RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Glem VM, Norge

Sist oppdatert:
Nettavisens blogger mener Norge kan se langt etter å komme til VM.

Jeg har ingenting imot entusiasme for å bygge selvtillit og tro på det man holder på med. Med tro kan man som kjent flytte fjell. Men det er forskjell på Galdhøpiggen og Pyreneene. Og det er på tide å innse fakta, ta et sekund ekstra ved speilet og studere det man ser.

For synet er ikke til å ta feil av.

Mot Island på Ullevaal stadion lørdag kveld var det særlig tre problemområder som utkrystalliserte seg.

* Lørdagens kamp var oppgjøret der Rune Jarstein skulle gjenreise tilliten til Norges sisteskanse. Det lyktes han overhodet ikke med. Det første målet må han ta på seg delansvar for, selv om det også var en svikt i markeringen. Jarstein kunne ha rykket ut tidligere og forkortet ballens bane - før den traff Heidur Helgusons hode. Jarstein har også helt og holdent skyld i det andre baklengsmålet - selv om skuddet fra Gudjohnsen var hardt og var velplassert. Det kom i Jarsteins hjørne, men han tok på uforklarlig vis et skritt til høyre før spissen skjøt, og kom således fullstendig i ubalanse da raketten var på vei mot nettmaskene. Norges keeperproblem vedvarer altså.

* Vi er taktisk sett altfor uskolerte. Før det første målet forærte John Carew islendingene et frispark like utenfor 16-meteren (stort klarere frispark skal du lete lenge etter). Og da Tore Reginiussen hoppet inn i Eidur Gudjohnsen på 17 meter i 2. omgang, i en situasjon der Tromsø-stopperen ikke hadde et fnugg av mulighet til å nå ballen, så hadde ikke dommeren noe annet valg enn å blåse. Frispark på 17 meter er et halvt straffespark når motstanderlaget har en slik type kompetanse som Gudjohnsen besitter. Og det bør Reginiussen vite før situasjonen oppstår.

* Det kan heller ikke herske noen tvil om at Åge Hareide gjorde en gedigen taktisk brøler ved å ta ut John Carew på stillingen 2-1, da vi hadde et bra trøkk og jaget mål nummer tre. Vi tillot islendingene å komme inn i kampen igjen, og da vi var like langt i målprotokollen, ble det ikke satt inn en ekstra spiss for å skape noe mer trøkk på topp. Det eneste angrepsvåpenet vi så ut til å ha, var en lang ball fra Fredrik Winsnes opp mot Steffen Iversen eller Thorstein Helstad. Det ble for spett, og vi skapte ingenting, med unntak av noen spredte stusser fra Iversen som med flaks kunne ha havnet i et norsk bein inne i motstanderens 16-meter.

Vi kan klage så mye vi vil på at islendingene var dødelig effektive, men faktum er at de var mye nærmere et tredje mål enn det vi var. Selv om vi hadde ballen mer. Men Norges problemer er så store at det skal mer til enn denne kvaliken å få orden på dem. Vi kan med andre ord glemme VM i Sør-Afrika, selv om det er mange kamper igjen. For vi er kort og godt ikke gode nok.

Det handler ikke om pessimisme, men realisme. Det er på tide å se oss i speilet, selv om vi ikke liker det vi ser.

THOMAS ENGER

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere