RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saksøker golfforbundet for millionbeløp

Sist oppdatert:
Kurt Hokland og firmaet Procasa saksøker Norges Golfforbund, med president Christian Anker-Rasch i spissen, for flerfoldige millioner kroner.

Årsaken er at Hokland føler seg bevisst motarbeidet av golfforbundet i flere år.

- Anker-Rasch er direkte illojal. Han har i lengre tid drevet en direkte illojal virksomhet i forhold til medlemmene. Så lenge ingen andre tar initiativet til å avdekke virksomheten deres, så vil vi gjøre det, sier Hokland til TV 2 Nettavisen.

Kurt Hokland og firmaet Procasa saksøker Norges Golfforbund.
Kurt Hokland og firmaet Procasa saksøker Norges Golfforbund.

- Bevisst feilinformasjon
Hokland er daglig leder i firmaet Procasa, som har utviklet et IT-system for blant annet internett-booking av spilletider, administrasjon, regnskap og turneringssystemer – Teeplay. Hokland mener at forbundet bevisst har gitt klubbene og medlemmene feil informasjon om forbundets økonomiske situasjon, slik at flere IT-avtaler er blitt inngått som Hokland mener ikke har vært i klubbenes og spillernes interesse.

Flere golfklubber i Norge, som TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, støtter Hokland på det punktet. Les mer om bakgrunnen for søksmålet her.

Golfpresident Christian Anker-Rasch stiller seg uforstående til søksmålet.

- Jeg sliter litt med å skjønne bakgrunnen for dette søksmålet. Vi har ingen forretningsforbindelser med Teeplay, og har fulgt boka til punkt og prikke i utredningen av IT-spørsmålet. Samtlige vedtak som har blitt gjort, har vært enstemmige. Kurt Hokland har selvfølgelig lov til å være misfornøyd siden Teeplay ikke ble valgt som leverandør av IT-tjenester, men jeg har verdens reneste samvittighet, sier golfpresident Christian Anker-Rasch til TV 2 Nettavisen.

Golfpresident Christian Anker-Rasch.
Golfpresident Christian Anker-Rasch.

Komplisert sak
Saken strekker seg flere år tilbake i tid, og har en nokså komplisert sakshistorie. Kort fortalt har Norges Golfforbund siden 1998 inngått flere IT-avtaler som ikke har fungert spesielt bra. Først med det svenske firmaet Epani, deretter med firmaet Golf Axess, før forbundet i januar i år inngikk en avtale med Norges Idrettsforbund og den danske underleverandøren Golf Box.

Hokland mener at Teeplay har tapt mange millioner kroner på valgene Norges Golfforbund har gjort.

- Vi har ingen problemer med å finne dekning for et regnestykke på 10-20 millioner, men vi ønsker ikke å påføre klubbene og spillerne noe større tap enn de allerede er påført gjennom virksomheten til Anker-Rasch. Dette har vært et narrespill fra ende til annen, sier Hokland.

Ikke vendetta
Han poengterer imidlertid at dette ikke er noen personlig vendetta fordi Teeplay ikke fikk IT-kontrakten. Flere andre store klubber i Norge har også valgt Teeplay.

- De grepene Anker-Rasch har gjort, har kostet norske golfspillere opp mot ti millioner kroner, uten at de har fått noe igjen for det. Det som skjedde i Norges Idrettsforbund er ingenting i forhold, for Kjell O. Kran har ikke hatt muligheten til å sende regningen til hvert enkelt medlem i et idrettslag, slik Golfforbundet har gjort, sier Hokland til TV 2 Nettavisen.

Hokland tenker hovedsakelig på IT-avgiften som NGF innførte etter golftinget 2001, for å finansiere IT-satsingen gjennom avtalen med firmaet Golf Axess. NGF måtte kjøpe seg ut av avtalen med Golf Axess for 925.000 kroner, fordi firmaet ikke klarte å levere det de skulle.

Anker-Rasch oppgitt
- Hva synes du om at golfforbundet blir saksøkt, Anker-Rasch?

- Jeg får forholde meg til søksmålet når det kommer. Det er aldri noe hyggelig, men jeg har vondt for å skjønne realiteten i det, sier han.

- Er du oppgitt?

- Det er kanskje ikke så rart. Alle andre i golf-Norge har lagt dette bak seg. Vi har prøvd å kjøre dette på en ryddig måte. Hokland føler at vi har opptrådt illojalt i en periode da vi var bundet av gamle avtaler, men vi har kjørt en åpen prosess. Det er klart vi kunne ha gjort ting annerledes her og der, men sånn vil det alltid være. Jeg synes vi har opptrådt fornuftig og rettferdig i denne saken. Vi har prøvd å få til en løsning som er best mulig for norsk golf, sier Anker-Rasch.

Golfpresidenten sitter også i styret i NIF, og Hokland føler at koblingen til IT-avtalen som golfforbundet gjorde med nettopp NIF og Golf Box i januar i år, er tydelig.

- Han ønsker å bidra til et positivt økonomisk resultat. Han har klart å skaffe en svær økonomisk melkeku for NIF, sier Hokland videre.

Kontinuerlig krig
Hokland har tidligere også klaget NGF inn for Konkurransetilsynet, men saken ble ikke forfulgt fordi den ikke hadde ”tilstrekkelig samfunnsøkonomisk betydning”.

- Jeg synes det er rart at Hokland legger opp til en kontinuerlig krig, selv om han aldri har ringt meg. Jeg har ingen problemer med å møte han. Vi kan gå igjennom alt, hvis det er det han vil. Løsningen som har kommet nå, er noe klubbene selv har valgt gjennom IT-rådet. Jeg synes dette er en fjær som har blitt til forferdelig mye. Vi har ingenting å skjule, sier Anker-Rasch.

Når partene møtes i retten, er foreløpig ikke klart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere