RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Andy Lyons (Getty Images)

Da USA fikk seg en på trynet

Sist oppdatert:
Ujevne lag. Utdatert konkurranse. Reglene må endres. Vi er for overlegne. Trodde amerikanerne.

To ting opptar meg mer enn nesten alt annet i sportens verden. Tottenham og golf.

Det er rart med det. Jeg blir gladere når Tottenham vinner enn når norske utøvere vinner VM-gull på ski, kanskje med et mulig unntak for Therese Johaugs tremilsgull.

Og når det gjelder golf – vel, jeg er bare punch.

Tottenham slo ut Milan av Mesterligaen i år. Det kunne vært et høydepunkt, men for meg var det større det som skjedde på noen gressletter utenfor Dublin i slutten av september.

Mye fordi det var en stor idrettsprestasjon, mye fordi litt overlegne amerikanere fikk seg en på tygga. Men kanskje mest fordi jeg var der og fikk oppleve det på nært hold og fordi norske Suzann Pettersen spilte hovedrollen.

Vi snakker om Solheim Cup, golfduellen mellom USA og Europa, som avholdes annethvert år.

Overlegne amerikanere
Før årets konkurranse på Killeen Castle var USA store favoritter. Amerikanerne hadde vunnet de siste tre konkurransene, til dels med store sifre. Såpass trygge var amerikanere på seg selv at, golfblekkene fra andre siden av Dammen tok til orde for å endre Solheim Cup.

Det burde vært USA mot resten av verden, og ikke bare mot Europa. Det ville blitt jevnere lag om verdensener Yani Tseng fra Taiwan og alle de gode sørkoreanerne kunne bli med på Europas side, mente de mest selvsikre amerikanerne.

Well: up yours, yanks!

Det vil si, det så en stund ut til at amerikanerne skulle få rett. Før den siste dagen, da det spilles singlekamper én mot én, stod lagene likt med åtte poeng hver. Og amerikanerne har tradisjonelt et godt overtak i single. Og mot slutten så det stygt ut. Med bare tre dueller som fortsatt ikke var avgjort, var det fortsatt likt, men USA ledet to av kampene og den siste stod likt.

Tre kamper snudde
Det måtte altså en snuoperasjon til av svenske Caroline Hedwall (22), spanske Azahara Munoz (23) og Suzann Pettersen (30) fra Oslo. Stemningen i de europeiske leiren var dyster.

Jeg fulgte Suzann Pettersens runde sammen med Frode Scheie, sportssjef i det norske golfforbundet. Optimismen hans var ukuelig, også da Suzann lå under med tre hull igjen å spille.

Så skjedde det noe.

Suzann Pettersen avsluttet med tre birdier på rad mot Michelle Wie, og vant sin kamp med sin putt på det siste hullet.

Slik så det ut:

HTML EMBED

Mulig fikk Munoz og Hedwall vite hva som hadde skjedd på det 18. hullet mens de selv holdt på med hull 16 og 17. Mulig ga det dem inspirasjon, mens motstanderne – urutinerte Ryann O’Toole og veteranen Angela Stanford – fikk skjelven.

Uansett ble alt avgjort da Hedwall satte sitt innspill på det 18. hullet til birdieavstand, samtidig som Munoz senket sin birdieputt på det vanskelige 17. hullet.

Suzann Pettersen ble intervjuet på direkten ved den 18. greenen da Hedwalls innspill landet bare noen meter unna. Se hvordan hun reagerte i traileren for den offisielle Solheim Cup-dvd-en her.

Suzann Pettersen fortalte om hvordan hun opplevde seieren i Det store intervjuet på julaften:
- Det er sikkert en jævlig jul for mange

Her er resultattavla som hang inne på pressesenteret etter at alt var avgjort:

Om en modig kvinne
Til sist vil jeg ta med en historie om en svært modig kvinne jeg hadde æren av å få prate med ved flere anledninger i løpet av oppholdet i Irland. Svenske Sophie Gustafson (38) har vært blant verdens beste kvinnelige golfspillere i halvannet tiår.

Hun har 14 seirer på Europatouren og har vunnet Order of Merit fire ganger, og hun har fem seire i USA.

Likevel ser du svært sjelden TV-intervjuer av henne. Aldri faktisk.

Gustafson slitere nemlig veldig med stamming. Veldig.

Ikke så mye når du snakker med henne på rolig tomannshånd, men foran TV-kameraer og i pressede situasjoner får jenta fra Varberg det svært vanskelig.

Slike personlige demoner kan være vanskelige å møte, men under Solheim Cup tok Gustafson utfordringen.

Hun stilte opp på et TV-intervju med Golf Channel.

Intervjuet som ble sendt var tre minutter langt.

Men det tok to timer å spille inn.

Gustafson satt i et mørkt rom alene med kameraet foran seg, og svarte på spørsmål fra kort hun hadde fått utdelt.

Det var ikke lett, det kan alle som har sett intervjuet tydelig se.

Men det var veldig, veldig modig. Se intervjuet her:

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere