*Nettavisen* Sport.

Putteren ødela for Henrik

Foto: (foto: scanpix)

Henrik Bjørnstad var på god vei mot en gnistrende første runde av Chrysler Classic of Tucson, men så fikk han problemer med puttingen.

24.02.06 08:19

Runden begynte så lovende for Henrik Bjørnstad. Han gikk aggressivt til verks, og fikk seg en birdie allerede på det første hullet. Så fulgte tre veldig solide par, før han fikk nok en birdie, og det virket som om det meste fungerte for nordmannen. Utslagene satt der de skulle, han traff greener på normert antall slag, og putteren var også i det rette hjørnet.

Usikkerhet?
Sånn var det lenge. Han rundet de første ni på to under par, og det stødige spillet fortsatte. Han leverte innspill til en anstendig avstand på greenen, men klarte ikke å senke dem for nye birdies. Det er ikke godt å si om det spredte seg en usikkerhet i Bjørnstad, for da han kom til banens hull 5, hadde han bare en meter igjen til koppen for en sikker birdie.

Og så bommet han. Det betydde hans tiende par på rad. Og da han to hull senere bare skulle hulle ut for par med en ny metersputt, bommet han på den også. Dagens første bogey var et faktum, og det er ikke lett å hente seg inn igjen etter to sånne misser på kort tid. Det var derfor ikke overraskende at han pådro seg en ny bogey på det påfølgende enkle par 5-hullet.

Det var nok flere som fryktet at Bjørnstad ville kollapse fullstendig på det siste hullet også, men den gang ei. Han slo et stødig utslag midt i fairway, og var faktisk bare noen centimetere unna å senke innspillet. Han kunne bare spasere opp på greenen og dytte inn birdieputten.

Seks slag opp
Det smakte nok antakelig svært godt etter de to enkle bommertene han hadde hatt tidligere på dagen. Det betydde en score på 71 slag, en under par, og han har seks slag opp til teten etter første dag.

- Det nytter ikke å deppe. Slikt skjer noen få ganger i løpet av en sesong, og jeg kan love at det ikke er noe moro. Jeg går klinke til i morgen isteden, sa han til VG i natt.

Banen de spiller på, er ikke spesielt vanskelig, og vinneren vil trolig gå på mange slag under par. Bjørnstad har tidligere sagt at han liker seg best på vanskelige baner, når han må spille smart og taktisk, og ikke når han må ut og jage birdies. Det er mulig det han fikk følelsen av å torsdagens runde.

Mark Wilson leder etter første dag på åtte under par. Han gikk for øvrig i samme flight som Henrik.

Suzann Pettersen er også i aksjon denne helgen. Hun deltar i Fields Open på Hawaii, og hun ligger også en under par etter sin første runde.

Leder: Mark Wilson -8
Henrik Bjørnstad: -1 (delt 75. plass)

SLIK SPILTE HENRIK:

Hull 9 (par 4, 398 meter): BIRDIE!
Henriks utslag er ikke spesielt langt, men det er i fairway. Han har 185 meter igjen til hullet. Og han slår et kongeinnspill! Han har under en meter igjen for birdie, og DENNE FÅR DU IKKE LOV TIL Å BOMME PÅ, HENRIK! Det er bare blitt gjort ni birdies på dette hullet så langt i dag. Klarer Henrik det, etter de to svake hullene han har hatt på rad, vil det være en meget sterk prestasjon. Ja da. Han senker. Heldigvis. Det redder i hvert fall noe av dagen for nordmannen.

Akkurat nå er nok Henrik glad han snart er ferdig med runden. Den begynte så bra, og så endte den så elendig. Den korte birdieputten han misset på hull 5, og den korte parputten som resulterte i bogey på hull 7, vil nok forfølge han.

Her er det vann langs venstre side, og her må man være presis i utslaget. Mange spillere vil gå ut med et lavt jern her, men da får de et vanskelig andreslag, som attpåtil går oppover. Par på dette hullet er mer enn godkjent.

Hull 8 (par 5, 537 meter): BOGEY
Henrik trenger sårt en birdie nå for å henge med i teten. De to slagene han har bommet på front nine, kommer til å plage han i natt. Han slår en god drive, og legger seg pent i fairway. Bør klare å nå greenen på to slag. Han har 258 meter igjen. Han greier ikke det, og har 60 meter igjen fra roughen. En god wedge inn nå, så blir det en bra birdiemulghet likevel.

Men det klarer han ikke. Han slår seg isteden i bunker, og må nå grave litt for å redde par. Det klarer han neppe etter et svakt bunkerslag, og han må få fart på putteren sin om han skal unngå en ny bogey her. Han har en putt på sju meter. Men han toputter igjen, og får en ny bogey. Henriks bogey er bare den andre på dette hullet på dagens runde.

Suzann har fått en ny par. Hun ligger på 13. plass på Hawaii.

På dette brede par 5-hullet vil man helst unngå bunkerne, og prøve å nå greenen på to slag. De fleste spillerne klarer det. Dette er et birdiehull.

Hull 7 (par 3, 226 meter): BOGEY
Henrik slår et bra utslag, og legger seg på greenen. Han har seks meter igjen til hullet. Det er bare blitt gjort seks birdies på dette hullet tidligere i dag. Det vil si: sju. For Mark Wilson senket akkurat en putt på sinnssyke 17 meter. Vanvittig bra. Mannen er i støtet i dag. Henriks putt er ikke like presis, og han legger seg til under en meter igjen til hullet. Og for andre gang på kort tid bommer han og må tåle en bogey.

Hva er det for noe med putteren til Henrik i dag?!? Du har ikke råd til å gjøre to sånne brølere, Henrik.

Ricky Barnes senket også sin birdieputt, så da er det blitt gjort åtte birdies på dette hullet i dag.

Dette lange par 3-hullet kan bli enda lenger om det er litt vind med i spill. Et vanskelig hull med en ondulert green. På høyre side er det også en skummel bunker. Dette er banens nest vanskeligste hull.

Hull 6 (par 4, 389 meter): PAR
Henrik slår et dovent utslag midt i fairway, og har 176 meter igjen til hullet. De andre gutta i flighten er laaaaaaangt foran Henrik rent metermessig, uvisst av hvilken grunn. Han misser også innspillet, og har 11 meter igjen til hullet fra fairway på høyre side av greenen. Henriks chip stopper en meter fra hullet. DENNE må du senke, Henrik. Ja da. Det klarte han.

Suzann Pettersen er en under par etter sine ni første hull. Det er godt nok til en delt 9. plass foreløpig. Ungdomsfantomet Morgan Pressel leder på tre under, sammen med svenske Sophie Gustafson og Seon Hwa Lee.

Her er det fairwaybunkere på høyre side. Også greenen er beskyttet av bunkere.

Hull 5 (par 4, 364 meter): PAR
Henrik slår en lang drive, og har 70 meter igjen til hullet. Så får vi se hvor stødig han er med wedgen i dag. Henrik slår et glimrende innspill, og ligger bare en meter fra hullet. NÅ må det bli birdie, Henrik! Men nei. Han bommet på den korte putten. Veldig synd for Henrik. Han har ikke vært helt varm med putteren i dag, og sånne korte putter er det kort og godt ikke lov til å bomme på. Ikke på dette nivået.

Henrik har nå svakest score i flighten. Mark Wilson er på seks under par, mens Ricky Barnes er fire under.

Suzann fikk par på hull 16, og er fortsatt en under par for dagen. Det er i øyeblikket godt nok til en delt 6. plass.

Dette er et dogleg høyre-hull. Et hvilket som helst utslag til høyre vil skape problemer for psillerne. Det er bunkere på både for- og baksiden av greenen også, og køllevalget er ekstra viktig på det andre slaget. Dersom det er vind på banen, kan dette hullet være vanskelig.

Hull 4 (par 3, 155 meter): PAR
Henrik er igjen upresis med jern, og bommer på greenen. Nå må han nok en gang dra fram det gode nærspillet for å redde par. Tredjemann i Henriks flight, Ricky Barnes, senket akkurat en birdie fra ti meter. Henrik har seks meter igjen til pinnen. Henriks chip er så nær så nær ved å gå i. Han mangler bare noen centimetere, og senker enkelt for par. Hans åttende på rad.

Dette er et relativt kort par 3-hull der man IKKE vil havne til venstre. For der er det vann.

Hull 3 (par 4, 343 meter): PAR
Henrik slår seg ut i semiroughen, men har en fin vinkel på innspillet sitt mot greenen nå. Han har 112 meter igjen til hullet. Henriks innspill havnet farlig nær vannet, men han lander på semigreenen og holder seg fint i spill. Han trenger en presis chip nå for å redde par. Chipen er til litt over en meter igjen til hullet, og han senker for par.

Suzann har fått en ny birdie, og ligger igjen en under par.

Et nytt kort par 4-hull. Her spiller man seg sannsynligvis ut med en fairway wood eller et lavt jern. Man må imidlertid passe seg for vannet på venstre side.

Hull 2 (par 5, 489 meter): PAR
Henrik treffer fairway på utslaget, men roter det litt til for seg på veien videre. Han klarer imidlertid å redde par etter at han senket en putt på nesten tre meter. Mark Wilson, som går i ball med Henrik, senket for øvrig en eagle på dette hullet. Han er nå fire under par.

Suzann har pådratt seg dagens første bogey, på et par 5-hull. Hun er dermed tilbake på par. Svenske Gabriel Hjertstedt, som spiller sin første PGA-turnering for året, er i hus på dagens beste score så langt. Han er seks under par etter en feilfri runde.

Dette er et par 5-hull som de aller fleste vil nå på to slag. Dersom man bommer på greenen, er det imidlertid en del vanskelige slag man må hente fram fra bagen.

Hull 1 (par 4, 361 meter): PAR
Henrik slår seg kontrollert ut i fairway, og har 120 meter igjen til hullet. Han har truffet bra med fairways og ikke minst greener så langt i dag. Han slår seg inn til fire meter fra koppen, og har nok en god birdiesjanse. Han trenger å senke noen av disse for å henge med i toppen. Men han toputter nok en gang, og får et nytt par. Putten var for lang igjen.

Ungjentene Michelle Wie og Morgan Pressel har for øvrig også begynt med birdies tidlig på sine runder på Hawaii. Suzann ligger der på en foreløpig delt 2. plass på -1.

Dette er et nokså snilt åpningshull på banen. Ikke for langt, og med en liten dogleg høyre. Her vil det garantert komme mange birdies.

Hull 18 (par, 428 meter): PAR
Henrik slår en kanondrive på 288 meter, og legger seg i fairway. Han har 135 meter igjen til greenen. Inn spillet til nordmannen er av det svært så stødige slaget, og han har tre meter igjen til hullet. Kom igjen nå, Henrik. Senk den, så runder du back nine (egentlig front nine) på tre under par. Putten er dessverre en halv meter for lang, men han setter selvsagt returen. Par igjen.

Suzann har fått en birdie på det tredje hullet, og er helt oppe i teten. Det er imidlertid ikke mange som har gått ut ennå, men uansett: en sterk start på Tutta.

Dette hullet er blitt karakterisert som et av de vanskeligste på PGA-touren. Utslaget må være langt og til venstre for det første vannhinderet, men kort av det neste. Innspillet blir i alle tilfelle langt mot en green som er godt beskyttet av bunkere. Greenen er også ondulert, så dette er ikke noe enkelt par 4-hull.

Hull 17 (par 3, 171 meter): PAR
Suzann Pettersen har for øvrig åpnet med par på Hawaii. Hun er blant de første som slår ut. Henrik slår utslaget sitt på greenen, og har en 5,5 meters putt for birdie. Henriks første putt er god, men går ikke i. Han har under en meter igjen for par, og det klarer han.

Dette hullet har den største greenen på banen. Her kan det faktisk være fire klubbers forskjell på for- og bak-kant av green. Det er en svær bunker på venstre side, mens man heller ikke vil havne til høyre.

Hull 16 (par 4, 391 meter): PAR
Henrik kliner til, og smeller driven nesten 300 meter - i fairway. Det er snaue 120 meter igjen til greenen. Henrik slår seg opp på greenen, og toputter for par. Henrik har truffet alle greener i dag bortsett fra en.

Dette er et dogleg venstre hull, som har en rekke bunkere på høyre side. De fleste vil antakelig slå seg ut mot midten og mot venstre, for å åpne opp innspillet mot greenen.

Svenske Gabriel Hjertstedt har for øvrig fått en kanonstart på sin første runde. Han er fem under par etter 14 spilte hull, og han har ikke gjort en eneste feil så langt. Svensken spiller sin første PGA-turnering for året, etter at han så langt har oppholdt seg på Nationwide Tour. Han spilte tre PGA-turneringer i fjor, og klarte ikke cuten i noen av dem.

Hull 15 (par 5, 558 meter): PAR
Henrik måker på i utslaget, og kommer seg 270 meter av gårde. Han har imidlertid for langt igjen til å nå greenen på to, særlig siden han ligger i roughen på høyre side. Sannsynligvis deler han bare opp og legger seg pent til for et bra innspill. Jepp, det gjør han. Han slår et transportslag på 175 meter, og legger seg opp i fairway med 110 meter igjen. Innspillet treffer greenen, og han har en birdieputt på 3,5 meter. Henrik trenger imidlertid to putter for å hulle ut, men han trengte ikke slite for par.

Et vanvittig langt hull som naturlig nok favoriserer de som evner å slå ballen langt. Og det gjør jo Henrik, men det spørs om han kommer seg på greenen på to slag.

Hull 14 (par 4, 369 meter): BIRDIE!
Henrik slår seg til semiroughen 270 meter av gårde. Han har 105 meter igjen. Henrik slår et nydelig innspill til to meter fra koppen. Gyllen birdiemulighet for nordmannen. Og han senker! Suveren start av Henrik

Identisk lengde på dette som på det foregående. Det er ingen spesielle vanskeligheter med dette hullet.

Hull 13 (par 4, 369 meter): PAR
Henrik banker til med driveren, og legger seg pent til i fairway. Han har rundt 100 meter igjen til hullet. Innspillet treffer greenen, men han har gitt seg selv en putt på nesten åtte meter. Skal en del til om han senker, så par får vi si oss fornøyd med her. Henrik slår en god førsteputt, og skal senke enkelt for par. Han har en drøy meter igjen. Og han senker.

Dette er et hull som går nedover og dogleg mot venstre. Et svært vanskelig hull. Et digert tre som er strategisk plassert kort av greenen på høyre side kan også fort komme i spill dersom man ikke er presis, særlig hvis pinnen er plassert til høyre på greenen.

Hull 12 (par 3, 167 meter): PAR
Henriks utslag havner i bun keren, dessverre. Han slår seg opp, men får en parputt på tre meter. Her kan det fort bli en bogey, hvis ikke Henrik får opp temperaturen på putteren sin. Og det gjør han! Sterk putt av Henrik som går i. Veldig bra å redde par der.

Et nokså kort par 3 hull som imidlertid går oppover, så her må man velge litt ekstra kølle, samtidig som det er viktig ikke å gå for langt. Får man en nedoverputt, kan den fort stikke av gårde, og da lukter det bogey.

Det er åtte spillere på to under par så langt.

Hull 11 (par 4, 393 meter): PAR
Henrik slår et kontrollert utslag 250 meter til høyre i fairway, og følger opp med et godt innspill. Han har så vidt to og en halv meter igjen til pinnen. Ny birdiesjanse for Henrik. Putten hans er imidlertid ikke helt på topp, den drar seg forbi hullet, men han senker returen sikkert. Par på Henrik.

Det er i øyeblikk 33 andre spillere som er på en under par.

Dette er nok et hull som krever god course management. Det er vann i spill igjen på dette hullet, og det krever et nøyaktig utslag.

Hull 10 (par 5, 467 meter): BIRDIE!
Henriks første utslag er 260 meter langt og ute i semiroughen til venstre. Han har 200 meter igjen til hullet. Han slår seg i nærheten av greenen på slag to, men ligger i roughen på venstre side. Han har 12-13 meter igjen til koppen. Trenger en god chip nå for å skaffe seg en birdiemulighet. Det klarer han. Har bare en meter igjen for dagens birdie. Sett den nå, Henrik, så får du en god start.

Ja da. Han senker birdieputten, og har skaffet seg en perfekt start.

Dette er et vanskelig hull. Det krever en nokså nøyaktig draw i utslaget med en stor innsjø på venstre side og trær på høyre. Man må være nøye med innspillet, siden det er trang green. De fleste vil si seg fornøyde med par på dette hullet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag