*Nettavisen* Sport.

Ærlige Henrik tapte tusener

Foto: Morten Holm/Scanpix

Ingen andre ville noen gang merket det. Men Henrik Bjørnstad sa: "Jeg skal ha straffeslag" og tapte tusener.

Den norske golferen Henrik Bjørnstad fra Drøbak skrev seg i går inn i historien blant "ærlige" idrettsfolk.

Bjørnstad spiller nå på den såkalte Nationwide -touren i USA der pengene er færre, men motstanden nesten like sterk som på den mer feterte PGA touren der Tiger Woods og de andre herjer. Der var Bjørnstad i fjor, men han tjente noen få tusen dollar for lite til å få fortsette og sliter nå blant de andre håpefulle for å kapre en av de få plassene som ved sesongens slutt gis inn til det forjettede land.

Hver dollar teller

Nettopp mot dette bakteppe blir Henriks handling i går ekstra nobel. Vi vet at hver dollar teller. I fjor var han bare marginer fra å kunne vandre inn i lønnsjiktet til Ole Gunnar Solskjær og John Arne Riise. Det var da han ledet med, ni hull igjen å spille på PGA-touren. I stedet ble det degradering og slit for å komme tilbake til det forjettede land.

Det var på det aller første hullet i ukens turnering at det skjedde. Henrik slo sitt første slag til høyt gress, men han fant ballen og slo den elegant opp på greenen, trodde han. Han ggikk til greenen og gjorde klar en mynt som skal markere hvor ballen ligger, mens han rengjør den før dagens første birdieputt og forhåpentlig -1 (en under) på listen.

4-tall ikke 3-tall
Det er da han ser til sin forbauselse at det ikke er hans ball. Det er en akkurat make ball av typen Titleist, men i stedet for et 3-tall som ID merke står det et lite firetall, og enda viktigere: den røde tusjprikken Henrik merker sine baller med, manglet.

Henrik kan med letthet spille ut hullet med den ballen uten å gi beskjed og ingen ville ha merket det.

- Jeg kan garantere at tanken aldri streifet ham. En golfspiller ville ikke en gang tenkt tanken ut, sier Henriks bror Marius til iOslo.no.

Satt ut
- Vi snakket sammen i natt og han fortalte at han ble helt satt ut da han oppdaget hva som hadde skjedd. Han gikk rett bort til medspilleren og sa at han tydeligvis hadde slått feil ball fra den såkalte roughen. Deretter fikk han to straffeslag for å ha slått på feil ball. Så gikk han tilbake, og ganske riktig fant han sin ball. Satte den deretter pent på greenen med det som da var hans femte salg, hvorpå han toputtet og kunne skrive 7 på scorekortet, hvilket vil si +3 og i realiteten turneringen spolert etter ett av 72 hull.

Guds hånd
Her var det ikke noe Guds hånd som Maradona skyldte på, eller et filmet straffespark som fotballspillere jukser seg til. Bloddoping og anabole steroider er en del av den profesjonelle idretten. I stedet så tar han en Arne Larsen Økland. Han som fortalte dommeren at hans fjerde mål for Bayer Leverkusen mot Bayern Munchen gikk gjennom nettveggen. Det var ikke mål. Dommeren hadde tømt feil.

Guds hånd likevel
- Golf er ikke en slik idrett, sier Marius Bjørnstad, også han en habil spiller.

I golf - der millionene flagrer, er det ingen dommer. De finnes, men det er spillerne selv som dømmer og tilkaller dommeren i tvilstilfeller. I Bjørnstads tilfelle - en mann som spiller bokstavelig for livet - skulle turneringen vært over. Ingen overlever trippel bogey på første hull, men så er det altså at golfgudene griper inn. De elsker plutselig denne ærlige mannen og i løpet av de neste 17 hullene griper de inn og sørger for at alt går hans vei og det blir utrolige fem birdier og ingen bogier. Henrik svinger inn på -2. På delt ellevte plass. Og fremdeles i høyeste grad med i kampen.

I dag er det ny runde og lørdag og søndag avsluttes det. La oss håpe for Henriks del at golfgudene har god hukommelse.

- Jeg sa til ham at dette nok var den beste prestasjonen hans noensinne. Å klare å holde det mentale sammen og komme så sterkt tilbake, sier Marius.

- Ja, det var nok det, sa han.

Med bare en seier på Nationwide er han så godt som halvveis inne på PGAtouren neste år. Og drømmen lever.

Ting pleier å ordne seg for greie gutter.

Følg Henrik her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.