*Nettavisen* Sport.

Europas dronning

Fra du svinger inn porten til du forlater området, skjønner du hvorfor Valderrama alltid er rangert blant verdens tre beste baner.

20.09.06 14:21

Europas golfdronning regjerer fortsatt. Prisen er fyrstelig, men golf-opplevelsen er kongelig.

Intet oppleves som tilfeldig. Her, bare noen få mil fra Gibraltar på den spanske solkysten, ligger en bane som er åpen året rundt. Sotogrande-området teller flere av Spanias fremste golfbaner, men det er Robert Trent Jones-designede Valderrama som er kronjuvelen.

Strenge regler
For å ha sagt det med en gang: Valderrama er ingenting for den tilfeldige golfturist med høyt pengeforbruk og ditto handicap, og lav kunnskap om etikette. Pengene er ikke vel anvendt før man har spillekunnskap nok til å verdsette de små detaljer.

Allerede i proshopen får du klar beskjed om helt spesielle regler: Det er ikke bare forbudt å snakke i mobiltelefon, på Valderrama er det ikke lov engang å ta med seg telefonen inn på området. Kamera er også bannlyst!

Glimrende treningsområder

Klikk på bildet for å forstørre.

Har du noen titalls millioner kroner og vil perfeksjonere din lokale bane, er Valderrama stedet å dra til for å studere hvordan øvingsgreener, nærspillområder og driving range skal designes.

Greenene er store og undulerte, og i nøyaktig samme beskaffenhet som greenene ute på banen. Det samme gjelder øvingsbunkerne.

Driving rangen har selvsagt gressutslag og pyramider av baller er lagt ut på forhånd. Til gjengjeld kan du ikke slå deg til for dagen. Kun medlemmer og gjester som skal spille banen, får trene. De sistnevnte slipper bare ut den siste timen før utslag.

Overraskende enkelt

Selve banen virker ikke så vanskelig (for vestlendinger kan det være en fjær i hatten at Meland er atskillig vanskeligere å komme helskinnet igjen, men den regnes jo også som Europas vanskeligste bane). Fra gul tee er Valderrama kun 5.539 meter lang (legg på 850 meter fra profesjonell tee).

Vanskeligheten ligger i at ingen slag er likefremme. For å beherske Valderrama må du kunne spille presist - rett frem når det trengs, med skru mot høyre eller venstre på andre hull - og ikke minst tenke taktisk.

...trodde vi

Inntrykket av letthet forsvant som dugg for solen når man lander på greenen (hvis du skulle være så uhyre heldig at ballen blir liggende!). Greenen er lynraske og småkuperte (undulerte). Det som virker som rett frem, er det aldri. Selv på meterlange putter må man som regel beregne en liten bue.

Forskjellen på å skjønne greenene og ikke, utgjorde 25-30 slag, fikk vi med selvsyn oppleve.

Alle bunkeres mor

Starten er velsignet lett: Et par fire hull på 319 meter fra gul uten større vansker enn trær og et litt trangt innspill. Det er så man nesten ikke tror sin lykke. Så enkelt? Men det var altså før greenen kom i spill, og man får sin første oppvåkning.

Hull nummer to heter El Arbol - eller treet - og navnet er naturlig siden det står et enormt tre midt i fairway, akkurat der en perfekt drive skulle landet.

Hull nummer åtte heter El Bunker. Vi garanterer at du aldri vil stusse over det navnevalget heller...

Uten bunker

HTML EMBED

Vi opplever at det ikke er uten grunn at Valderrame betegnes som Robert Trent Jones' mesterstykke. Hovedårsaken er perfekt utformede fairwayer med hindre plassert der de smerter mest. Dermed får spillerne mer enn nok å stri med til å savne noen hundre meter lengre runde.

De ironiske hullnavnene er et kapittel for seg selv. Høydepunktet er hull 13 som enkelt og greit heter Sin Bunker ("uten bunker"). Og etter det pustehullet venter de fryktede hull 16 og 17.

Hull 16 heter Muy Dificil ("Svært vanskelig"). Årsaken er at man må være spesielt nøyaktig i lengden på utspillet, samt slå rett - og selv da får man et innspill over en stor bunker.

Signaturhullet

Overlever man Muy Dificil, venter Valderramas signaturhull nr. 17. Par fem, 490 meter fra svart (405 meter fra gul) høres ikke så ille ut - men på store mesterskap rommer det naturlige amfiteateret i gress rundt greenen 10.000 tilskuere.

Hullet krever at man satser alt eller ingenting. Proffene må ofte slå over 200 meter for å gå over vannet helt inntil greenen. Og det er tett med bunkere bak og naturlig nok særdeles vanskelig å få ballen til å ligge. Klarer du å legge ballen på greenen på to, fortjener du en seier!

Dramatisk slutt

Den lokale helten Miguel Angel Jimenez er en av få som har gode minner fra hull 17. Under Volvo Masters i 1995 scoret han sin aller første albatross (andreslaget rett i hullet) noensinne her.

Fire år senere kom Jimenez bakfra og truet lederposisjonen til Tiger Woods under The World Championships. Jimenez klarte seg bra, mens Tiger måtte bokføre en sjelden tripple bogey. Dermed endte han opp likt etter 18 hull.

Men Tiger taper selvsagt aldri et omspill...

Ingenting å trekke

Valderrama er det nærmeste man kommer en perfekt golfbane: Det er ingen mangler ved utslagssteder, fairwayer eller greener. Selv roughen er i god stand. Du opplever å vandre i en velpleid park hvor selv busker og kratt har fått manikyr.

Golfbilen har GPS, baneguiden er nøyaktig og man får nøyaktige tegninger over hullplassering på greenen.

Når banen atpåtil er hyggelig å spille og banemannskapene lever etter Wallenbergs device: Å virke uten å synes, så er det flott. Vi fikk hyppige muligheter til å kjøpe fra serveringsvognen og restauranten er innbydende og god. Proshopen er som man kan forvente.

Eneste bitte lille minus er at enkelte av Valderramas ansatte har lagt seg til en liten touch av arroganse som vi av og til kan oppleve på "fine" etablissementer. Som forbudet mot å ta med et kamera. Det er bare fjollete.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANNONSE

Du kan få scorekort på Valderrama og mange andre norske og utenlandske baner på din mobiltelefon. (Trykk her )

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.