*Nettavisen* Sport.

God i alt

Foto: (FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX)

Her er nok et bevis på at allroundernes tid ikke er forbi i langrennssporten.

10.12.06 10:39

- God i klassisk, god i skøyting, god i sprint, god i distanserenn, god i intervallstarter, god i fellesstarter og god til å spurte, sier Åge Skinstad.

Man kan fort bli forledet til å tro at langrennssjefen maler et verbalt romantisk portrett av Thomas Alsgaard. Men når Skinstad tilføyer «litt urutinert», faller den tanken på sin egen urimelighet – og man begynner kanskje å tenke på Petter Northug i stedet.

Men Nettavisen har ikke bedt Åge Skinstad om å beskrive verken den abdiserte skikongen eller arveprinsen.

- Over all forventning
Stikkordet vi ga ham var rett og slett Simen Håkon Østensen. 22 år. Fra Fossum IL og Team ManPower.

Lørdag vant Østensen sesongens første norgescuprenn, 15 km fri på Sjusjøen. Og seieren føyer seg inn i rekken av gode resultater hittil i vinter. Fra før har han allerede vunnet to FIS-renn – deriblant sprint og 30 km fri, fellesstart. I tillegg ble han nummer sju på 15 km klassisk i den nasjonale åpningen på Beitostølen med hele landslaget på plass.

- Det har gått over all forventning, sier Østensen til Nettavisen.

Lærepenge
Forventningene var nemlig moderate etter at hele etterjulsvinteren gikk fløyten sist sesong.

- Jeg ble syk i jula og var altfor utålmodig i opptreningsfasen. Jeg fikk meg en lærepenge, medgir Østensen. Han fullførte to FIS-renn i januar, med svake resultater. Siden kom han ikke til start.

- I flere måneder drev jeg bare med jogging og korte sykkelturer. Først i juli begynte jeg å trene for fullt, forteller han.

Skinstad har en plan
Etter lørdagens seier på Sjusjøen sier Åge Skinstad rett ut at Østensen er sportslig kvalifisert for å gå verdenscupen i La Clusaz neste helg. Likevel står ikke navnet hans på lista når laget blir offentliggjort mandag ettermiddag.

Skinstad har nemlig en annen plan for stortalentet:

- Den som leder skandinavisk cup etter de tre første rennene i Finland neste helg, får friplass i alle verdenscuprenn mellom Tour de Ski og VM etter jul. Og slik vi vurderer det, er Simen Østensen den av våre med størst sjanse til å klare akkurat det. Derfor mener vi det er mer fornuftig å sende ham til skandinavisk cup enn til et enkeltstående verdenscuprenn i høyden. Dette har vi prøvd å kommunisere til Simen. Og jeg tror han er enig.

- Min sjanse vil komme
Akkurat det bekrefter 22-åringen overfor Nettavisen.

- Jeg har diskutert dette med både Åge Skinstad og Morten Aa Djupvik, og synes opplegget høres fornuftig ut. Jeg aksepterer vurderingen, sier Østensen.

- Hvis du hadde fått valget, hadde du da valgt skandinavisk cup i Finland eller verdenscup i Frankrike neste helg?

- Det hadde selvfølgelig vært kjempemoro å gå verdenscup. Men hvis jeg følger den planen vi er enige om nå, er jeg helt sikker på at min sjanse vil komme. Klarer jeg å sikre meg en friplass i verdenscupen, er det selvfølgelig helt suverent..

Lørdagens 15 km fri på Sjusjøen vant Simen Østensen drøyt ti sekunder foran Martin Johnsrud Sundby og 25 sekunder foran Krister Trondsen.

Søndag får han betydelig tøffere konkurranse i klassisk når både Jens Arne Svartedal, Frode Estil og Odd-Bjørn Hjelmeset stiller til start.

PS. Dameklassen ble vunnet av Kine Beate Bjørnås, ett sekund foran veteranen Hilde Gjermundshaug Pedersen.

- Et skritt i riktig retning for Kine. Hun vil bli vurdert i forhold til verdenscupen i La Clusaz neste helg, sier sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.