*Nettavisen* Sport.

Det europeiske miraklet

Foto: (Getty/All Over Press)

Og med seg hadde de en avdød legende.

01.10.12 01:31

Det var kanskje den største og mest overraskende opphentingen i golfhistorien.

USA hadde vært overlegne både fredag og lørdag og hadde en solid 10-6-ledelse over Europa foran de avgjørende 12 single-matchene i Ryder Cup søndag.

Og søndag morgen var fortsatt amerikanerne overlegne foran den siste dagen på Medinah Country Club utenfor Chicago. PGA-tourens eksperter spådde at USA ville vinne single-kampene 9-3 og ta en historisk sterk 19-9-seier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men amerikanerne skulle bli lange i maska, etter en utrolig sterk europeisk opphenting og til slutt seier 14,5-13,5. På bortebane. Dermed kopierte de det amerikanerne gjorde i 1999 da de også hentet inn en 10-6-ledelse før siste dag.

Totalt ble det åtte europeiske seirer og en delt kamp av tolv mulige i singlekampene søndag.

Avdød legende på laget
Kanskje var det navnet på europeernes overarm som inspirerte avgjorde. De europeiske spillerne spilte med navnet til den avdøde legenden Severiano Ballesteros på skjorteermet. Ballesteros er muligens den største europeiske golfspilleren gjennom tidene, og utgjorde en fryktet duo i Ryder Cup sammen med dagens europeiske lagleder, Jose Maria Olazabal.

- Da jeg så at vi hadde en sjanse i ettermiddag, ble jeg følelsesladet. Guttene gjorde en utrolig jobb. Jeg tenkte på min venn Seve. Dette er for ham, sa Olazabal og lot tårene strømme.

Seve Ballesteros tapte kampen mot hjernekreft i fjor, og gikk bort bare 54 år gammel.

- Dersom Seve skulle skrevet manuset, ville han skrevet det akkurat som dette. Han er der oppe nå og tar seg et par «cerveza» akkurat nå, sa nordirske Grame McDowell, som tapte sin kamp mot Zach Johnson.

Olazabal selv har vunnet to US Masters, men på spørsmål om hvor han rangerte dagens seier svarte han.

- Dette er den største.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vant én etter én
Svært få trodde Europa skulle ha noen som helst sjanse til å beholde Ryder Cup etter de to innledende dagene med lagspill.

Men én etter én vant europeerne sine kamper. Luke Donald moste Bubba Watson, Ian Poulter puttet i senk Webb Simpson og verdensener Rory McIlroy tok Keegan Bradley, til tross for at han nesten kom for sent til start.

Og ikke minst tok Justin Rose en dramatisk seier mot Phil Mickelson, etter at Mickelson flere ganger trodde han hadde avgjort kampen. Og veteranen Paul Lawrie (43) slo Brant Snedeker, amerikaneren som forrige helg vant 66 millioner kroner da han vant den lukrative FedEx Cup.

Alle de jevne kampene bikket Europas vei.

Til slutt stod det helt likt med bare to kamper igjen ute på Medinah Country Clubs grønne gress. Martin Kaymer mot Steve Stricker og Francesco Molinari mot en herre ved navn Tiger Woods.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ellevill feiring
Og det var den tidligere verdenseneren Kaymer, som har spilt elendig i hele år, som ble tungen på vektskålen. Han utnyttet svak putting fra Steve Stricker, og fikk æren av å sette den avgjørende putten på det 18. hullet.

En putt som utløste en vill europeisk feiring, og lange amerikanske masker.

Seieren betyr at Europa nå har vunnet sju av de siste ni Ryder Cup, en turnering som tidligere hadde en ganske solid amerikansk dominans.

Om to år skal amerikanerne prøve å få revansje på Glenaegles i Skottland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.