Se hva Bodø/Glimt-sjefen mener om pengebruken i norsk fotball i vinduet over.
Salgssummene i norsk fotball har skutt i være den siste tiden. Bodø/Glimt, Molde og Rosenborg har alle solgt spillere for rundt 100 millioner kroner, og spesielt de to førstnevnte klubbene har i det siste brukt store ressurser på å sikre seg forsterkninger.
Etter Moldes nylige salg av David Datro Fofana for godt over 100 millioner kroner til Chelsea, uttalte klubbens direktør Ole Erik Stavrum at han så «skumle tendenser» og at prisnivået har økt betraktelig og vanskeliggjør å rekruttere fra andre norske klubber, i et intervju med TV 2.
– Det skjedde noe i sommer. Da ble det vesentlig dyrere. Det er en skummel utvikling. Hvis ikke norske klubber vil selge til andre norske klubber for fornuftige summer, så må vi gå andre plasser for å lete etter spillere. Det er skummelt for norsk fotball, sa Stavrum.
Uttalelsen fikk blant annet AaFK-trener Lars Arne Nilsen til å reagere.
Også Bodø/Glimt er blant klubbene med størst økonomiske muskler i Norge, men daglig leder Frode Thomassen er ikke nødvendigvis enig med Stavrum i at utviklingen er skummel.
– Jeg er ofte veldig enig med Ole Erik, men på mange måter er ikke det et gjengs bilde, sier han til Nettavisen under «Eliteserien: Silly Season», før han fortsetter.
– Spillere i Norge har ulik pris. Det er ikke alle spillere i Norge som prises til 10-15-20 millioner. Jeg tror de klubbene som gjør større salg, til større ligaer i Europa så tror jeg det er en del av verdikjeden og at man også er villig til å betale noe mer for større norske talenter.
Se hele episoden av Eliteserien: Silly Season her, eller hør den der du hører podkast:
– Den tiden er forbi
Glimt-sjefen tror det er slik verdiskapningen kan risles inn i norsk fotball fremover.
– Jeg tror det er et verre signal hvis de unge norske spillerne går til middelmådige europeiske klubber for lave priser, fortsetter han.
Han mener overgangsmarkedet må være sånn at unge norske talenter beveger seg til de klubbene som konkurrerer ute i Europa.
– Det er også en god utviklingsarena for dem, det er ikke noen grunn til at de skal gå til lavere rangerte lag i Belgia, Nederland eller Belgia. Da kan man finne den samme utviklingsarenaen i norsk sammenheng og være med å løfte det norske produktet.
Han er likevel enig at prisnivået har økt i løpet av de siste årene.
– Det har blitt noe dyrere, men jeg tror samtidig i den grad at norske klubber klarer å selge for større summer etter hvert så må man også være villig til å betale noe mer for de største og yngste talentene i Norge. Det er den utviklingen vi kommer til å se fremover dersom norske klubber skal være ute i Europa og være konkurransedyktige – og samtidig selge spillere for store summer. Da må man være villig til å betale noe mer for yngre norske talenter, sier Thomassen.
Han erkjenner også at Glimt som klubb har tatt en ny posisjon de siste 4–5 årene. Etter at varemerket lenge var å hente ukjente spillere, har de det siste året hentet store profiler som både Patrick Berg, Fredrik Bjørkan, Marius Lode og Omar Elabdellaoui.
– Vi får ikke hentet spillere for en halv million slik vi gjorde før og så foredlet det. Den tiden er nok forbi for Bodø/Glimt, innrømmer Thomassen.
– Det gjelder å finne et fornuftig prisnivå, men jeg tror at de klubbene som til enhver tid er på det nivået at de konkurrerer ute i Europa og selger for store summer, da må man hvert fall være villige til å betale noe mer enn man gjorde tidligere.
Store forskjeller i Norge: – Sier noe om kvaliteten på ligaen og de spillerne vi rår over
I Bodø mener de det er en god ting at også norske klubber nå får bedre betalt for egne spillere.
Glimt solgte i fjor Erik Botheim for store penger. Nylig har Molde og Rosenborg sopet inn enorme summer på Fofana og Casper Tengstedt.
– Er det sunt at det blir store økonomiske forskjeller blant de norske klubbene?
– Jeg tror ikke det handler så mye om økonomiske forskjeller, men det er veldig bra for norsk fotball og det sier noe om kvaliteten på ligaen og de spillerne vi rår over etter hvert. At de faktisk blir verdsatt ute i en europeisk sammenheng på en annen måte enn tidligere tror jeg bare vil ha positiv effekt.
Thomassen sier det egentlig er med på å gi muligheter til å bygge og utvikle norsk fotball ytterligere.
– At vi skal nærme oss nivået vi har sett hos danske og tidvis noen svenske spillere tidligere er bra for norsk fotball, sier han.
At forskjellene kan øke mellom klubbene internt i Norge er en naturlig utvikling, men noe man kanskje må akseptere.
– Det tror jeg ikke man skal være engstelige for. Det er en viktig del av at NTF har som mål å ta plass blant de 14 beste ligaene i Europa og da vil spillerne man har og de som skal ut gå til presumptivt bedre ligaer, da blir også summene de kjøpes for større. Så handler det om å forvalte de verdiene man skaper gjennom spillersalg så vi stadig vekk utvikler norsk fotball videre.
– Jeg tror det er viktig og bra for norsk fotball at det er klubber i Norge som også er konkurranse dyktige i en europeisk og internasjonal sammenheng, avslutter Thomassen.