RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Godset tror på Sørum

Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
Sist oppdatert:
Ronny Deila setter sin lit til «Godsets største problem».

Marienlyst har fått kunstgress og Strømsgodset har fått Ronny Deila (32) som ny hovedtrener. Det er de viktigste endringene i Drammen før tippeligasesongen 2008.

Deila overtar laget etter Dag-Eilev Fagermo, som ledet Godset til tiendeplass i 2007.

Bergdølmo som toppscorer
I år som i fjor ser det ut til at den naturlige goalgetteren mangler. Forsvarsspilleren André Bergdølmo ble toppscorer med seks mål - fem på straffespark - forrige sesong. Det forteller mye om drammensernes hovedproblem. Denne sesongen ser Thomas Sørum ut til å bli klubbens førstevalg på spissplassen.

Nettavisen fremhever i likhet med flere andre medier dette som drammensernes største problem før seriestart.

- De har mange rutinerte spillere, men savner veldig tydelig en storscorer, mener TV 2 Sportens fotballekspert Nils Johan Semb.

- Kan slå gjennom nå
Det er urettferdig mot Thomas Sørum (25), mener Strømsgodsets unge trener.

- Vi har scoret 15 mål på ni kamper. Det blir litt for enkelt å si at vi sliter med en spiss. Thomas er en god fotballspiller, som jeg tror kan slå gjennom i år. Han har potensial til å score mye mål, sier Deila til Nettavisen.

Sørum scoret 15 mål på 19 kamper i førstedivisjon da han var på utlån til Manglerud Star sesongen 2006. I fjor ble det tre seriemål på ti kamper fra start og seks som innbytter.

En viktig del av Deilas jobb før og i sesongstarten blir å gi Sørum den nødvendige selvtilliten. I vinter har han scoret tre mål på ni kamper.

- Det tilsvarer rundt ti mål på en hel tippeligasesong, påpeker Deila helt korrekt.

Comeback Kid
Denne sesongen er også Mattias Andersson (26) tilbake. Den hurtige og målfarlige svensken fikk så vidt med seg sesongstarten før han ble langtidsskadet i fjor. 26-åringen scoret 19 mål og ble kåret til årets spiller i Adeccoligaen i 2006, men spilte bare seks seriekamper før en korsbåndskade ødela sesongen 2007 for ham.

- Mattias er på gang, men har et stykke igjen til toppformen. Han har egenskaper som gjør at han kan avgjøre kamper, sier Deila til Nettavisen og tenker på svenskens fart og giftige venstrebein.

Men:

- Samtidig har Mattias aldri prestert på tippeliganivå før. Forventningene må nok skrus litt ned. Man kan ikke forvente at han er en Maradona. Det er det kanskje noen i Drammen som tror, poengterer Deila.

Må tette igjen bak
Den 32 år gamle hovedtreneren er mest opptatt av å få skikk på forsvarsspillet de siste ukene før seriestart. Til tross at backrekka består av etablerte navn som André Bergdølmo, Alexander Aas, Glenn Andersen, Inge André Olsen, Samir Fazlagic og nykommeren Joel Riddez, har godsetforsvaret ikke imponert i vinter.

14 baklengsmål på ni treningskamper er for mye - nesten 1,6 per kamp. Det gjennomsnittet er bare marginalt bedre enn sesongen 2007, da Strømsgodset slapp inn 47 mål på 26 kamper, noe som tilsvarer et snitt på 1,8 per kamp.

Backrekka vil normalt bestå av Alexander Aas, André Bergdølmo, Inge André Olsen og Joel Riddez, med Kristian Sørli, Glenn Andersen og Samir Fazlagic som kapable alternativer. Innleide Inge André Olsen blir viktig, ikke bare fordi han er en svært god midtstopper, men også fordi han gir Ronny Deila muligheten til å bruke André Bergdølmo på sentral midtbane.

- Vi vil ha flere alternativer sentralt på midtbanen fordi vi ønsker å bruke Fredrik Winsnes høyere oppe på banen. André er en klok spiller som passer i den rollen, forklarer Deila.

Spennende midtbane
Det ligger an til at den sentrale midtbanerollen bekles av enten Bergdølmo eller den togolesiske landslagsspilleren Komlan Amewou, som gjorde en god figur på La Manga.

Et annet alternativ på midtbanen er unge Fredrik Nordkvelle (22), som har imponert stort etter overgangen fra Pors i fjor sommer. 22-åringen kjemper med Ousman Nyan og Christer George om den andre indreløperjobben i Strømsgodsets 4-3-3-system.

Nordkvelle overtok på tampen av 2007-sesongen indreløperplassen fra Øyvind Leonhardsen, som nå har lagt opp.

- I Fredrik og Komlan har vi fått inn spillere som kan bli gode på sikt, som kan utvikle både seg selv og laget videre. Fredrik kan bli så god han bare vil. Han er en indreløper med god fart og godt driv, som har veldig gode holdninger, mener Deila, som har fulgt Fredrik Nordkvelles utvikling tett siden han selv trente ham da midtbanespilleren var 16 år gammel.

Midtbanen fremstår i det hele tatt som Godsets sterkeste lagdel, men også vingspillet vil bli viktig med hurtigtog som Andersson og den etter hvert rutinerte Stian Ohr på hver sin side.

- Bedre enn i fjor
Ronny Deila og Strømsgodset har som målsetting å bli bedre enn i fjor. Det er et fornuftig mål og et realistisk mål. Strømsgodset endte på tiendeplass med 30 poeng i 2007. Det var bare fire poeng mer enn Start, som rykket ned sammen med Sandefjord. Denne sesongen tror Nettavisen at Bodø/Glimt vil skille seg ut i bunnen og at en rekke lag vil krige om plassene fra midten og ned til 13. plass.

Normalt får en god eller dårlig sesongstart ringvirkninger. Aalesund var riktignok et imponerende unntak i fjor - etter at de bare tok to poeng på de seks første seriekampene klarte de oransjekledte likevel å berge plassen - men normalt vil et lag som enten vinner eller taper mye i starten, flyte videre på den bølgen utover i sesongen.

Strømsgodset er ingen tilhengere av den teorien. I alle fall ikke i år. Gullkandidatene Viking, Rosenborg og Brann er nemlig lagets tre første motstandere.

- Det er alltid positivt med en god start. Men samtidig må vi være realistiske og se at vi har tøft kampprogram i starten, erkjenner Deila.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere