*Nettavisen* Sport.

Derfor er Suzann i verdenstoppen

Foto: (AP/Scanpix)

Slik erobret Suzann Pettersen verdenstoppen i golf.

15.05.07 08:15

(KOMMENTAR:) Det er en viss fare for at folk flest ikke forstår hvor stort det er å vinne en turnering på LPGA-touren. Det er en verdensomspennende sport, der en millimeter fra eller til kan være forskjellen på en eller to millioner kroner i prispenger, der styrken i hodet spiller en like stor rolle som styrken i armene, og der konkurransen i tillegg er så knivskarp som den kan få blitt.

Man må ha prøvd å spille golf selv for å vite hvor vanskelig det er å mestre den latterlig lille ballens lumske lynner. Men Suzann har klart det. I øyeblikket er hun blant verdens aller beste kvinnelige golfspillere. Suzann ligger på 2. plass på LPGAs pengeliste. Bare Lorena Ochoa, verdens i øyeblikket beste golfspiller, ligger bedre til enn den norske jenta.

Og seieren i helgens turnering står ikke tilbake for noen andre individuelle sportsprestasjoner av skyhøy klasse utført av en norsk idrettsutøver. Da er både OL- og VM-gull inkludert.

Men veien fram har vært lang for Suzann. Oppoverbakkene har vært mange, og mange har tvilt på om jenta som en gang i tiden sa hun skulle bli kvinnenes svar på Tiger Woods, ville klare å komme i nærheten. Så hva har egentlig skjedd? Hvorfor er Suzann Pettersen så sinnssykt god for tiden?

Jeg skal kort forsøke meg på noen punkter:

* Hun har vært skadefri i hele vinter. Sånn sett har hun hatt en mulighet til å forberede seg til årets sesong som hun ikke har hatt på lenge. Tidligere har både rygg- og albueskader satt henne tilbake, og gjort det umulig å trene golf. Hun har vært nødt til å trene alternativt og på andre områder.

* Hun har byttet trener og trenerapparat. Ut med Simon Holmes, og inn med Gary Gilchrist, samt støttespillerne Pia Nilsson og Lynn Marriott. Jeg skal ikke skrive et eneste vondt ord om Simon Holmes, for han har vært en viktig brikke i forhold til å få Suzann dit hun er i dag, men sceneskiftet og de nye impulsene fra de nye trenerne, virker å ha gjort Suzann godt.

* Med ny trener kom også en ny sving. Omleggingen har ført til at hun nå svinger mer naturlig enn før, mer naturlig i forhold til kroppens fysiske forutsetninger. Hun slår også lengre enn før som en følge av omleggingen. Svingen er mye mer stabil, og resultatene blir deretter.

* Suzann har også, og særlig mens hun har vært skadet, jobbet knallhardt på detaljnivå for å stille sterkere på alle områder som ikke omhandler det rent golftekniske. Samarbeidet med Olympiatoppen og Håvard Engel har vært grunnleggende i så måte. I tillegg mistet ikke Tutta fokus mens hun gikk skadet. Hun brukte tiden godt, og fikk mye ut av enhver treningsøkt.

* Tutta har vært, og er, veldig sterk mentalt. Det har hun vist i tidligere sesonger også, og særlig i Solheim Cup-sammenheng. Vinnerviljen er enorm og nesten unorsk. Nytt av året er at hun også har fått kjenne på kroppen hvordan det er å være i vinnerposisjon. Hun har opplevd å tape en seier på målstreken, en erfaring som bare har gjort henne ENDA sterkere i hodet. Nå vet hun hva som skal til, og ikke minst hvordan det er å kjempe om en seier. I helgen var det motstanderen i omspillet, koreanske Jee Young Lee, som ikke maktet presset. Tutta holdt hodet kaldt.

Og nå har hun altså brutt en barriere. Hun har endelig vunnet en turnering på LPGA-touren, det gjeveste nivået, og det uten å spille plettfri golf gjennom fire dager. Hun var for eksempel ikke helt fornøyd med hvordan hun puttet i Michelob Ultra Open. Likevel vant hun.

Det betyr at hun har mer inne. Og det lover godt for fremtiden.

Men kan hun bli kvinnenes svar på Tiger Woods? Det er det selvfølgelig alt for tidlig å si noe om. Hun må repetere slike prestasjoner uke inn, uke ut, år ut, år inn.

Men helgens seier kan i det minste være startskuddet på flere. Nå har hun også fått det bevist, for seg selv, at det er mulig. Da er det, i utgangspunktet, kort vei til flere triumfer.

Det finnes ikke mange andre idrettspersonligheter i Norge som tar jobben sin mer seriøst enn Suzann. Med tanke på den motgangen hun har hatt, er det knapt noen jeg unner mer å lykkes.

Så gratulerer, Tutta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.