dolonen Larsen blitt draftet av Buffalo Bills i 2000 og fikk noen kamper der, mens Anders Åkerstrøm fikk prøve seg for New Orleans Saints i 2005.

Skulle du være nysgjerrig på å få med deg en NFL-kamp, du også, er dette enkelt. Viasat sender møtet mellom Denver Broncos og Baltimore Ravens fra 02.30 natt til fredag. På Viasat-plattformen kan du også få med deg en rekke andre kamper utover vinteren.

God fornøyelse!

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken