Onsdag i forrige uke gikk Norges to beste kombinertløpere Magnus Moan og Petter Tande ut i Adresseavisen og fortalte at de slutter på landslaget.

- Det er ingen konflikt mellom oss og Norges Skiforbund. Vi er kommet fram til at vi behøver forandring i det daglige og ønsker mindre reising og mer tid hjemme. Når vi da får et kjempebra tilbud i Granåsen Skiteam – minst like bra som det landslaget kan tilby – så er det ikke noe vanskelig valg, sa Moan til avisen.

Men om det ikke var et vanskelig valg for ham, er beslutningen vanskelig å akseptere for Norges Skiforbund. Derfor aksepterer de den heller ikke.

Les også: Stjernene slutter landslaget

- Ikke problemfritt
- Det er ikke problemfritt at de ønsker å stå utenfor landslaget. Derfor må vi diskutere hvilke konsekvenser dette kan få, både for dem og for kombinertkomiteen, sier skipresident Sverre Seeberg til Nettavisen.

Saken ble behandlet i skistyret mandag, uten at man kom fram til en konklusjon. I stedet ble det berammet et nytt møte 18. mai mellom skistyret og kombinertkomiteen.

- Hvilke konsekvenser er det dette kan få for Moan og Tande?

- Det vil jeg overhodet ikke spekulere i før vi har diskutert dette grundig, sier Seeberg.

At Moan og Tande trolig risikerer å miste sine stipender fra Olympiatoppen, er allerede kjent. Men det er slett ikke usannsynlig at skistyret bestemmer seg for å iverksette vesentlig mer drastiske tiltak enn som så.

Generell trussel
I november i fjor sa nemlig Sverre Seeberg følgende til VG, da det gikk rykter om at Petter Northug vurderte å gå ut av landslaget:

- Hvis Skiforbundet vil ha deg med på landslaget og du sier nei, la oss si at du for eksempel er den beste, vil det bli sånn at Skiforbundet med hjemmel i rennreglementet kan ta startlisensen din. Og det kommer vi til å gjøre.

- Det er nå en gang sånn at det er Norges Skiforbund som tar ut dem som er på landslag. Reglene våre er veldig tydelige på at de Norges Skiforbund tar ut, er omfattet av rennreglementet. Altså hvis en utøver sier: «Nei, jeg vil ikke være på landslaget» når man får tilbudet, da får man ikke starte i skirenn. Da har man meldt seg ut.

For sikkerhets skyld rykket forbundet den gangen ut med en pressemelding der de understreker at utspillet ikke var rette spesielt mot Petter Northug, men gjaldt generelt for skiforbundets utøvere.

Magnus Moan: - Kan ikke samenlignes med Northug

Taus komitéleder
Om det kan bli aktuelt å true med inndragning av lisens, vil Seeberg altså ikke kommentere. Det ville heller ikke lederen i kombinertkomiteen, Paul Einar Borgen, da Nettavisen snakket med ham sist onsdag.

Men han bekreftet da at utøverne trolig ville miste sine stipender, og fortalte at han ville forsøke å få Moan og Tande til å omgjøre sine beslutninger. Han sa samtidig at forbundet kunne være villig til å gi de to løperne et tilpasset opplegg som gjør at reisebelastningen blir mindre.

Den siste uken har det, til tross for gjentatte henvendelser, vært umulig for Nettavisen å komme i kontakt med Borgen.

- Svært usikker prosess
I en pressemelding som ble sendt ut tirsdag, sier fungerende generalsekretær Truls Jahnsen i skiforbundet følgende om situasjonen:

- Vi er overrasket over at de takker ja til en annen satsingsmodell før landslagets opplegg er presentert.

Av pressemeldingen går det tydelig fram at forbundet i utgangspunktet ikke godtar at to toppløpere takker nei, og generalsekretæren ser på situasjonen som en trussel mot landslagsmodellen som skiforbundets toppsatsing er bygd opp rundt.

- Det å bryte opp denne lagstrukturen vil være et vendepunkt med en svært usikker prosess, sier Truls Jahnsen.

- Denne saken har både en prinsipiell og en praktisk side. Begge er viktige, og må diskuteres, sier skipresident Sverre Seeberg til Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!