*Nettavisen* Sport.

Pappa tilga denne løgnen

Foto: Nick Wass (Ap)

«Rory er forhindret fra å delta på skolen neste uke siden han skal spille golf i California med Nick Faldo».

20.06.11 12:59

15. juli 2010: 21 år gamle Rory McIlroy fra Nord-Irland viser sitt enorme potensial med å sette British Open-rekord da han går den første runden på 63 slag – ni under par – på selveste Old Course i St. Andrews.
16. juli 2010: Den andre runden dagen etter endte i kollaps på 80 slag – åtte over par. Det hele ender med en tredjeplass.

9. april 2011: McIlroy leder US Masters på Augusta med fire slag etter strålende spill i tre dager.
10. april 2011: Den fjerde runden dagen ender i kollaps på 80 slag – åtte over par – og nordiren faller til 15. plass.

De to kollapsene på de to mest kjente banene i verden i de to kanskje aller største turneringene, hang naturlig nok som en skygge over Rory McIlroy, nå 22 år ung, mens han ufortrødent utklasset feltet i US Open fra torsdag til lørdag denne helgen. Nedturer av den typen har ødelagt karrierer i golfsporten tidligere.

Kunne han kaste bort ledelsen på åtte slag på siste dag på Congressional Country Club i Maryland?

Nei. Er man født i Holywood, rett nok den med én l i Nord-Irland, bør drømmer oppfylles på tredje forsøk. Og under søndagens runde var det ingen tvil. McIlroy tok sin første majortittel, som den yngste siden Tiger Woods, og satte en hel haug av rekorder i prosessen.

Og skal vi tro alle som har greie på det, er seieren den første i en lang, lang rekke. Kanskje blir det han og ikke Tiger Woods som slår Jack Nicklaus’ rekord på 18 Major-triumfer. Det spådde den tredoble majorvinneren Padraig Harrington allerede på lørdag.

Flau
Konfrontert med Harringtons spådom på pressekonferansen etter lørdagens runde, gjemte McIlroy ansiktet i armhulen, mer flau enn noe annet.

- Paddy, Paddy, Paddy, mumlet Rory inn i mikrofonen før han slo fast:

- Jeg forsøker fortsatt å vinne min første.

Det er denne vinnende blygheten, sammen med en prikkfri og elegant golfsving, som gjorde at titusenvis av amerikanere glemte at deres egne spillere ble totalt utklasset – og at det for første gang i historien har gått fem Majour-turneringer uten en amerikansk vinner.

Jeg tror jammen meg de glemte at en herre ved navn Tiger Woods satt hjemme med vondt i beinet også.

Fregnete Rory er nemlig utpekt som golfens redningsmann. Helt siden han som 17-åring var rangert som verdens beste amatør, har han blitt lagt merke til. Nåværende verdensener Luke Donald fra England var en av dem som så hva som kom.

- Jeg sa det for et par år siden da jeg så Rory for første gang. Jeg tror han er en av de største talentene akkurat nå. Bare på måte han svinger på og måten han tilnærer seg spillet på tyder på at han kommer til å vinne mye, spesielt i Major-turneringer, sa Donald.

Måtte bli arrogant
Tilnærmingen var imidlertid noe han måtte endre på før US Open. Etter nedturen i Masters, gikk 22-åringen nemlig gjennom hva som gikk galt. Det han fant ut var at han måtte bli mer egoistisk og kynisk – noe som ikke helt ligger i hans natur – dersom han skulle klare å ro i land store seirer.

- Jeg måtte bli mer kjepphøy, litt mer arrogant og tenke litt mer på meg selv, som er noe jeg har prøvd å innarbeide litt, bare på golfbanen, sa McIlroy i løpet av helgens utklassing.

En av de som stod å så på at Rory McIlroy prøvde så godt han kunne å være arrogant - han klarte ikke det helt, selv om han prøvde – var pappa Gerry McIlroy. Den hvithårede sindige nordiren har ofret mye de siste 20 årene for at sønnen skal få følge drømmen.

Selv om han aldri har pushet sønnen til å trene i endeløse timer, slik Tiger Woods far Earl gjorde, var det Gerry som ganske bevisst satte golfgrillene i hodet på sønnen. Mens Rory enda satt i barnevogna, dro Gerry gjerne med sønnen ut til driving rangen slik at han kunne få høre den søte lyden av et perfekt balltreff og å skue utover en vakker golfbane så tidlig som mulig.

Og etter at han fikk sin første plastkølle da han nærmet seg to, tok det ikke lang tid før lille Rorys lidenskap var tent. Som fireåring slo Rory baller gjennom en åpen kjøkkendør og inn i moren Rosies klesskap.

Foreldrene jobbet dobbelt
For å la sønnen følge drømmen jobbet begge foreldrene doble skift. Moren som kveldsvakt på en fabrikk, mens faren vasket garderober på lokale rugby- og cricket-klubber om morgenen, jobbet som bartender i golfklubben om ettermiddagen og så i baren til rugbyklubben frem til midnatt.

De jobbet hardt for å sende sønnen rundt på juniorturneringer, og klarte også å spare opp såpass med penger at de bygget en belyst puttinggreen ved det ellers ganske stusslige røde teglsteinshuset.

- De pushet meg aldri. Jeg ville dette, og de var veldig støttende, sier sønnen, som nå har kjøpt både en Audi og en Range Rover til foreldrene og bygget et eget bygg til foreldrene ved sitt eget hus i byen Carryduff (ja, den heter faktisk det) like utenfor Belfast.

Foreldrene var såpass støttende at de ikke straffet ham da han forfalsket følgende melding i meldingsboken til lærerne:

«Rory er forhindret fra å delta på skolen neste uke siden han skal spille golf i California med Nick Faldo».

- Denne er til deg
Gerry var også caddie for sønnen fram til han fylte 17, men trakk seg så unna, og ble heller ikke med på mange turneringer rundt i verden. Den kan det bli en forandring på nå. Da sønnen kollapset på sisterunden i Augusta i april, satt pappa Gerry å så det hele på TV hjemme i Nord-Irland.

Under US Open var han der hele veien, og spiste frokost med sønnen hver dag.

Og Rory selv har antydet at det har betydd mye.

- Han sa «du spilte strålende de siste par dagene, og det er ingen grunn til at det skal bli noe annerledes i dag», forteller sønnen.

Og seieren, den kom på farsdag i USA.

Passende, synes sønnen, som da han hevet trofeet uttalte:

- Det betyr alt. God farsdag, pappa, hvor enn du er. Denne er til deg!

Kilder: New York Times, Golf Channel, Irish Independent, Wikipedia.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.