RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erik (34) kan bli et norsk OL-håp

TIL OL? Erik Compton kan bli et norsk OL-håp.
TIL OL? Erik Compton kan bli et norsk OL-håp. Foto: Mike Segar (Reuters)
Tok en sensasjonell 2. plass i US Open denne helgen.

Med golf på OL-programmet fra 2016 er det de store nasjonene som, på papiret, har fått flere medaljemuligheter. Spillere fra USA, Australia og Storbritannia preger verdensrankingen, men helgens resultater ba bud om at også lille Norge kan ha medaljemuligheter i den ferske OL-grenen.

Norskamerikaneren Erik Harald Høie Compton – bedre kjent som Erik Compton – storspilte nemlig i Major-turneringen US Open denne helgen og endte til slutt på en sensasjonell andreplass.

34-åringen er født og oppvokst i Florida, men har norsk mor og dersom reglene tillater det er sjansene gode for at han konkurrerer for Norge i Rio de Janeiro om to år.

– Vi er i dialog, men han kommer ikke til å bestemme seg før i juli. Vi må også se litt nærmere på regelverket, sier idrettssjef i Norsk Golfforbund, Øyvind Rojahn til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Forsnakket seg
For noen måneder siden gikk både golfforbundet og Comptons mor langt i å bekrefte at 34-åringen ønsker å delta for Norge, men Rojahn forteller at de den gang foregrep sakens gang.

– Han ønsker ikke å si noe om norsk OL-deltakelse før han har bestemt seg, forteller idrettssjefen.

– Vi forsøker å finne ut om det er mulig for Erik å spille for Norge uten å få problemer med det amerikanske forbundet og PGA Tour, sa Comptons mor, Eli, til golferen.no i mars.

OL-drømmen er norsk
Om Compton skal få muligheten til å delta i OL, er norsk deltakelse etter alt å dømme hans eneste mulighet. Foruten topp 15 på verdensrankingen, kan hvert land nemlig kun stille med to spillere i det 60 mann store feltet. Har et land to eller flere spillere blant topp 15, kan de ikke bruke spillere utenfor denne listen.

Når vi vet at USA per dags dato har sju spillere inne blant topp 15, betyr det at Compton må klatre over 60 plasser plasser fra sin nåværende 73. plass om han skal spille for USA.

Byttet hjerte
Det er imidlertid ikke bare Comptons gode spill som skaper overskrifter i etterkant av US Open-turneringen. Hele to ganger har han måttet bytte hjerte. Første gang når han var 12 år og andre gang i 2008.

– Jeg har vært nede to ganger og trodd at jeg aldri ville komme meg ut av huset. Nå har jeg akkurat blitt nummer to i US Open. Jeg tror ingen hadde trodd at dette ville være mulig, inkludert meg selv. Du skal aldri avskrive deg selv, ikke gi opp, sa norskamerikaneren.

– Hvis jeg aldri skulle spilt mer golf i resten av mitt liv, så har jeg i alle fall markert meg i sporten med denne prestasjonen, sa Compton, som delte andreplassen med Rickie Fowler. Tyske Martin Kaymer vant turneringen i overlegen stil.

– Alle kan ta medalje
Om Compton i juli bekrefter at han ønsker å spille for Norge, er det heller ikke usannsynlig at han får med seg en annen nordmann i startfeltet. Espen Kofstad er nemlig helt på grensen til å komme med blant de 60 om man finregner på den mulige deltakerlisten.

– Spørsmålet om det er godt nok for Olympiatoppen. I så måte var Comptons andreplass gunstig. Han og Espen lå omtrent likt på verdensrankingen ved starten av året, og at Comton tar andreplassen i US Open viser hvor små marginene er i sporten vår, sier Rojahn – og legger til:

– Absolutt alle kan ta medalje. Med kun 60 deltakere fra hele verden kommer det til å bli helt åpent.

På kvinnesiden skal svært mye skje om Suzann Pettersen ikke kvalifiserer seg. Ifølge Rojahn ligger også Marianne Skarpnord an til å kvalifisere seg.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere