Gå til sidens hovedinnhold

Golberg spurtslo Johnsrud Sundby og tok NM-gull på herrenes 30 kilometer

Pål Golberg vant spurtduellen mot Martin Johnsrud Sundby og tok NM-gull på herrenes 30 kilometer.

Det skulle bli en thriller av en avslutning på herrenes 30 kilometer i NM i Konnerud.

Den siste kilometeren stod det mellom Marin Johnsrud Sundby og Pål Golberg, og sistnevnte fikk drømmeposisjonen mot oppløpet.

Dermed spurtet 29-åringen forbi Sundby og fikk sin andre kongepokal i karrieren.

- Jeg har det veldig bra. Det var litt overraskende, jeg trodde kanskje flere skulle være med. Men jeg er takknemlig for at vi ble få så tidlig, sa Golberg til NRK og fortsatte:

- Jeg visste at Martin ville prøve på en langspurt i dag. Men så lenge jeg klarte å henge på ham, ville jeg ha gode kort. Det funket. På dager når alt stemmer føler man seg veldig sterk. I dag var en slik dag der jeg bare kunne fortsatt å gå, sa han videre.

Martin Løwstrøm Nyenget skulle ta bronsemedaljen 9,4 sekunder bak Golberg.

Les også: Therese Johaug inn til nok et NM-gull, stortalentet Helene Marie Fosseholm tok bronse

Fall i starten

Etter at de 150 løperne fikk ut fra start i Konnerud-løypa tok det ikke mer enn ett minutt før det første fallet hadde kommet.

Medaljehåpet Mikael Gunnulfsen, fra Team Telemark, mistet festet i den første svingen og ble stående med tydelige smerter i skulderen.

Like etterpå skulle Martin Løwstrøm Nyenget sette fart i bakkene, noe som igjen skulle danne luker nedover i feltet. Disse skulle tette seg igjen etter litt, men styrketegnene var tydelig tilstede for løperen fra Lillehammer.

Løwstrøm Nyenget skulle nemlig fortsette med den høye intensiteten og bidro til et høyt tempo i feltet.

Etter passerte elleve kilometer hadde det dannet seg et felt på ni stikker, med Didrik Tønseth i front. Ned til de øvrige hadde luka økt til over 25 sekunder.

Fire kilometer senere begynte Johan Hoel og Eirik Mysen å se slitne ut, og utskillelsen var i full gang i teten.

Les også: Norsk dobbeltseier i Ski Classics

Golberg og Sundby stakk

Ettersom bakkene nærmer seg, måtte sprinterne Windre Bjørnestad Skar og Erik Valnes slippe. Det måtte også Eirik Sverdrup Augdal, mens Didrik Tønset satte fart i bakkene ut fra stadion.

Men med kun fem kilometer igjen hadde ikke tempoet økt noe særlig. Dermed maktet Sverdrup Augdal og Valnes å hente inn gruppa før motbakkene begynte igjen.

Så skulle Tønseth forsøke seg på å stikke, men til tross for en voldsom fart ned bakkene fikk ikke trønderen til å få en luke.

Deretter var det Martin Johnsrud Sunby og Pål Golberg, som hele tiden hadde vært med i teten, sin tur til å ta over initiativet i bakkene. Dermed ble Sverdrup Augdal og Valnes kjørt av lasset. Tønseth på sin side virket å ha dårlig glid

Og ikke lenge etter hadde duoen skaffet seg en luke i utforkjøringen.

Til slutt forsøkte Sundby å stikke avgårde i den siste motbakken, men maktet det ikke. Dermed fikk Golberg en drømmeposisjon på innspurten.

Den sjansen lot heller ikke Gol-løperen gå fra seg og spurtet inn til seier og kongepokal. Det var hans andre etter å ha tatt NM-gull på sprinten på Gåsbu i 2013.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken