*Nettavisen* Sport.

Suzann sliter - men Europa henger med i Solheim Cup

Foto: Reuters/Scanpix

Suzann Pettersen har ikke lyktes ennå - og står med to tap så langt i turneringen.

22.08.09 08:09

Suzann Pettersen og hennes partner på fredagens første runde, Sophie Gustafson, tapte med ett slag, var det en revansjesugen Pettersen som startet på den andre runden.

Dessverre gikk det ikke bedre på den andre runden. Pettersen og Gustafsen lyktes kun å være bedre enn sine amerikanske motstandere Natalie Gulbis og Christina Kim på hull 4. Men så lenge den amerikanske duoen slo den nordiske duoen på fem andre hull, ble det et ganske klart tap.

Likevel er ikke Europa slått riktig ennå. For der USA sikret seg en ettpoengsledelse etter fredagens første runde, lyktes Europa i å holde den avstanden ved å ta to seire i den andre runden. Dermed er det bare en par-seier som skiller de to lagene, og alt er mulig.

Lørdag spilles første runde klokken 15.00. Der går Pettersen sammen med svenske Anna Nordqvist. De møter Nicole Castrale og Christie Kerr fra det amerikanske laget.

Bakgrunn:
Oslo-jenta Suzann Pettersen er trolig Norges mest kjente internasjonale idrettsutøver, og hun fikk lørdag æren for å åpne for Europa i det prestisjefulle oppgjøret mot USA i kvinnenes Solheim Cup.

Hennes første utslag var nydelig - midt i fairway. Suzann taklet presset!

Deretter var det USAs tur. Christie Kerr åpnet midt i fairway, og Paula Creamer - for anledning malt med amerikansk flagg i ansiktet - fulgte opp. Til slutt ligger fire nydelige utslag, og årets Solheim Cup er i gang.

Her kan du se banen hull for hull:Rich Harvest Farms

Her kan du følge den spennende kampen: Solheim Cup hull for hull

Dessverre spilte Suzann sitt neste slag ut i roughen, men det gjorde ikke så mye så lenge partneren Sophie Gustafson leverte en trygg par. Dermed fikk begge lagene par som beste score, og stillingen var uavgjort etter første hull i den første matchen på årets Solheim Cup.

Turneringsplanen
Lagkapteinene ruger over sammensetningene både for de neste to mot to-kampene og rekkefølgen i singelmatchene søndag. Dermed er det vanskelig å vite hvor mange runder Suzann skal spille, og når hun eventuelt skal gå ut.

Uttaket påvirkes også av hvor godt spillerne klarer seg.

Dersom du ønsker å følge Suzann og resten av det europeiske laget, er dette planen:

Fredag: Første runde kl. 15.00 - andre runde klokken 22.00

Lørdag: Første runde kl. 15:00 - andre runde klokken 22.00

Søndag: Finalene fra klokken 17.00.

Solheim Cup blir overført på Viasat Golf fra klokken 18.00 både fredag, lørdag og søndag.

Bakgrunnshistorien

Kampen utspilles på Rich Harvest Farms-banen i Suger Grove utenfor Chicago. Europas utvalgte skal forsøke å ta opp kampen mot favorittene på det amerikanske laget, som er ledet av Beth Daniel.

Europa har aldri vunnet over USA i Solheim Cup på amerikansk jord, og Suzann Pettersen innrømmer også at amerikanerne er favoritter.

Mye ansvar på Suzanns skuldre
Som første spiller i første ball ligger det mye ansvar på Suzanns skuldre når turneringen begynner senere i dag.

Suzann åpner på det 448 yard lange par fire åpningshullet med navnet Heavens beginning. Banen karakteriseres som en såkalt linksbane, og andrehullet som er et langt par fem har en touch av en skotsk bane, ifølge baneguiden.

Suzann spiller på lag med svenske Sophie Gustavson, og de er satt opp mot de amerikanske stjernespillerne Paula Creamer og Cristie Kerr .

- Vi er underdogs
På pressekonferansen før turneringen var Suzann nøye med å dempe forventningene til det unge - og tildels ukjente - europiske laget.

- Vi er underdogs, sa Suzann, men la til at de hadde tenkt å tråkke pedalen til bunns og stå på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Turneringsformer er en blanding av to mot to og singelmatcher.

Den første runden er såkalt fourball. Der teller hvert lags beste score hull for hull, og det innbyr til taktikk hvor en av spillerne kan gamble, mens den andre spiller safe.

Neste runde er foursome , som betyr at de to spillerne på samme lag slår på ballen annenhver gang.

Søndag er det spiller mot spiller i enkeltkamper.

Avgjørende langputter
Suzann scorer høyt på rankingen i flere kategorier. Hun slår for eksempel veldig langt.

Her er hele karrierens hennes, inkludert de fem seirene på LPGA:Suzann Pettersen

Utenfor Norge er hun derimot mest kjent for å ha sagt f*** på amerikansk fjernsyn, og for å senke en fantastisk langput da Europa vant over USA på Barsebäck i 2003.

Her ser du et eksempel på hennes varemerke - avgjørende langputer:

HTML EMBED

Millionær
Ingen kvinnelige norske idrettsutøvere er i nærheten av å ha gjort like gode penger på sporten sin som Suzann Pettersen. Til nå har hun dratt inn 4,7 millioner dollar i premiepenger - i tillegg til et ukjent beløp fra sponsorer.

Ti ganger i år har hun avsluttet en helgeturnering på kvinnenes LPGA tour med å hente en premiesjekk på over 100.000 kroner. Gjevest og mest innbringende var andreplassen i Sybase Classic på 17. mai. Dengang kunne Suzann notere seg for 185.000 dollar - eller 1,1 millioner kroner - for å bruke den norske nasjonaldagen til golfspill.

Ingen dårlig grunn til å flagge.

Her kan du se Suzann Pettersens inntjening:Spillerens resultater til nå i år .

Suzanns beste sesong var 2007, med tre LPGA-seire. Da var hun på god vei til å overta golftronen etter svenske Annika Sorenstam. I fjor og i år har Suzann måttet nøye seg med en håndfull andre og tredjeplasser. I år ligger hun på tiendeplassen på premielisten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.