*Nettavisen* Sport.

I helgen hylles norske Babe

To OL-gull i friidrett, ti majorseire i golf og århundrets idrettskvinne. Har du hørt om henne?

21.03.12 09:41

På begynnelsen av 1900-tallet steg to norske immigranter av et skip i USA. Hannah og Ole Didriksen hadde med seg tre barn på sin jakt etter lykken. Og i løpet av sine første år i Port Arthur i Texas fikk det norske paret ytterligere fire barn.

Et av dem fikk navnet Mildred Ella Didriksen og skulle gå hen å bli en av USAs aller største idrettshelter på 1900-tallet. Rett nok under et helt annet navn, Babe Zaharias.

I dag starter golfturneringen RR Donnelley LPGA Founders Cup i Phoenix, Arizona. Turneringen er en hyllest til de 13 kvinnene som var med på å starte den kvinnelige profesjonelle golforganisasjonen LPGA.

En av dem var norskamerikanske Babe.

Mange talenter
Babe var et kallenavn hun selv påstod kom etter at hun slo fem home runs under en baseballkamp i barndommen, og at hun dermed ble sammenlignet med baseball-legenden Babe Ruth. Men i virkeligheten var det mor Hannah som aldri helt klarte å slutte å kalle henne baby.

Babe viste seg å være en dame av svært mange talenter. Hun var en fremragende syerske, og sydde mange av sine egne idrettsklær selv, og ga også ut musikk.

Men der som idrettsutøver hun er kjent. Hun droppet ut av skolen og flyttet til Dallas for å spille basketball, og kom med på det amerikanske amatørlandslaget. Hun spilte også baseball og var god i så vell stuping som rulleskøyter og bowling.

Hun visste tidlig hva hun ville gjøre med livet, og uttalte:

- Målet mitt var å bli den beste utøveren som noen sinne har levd.

Tre OL-gull
Under OL i Los Angeles i 1932 deltok den da 21 år gamle norskamerikanske jenta i friidrett og var påmeldt i tre øvelser: 80 meter hekk, spydkast og høydehopp.

Det endte med gull på korthekken og i spyd, mens det ble sølvmedalje i høyde. Sølvmedaljen kom etter at hun hadde hoppet 1,65 meter, det samme som vinneren Jean Shiley, og de to delte dermed den daværende verdensrekorden for kvinner. Hun satte også verdensrekorder i spyd og på 80 meter hekk (11,7 sekunder).

Etter OL i 1932 tjente Babe til livets opphold gjennom å være med på show og vise frem sine atletiske kunster.

Spilte med herrene
Men det var først i 1935 at hun skulle ta opp idretten der hun virkelig skulle bli en legende, nemlig golf. Ikke lenge etter at hun tok opp sporten ble hun nektet amatørstatus, og i 1938 ble hun den første kvinnen som deltok i en offisiell PGA-turnering for menn da hun klarte å kvalifisere seg til Los Angeles Open.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke før nesten 60 år senere skulle noen andre kvinner få spille på PGA-touren, og i motsetning til Babe kvalifiserte ikke Annika Sörenstam, Michelle Wie og Suzay Whaley seg, det fikk nemlig sponsorinvitasjoner.

Babe klarte ikke cuten i Los Angeles Open i 1938, men deltakelsen kastet likevel av seg. I turneringens spilte hun nemlig med greskamerikaneren George Zaharias, og 11 måneder senere var de gift.

I 1945 spilte Babe Zaharias ytterligere tre turneringer på PGA-touren, og hun klarte cuten etter to dager i alle tre. Det gjorde henne den første og foreløpig eneste kvinnen som noensinne har klart cuten i en turnering på PGA-touren.

Babe Zaharias ble på 1940-tallet USAs første kvinnelige golfkjendis, og var den dominerende spilleren i nesten to tiår. I 1950 var hun en av 13 kvinnelige golfspillere som stiftet Ladies Professional Golfers Association (LPGA) – organisasjonen som fortsatt arrangerer LPGA-touren der Suzann Pettersen er en av de største stjernene.

Vant ti majorturneringer
Totalt vant norskamerikanske Babe 41 profesjonelle turneringer, og vant til sammen ti majorturneringer. Det er like mange som svenske Annika Sörenstam og gir henne en delt fjerdeplass på listen over historiens mestvinnende kvinnelige golfere i majorsammenheng.

Babes prestasjoner på forskjellige idrettsarenaer gjorde at hun i 1950 ble kåret til den største kvinnelige utøveren i den første halvdelen av århundret i en kåring foretatt av Associated Press. 50 år senere mente samme nyhetsbyrå at ingen hadde matchet Babe Zaharias, og kåret henne til århundrets beste kvinnelige idrettsutøver. Sports Illustrated på sin side plasserte henne på andreplass bak sjukjemper Jackie Joyner Kersee.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Beyond belief»
I en tid der kvinneidrett egentlig ikke stod høyt i kurs, møtte Babe også en god del skepsis.

Dette skrev blant annet Joe Williams i New York World-Telegram:

«It would be much better if she and her ilk (likesinnede, red.anm.) stayed home, got themselves prettied up and waited for the phone to ring.»

Men de fleste mannlige sportsjournalister var imponert over det de så, og hennes innsats skal ha betydd mye for kvinneidrettens utvikling i USA.

Vi gir ordet til den legendariske sportsjournalisten Grantland Rice:

«She is beyond belief until you see her preform. Then you finally understand that you are looking at the most flawless section of muscle harmony, of complete mental and physical coordination, the world of sport has ever seen.»

Døde ung
På begynnelsen av 1950-tallet fikk Babe påvist kreft i tykktarmen. Etter først å ha blitt operert gjorde hun comeback i 1954, men i 1955 slo kreften tilbake. 27. september 1956 døde Mildred Ella «Babe» Didrikson Zaharias på et sykehus i Galveston i Texas, bare 45 år gammel.

Hun er ganske ukjent i sine foreldres fødeland, men hun vil aldri bli glemt i USA.

Les mer om Babe hos ESPN.

Suzann Pettersen spiller helgens turnering i Phoenix, og du kan følge turneringen direkte her.

(Kilder: Wikipedia, CNNSI, AP, Golf Channel, ESPN)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.