*Nettavisen* Sport.

Tapte fire slag på tre hull

Foto: (Reuters/Scanpix)

Henrik Bjørnstad var fire under par etter ti hull på sin første runde av Ford Championship at Doral. Men så begynte problemene.

03.03.06 08:10

Henrik hadde spilt så godt som feilfritt i ti hull, før han skulle senke en enkel metersputt på banens andre hull. Men så bommet han, på samme måte som han bommet på to kortputter i Chrysler Classic of Tucson sist uke.

Havnet i vannet
Og på samme måte som det preget de siste ni hullene av den runden, så fulgte han opp med en dobbelt bogey på hullet deretter denne gangen. Og det etter at han til alt overmål havnet i vannet. På toppen av det hele ble det en bogey på hullet etter det igjen også.

Henrik tapte med andre ord fire slag på tre hull.

- På hull tre hadde jeg et bra utslag og skulle gjøre et kort innspill. Klarte ikke helt å bestemme meg, men gikk for et rolig nierjern. Det pushet jeg i vannet, mistet rytmen og falt helt ut av det, sier Bjørnstad til golf.no.

Det var naturlig nok fryktelig synd, siden han var på vei mot en knallrunde. Innspillene satt som et skudd, og han skaffet seg flere gode birdiemuligheter. Men putteren ville ikke. I løpet av torsdagens 18 hull hadde Henrik seks putter fra fem meter og inn som han bommet på. Tre av dem var lenger inn enn tre meter. Han senket riktignok to putter fra fire meter, men han må ikke bomme på de korte om han skal ha noen mulighet til å henge med de beste.

Må gå årets beste?
Nå er han sannsynligvis avhengig av å gå minimum fire under par fredag, kanskje enda bedre enn det også, for å klare cuten. Det tilsvarer årets beste runde for Henriks del.

En score på fire under par var for eksempel ikke nok til en plass blant de 20 beste etter første dag. Tiger Woods, som er regjerende mester, leder etter en fantastisk 64-runde. Phil Mickelson er en av fem spillere som er ett slag etter. De andre er Rich Beem, Mark Wilson, Camilo Villegas og Ryan Palmer. Deretter følger en kvintett på 6 under par.

Leder: Tiger Woods -8 (64)
2. plass: Ryan Palmer, Rich Beem, Phil Mickelson, Mark Wilson, Camilo Villegas -7
6. plass: Dean Wilson, Michael Bradley, Hank Kuehne, Scott Verplank, David Toms, Daniel Chopra -6
Henrik Bjørnstad: par (delt 98. plass)

SLIK SPILTE HENRIK:

Hull 9 (par 3, 154 meter): PAR
Henrik treffer ikke greenen, og har en jobb å gjøre for å redde par. Han ligger i roughen, 20 meter fra hullet, og alt avhengig nå av hvordan han ligger. Henrik slår et godt andre slag, og legger seg omtrent to meter fra koppen. Du trenger å senke denne, Henrik. Hvis ikke blir fredagens oppgave altfor formidabel. Nei da, han hullet heldigvis ut. Sterkt å redde par derfra.

(Dette er det korteste av par 3-hullene, men det er nesten alltid vind midt imot eller fra venstre mot høyre. Greenen sies også å være ekstra rask. Går man for langt her, så for man en nedoverputt som fort kan stikke av. Her er det vann på alle bauger og kanter.)

Hull 8 (par 5, 482 meter): PAR
Henrik slår seg 255 meter framover på fairway. Det ser ut som om han deler opp dette hullet og ikke forsøker å nå inn på to slag. Han har 243 meter igjen, og siden han ikke er helt sikker i spillet sitt nå, skal det mye til om han går for greenen med alle de hindrene i spill der framme. Nei, det gjør han ikke heller. Spille seg fram og opp midt i fairway. Har 120 meter igjen til flagget.

Det tredje slaget er ikke helt prima denne gangen. Han treffer ikke greenen, men nesten. Har igjen om lag ni meter fra semiroughen. Henrik chiper seg til litt over en meter fra hullet. Han senker for par.

(Et heftig hull med trang fairway og vann i spill fra og med det andre slaget. Kanskje noen til og med kan nå vannet på det første. Det er seks mindre bunkere på venstre side av greenen, men ingen på høyre. Der er det isteden vann.)

Hull 7 (par 4, 391 meter): PAR
En drive på nesten 300 meter fra Henrik, og han har litt i overkant av 100 meter igjen til hullet. Innspillet er nok en gang prima, og han har en ny god birdiemulighet fra fire meter. Men han bommer nok en gang, og må nøye seg med par.

Synd at det igjen skal være de korte puttene som ødelegger det for Henrik.

Tiger Woods leder etter første dag på -8. Han har spilt feilfritt gjennom hele runden sin, med unntak av da han gikk i vannet på hull 10. Han kom seg likevel i hullet på par. Tiger blir farlig i turneringen han vant i fjor.

(Et hull med en svak dogleg venstre. Greenen er mindre nå enn den var før, og man vil helst ikke havne for langt til venstre.)

Hull 6 (par 4, 404 meter): PAR
Henrik slår seg greit fram i fairway. Han har 165 meter igjen til hullet. Han slår et nydelig innspill til halvannet meter til koppen. Kom igjen nå, Henrik. Du trenger denne birdien!

Men nei. Henrik bommer på den korte putten, og får bare par. Synd, Henrik. Det hadde gitt deg litt selvtillit igjen.

(Hullet er blitt trangere i og med diverse renoveringer. Det er tre bunkere langsmed fairwayene, og to på hver side av den trange og avlange greenen. Her må innspillet sitte presist.)

Hull 5 (par 4, 360 meter): PAR
Henrik slår seg kontrollert ut i fairway, og har 132 meter igjen til pinnen. Men Henrik er tydelig usikker nå. Velger et sikkert slag. Tør nep pe å være altfor aggresiv på pinnen heller nå. Han må bare kvitte seg med bogey-spøkelset, som sitter på skuldrene og hvisker slemme ord i øret hans. Innspillet er på greenen, men han har ni meter igjen til hullet.

Henrik slår en glimrende putt, og er nær ved å senke den, men han puster den forsiktig i på sitt fjerde slag. Endelig par igjen for Henrik. Sjelden han er så glad, tenker jeg, for et par.

(Det er fire små bunkere på venstre side av hullet. Det er hele 11 bunkere totalt, hvorav fem beskytter greenen. Driven må være presis her om man skal ha noe sjanse til å sette en birdie.)

Hull 4 (par 3, 216 meter): BOGEY
Henrik er faretruende nær ved å gå i vannet igjen, men redder seg så vidt. Han har imidlertid en lang chip inn mot hullet. Nå må du redde par, Henrik, hvis ikke rakner dette fullstendig. Henrik slår et svakt andreslag, og er fortsatt ikke på greenen. Chipen er god, men den går ikke i. Det blir en ny bogey på Henrik.

Jeg skriver det igjen: Nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei.

(Dette er det vanskeligste par 3-hullet på banen, selv om hull 13 er lenger. Bunkeren på venstre side er blitt gjort om til to dype bunkere. De fleste vil være fornøyd med par her.)

Hull 3 (par 4, 374 meter): DOBBELT BOGEY
Henriks drive er 270 meter lang, og ligger midt i fairway. Han har 119 meter igjen til koppen. Men så slår han seg i vannet. Henrik, da, er det du driver med? Nå må du ikke miste hodet igjen. Her luktet det dobbelt bogey lang vei. Han slår sitt fjerde slag såpass nærme koppen at han kan klare seg med en putt. Han er to meter unna hullet, men uansett. Og han bommer på putten.

Nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei. Henrik. Nå må du ta deg sammen.

Bare han ikke lar seg prege av den missede kortputten på det forrige hullet. Det gjorde han nemlig i forrige turnering, og da fikk en ny bogey med en gang etterpå.

Både Phil Mickelson og Tiger Woods er nå sju under par, og i delt ledelse. Tiger har birdie på tre av de fire siste hullene sine.

(Så begynner vanskelighetene. Dette hullet er kanskje det vanskeligste å drive på Blue Monster. En fairwaybunker er fjernet, men den korte drivingsonen er blitt betraktelig trangere. Jo lenger man driver, desto bredere blir det. Derfor går de fleste ut med driver her. Dette er det eneste hullet på Doral uten greenbunkere. Det er også vann i spill langs store deler av høyresiden.)

Hull 2 (par 4, 343 meter): BOGEY
Henrik har åpenbart selvtillit med driveren i dag, for han kliner til, og legger seg i semiroughen. Han har knapt nok 50 meter igjen til hullet. Han slår imidlertid for langt, og får en litt lei chip inn mot greenen. Han har ikke så mye green å jobbe med. Han er seks meter unnå hullet. Chipen er til litt over en meter fra pinnen. Bør klare å senke den for par.

Men nei. Henrik bommer fra litt over en meter. Synd, Henrik. Du har ikke råd til å misse sånne putter. Du hadde et par av dem i forrige turnering også. Å bruke fire slag fra 50 meter og inn er også altfor mye.

(Dette er et nytt godt birdiehull. Mange går ut med jern her. Det er ikke mer enn snaue 20 meter mellom de to bunkerne på hver side av fairway. Det er fire bunkere rundt greenen.)

Hull 1 (par 5, 484 meter): BIRDIE!
Henriks utslag havner til høyre i roughen, og han har 200 meter igjen til koppen. Dette hullet er rangert som det letteste på banen. Henrik slår seg framover på sitt andre slag, og er ikke i nærheten av å nå greenen på to slag. Han har litt under 70 meter igjen til koppen - en rolig wedge, med andre ord. Han slår seg inn på greenen, og har en firemeters putt for birdie.

Kom igjen nå, Henrik. Sett den, så er du for alvor med i teten. Og han senker! Herlig, Henrik.

Phil Mickelson har den lengste driven på dette hullet. 315 meter. Her er det blitt laget 77 birdies i dag.

(Dette er et birdiehull. Mange på touren når dette hullet på to slag, og det har blitt flere eagles allerede i dag. De to fairwaybunkerne på venstre side er blitt fjernet, og fairwayen er blitt videt ut med 20 meter enn det var i 1998. Det er imidlertid plantet nye trær på både høyre og venstre side av roughen, så et skeivt utslag vil føre spillerne ut i trøbbel.)

Hull 18 (par 4, 405 meter): PAR
Henriks utslag er 266 meter og litt ut i semiroughen. Han har et relativt langt innspill igjen. 171 meter i motvind. Alle i Henriks flight har spilt seg sikkert vekk fra vannet på utslaget. Henrik slår seg fram til greenen på det andre slaget, men har en heftig putt på 13 meter igjen for birdie. Ken Duke har tre meter igjen for sin fjerde strake birdie.

Bra putt av Henrik, som stopper 70 centimeter fra hullet. Enkelt for par. Sterke første ni hull av Henrik. Tre under par på Blue Monster er mer enn godkjent. Duke misset også birdieputten sin.

13 spillere har fått slagstraff på dette hullet. De har sannsynligvis da havnet i vannet. Det er rangert som det vanskeligste hullet på banen. Hittil i dag er det blitt 29 bogeys.

Det er mange som spiller bra i dag. Ti spillere er i skrivende stund på fem under par, fire er seks under, mens colombianske Camilo Villegas gikk på 65 slag. Tiger Woods er nå fire under par. Han havnet for øvrig i vannet på hull 10, men klarte likevel å redde par. Joey Snyder III satte nylig en eagle på det første hullet.

(Dette er et av de mest berømte og igjenkjennelige hullene i verden. Nylig ble det kåret til ett av de 500 beste i verden, og det har ofte blitt rangert som det vanskeligste avslutningshullet på PGA-touren. Her får man som regel vinden midt i fleisen eller fra venstre mot høyre. Det er vann hele veien til venstre.)

Hull 17 (par 4, 383 meter:) PAR
Henrik slår et nytt bra utslag på 250 meter, og har litt under 120 meter igjen til hullet. Et nokså svakt innspill til Henrik å være. Han har en putt på 12 meter for birdie. Han nådde ikke helt inn til greenen. Valgte sannsynligvis en kølle for lite. Chipen er til litt over en meter fra koppen, så han bør senke enkelt for par. Jepp, det gjør han.

Ken Duke i Henriks flight har nå senket tre birdies på rad. Henrik og Duke er nå likt med Tiger Woods. Pat Perez har eagle, birdie, birdie på sine tre siste hull... Trevor Immelmann har nå plutselig to bogeys på rappen.

(Et dogleg høyre hull mot en elevert green. Det mest interessante ved denne greenen, er at den er 53 meter lang. Her er det også ofte vind i spill, så hullet er betraktelig lenger enn sine 383 meter.)

Hull 16 (par 4, 383 meter): BIRDIE!
Et greit utslag av Henrik, som havner så vidt utenfor fairway. Han har 70 meter igjen til hullet. Det betyr en rolig wedge. Henrik slår et bra slag, og har en ny firemeters putt for birdie. Kom igjen nå, Henrik. Senk! Og det gjorde han. Glimrende, Henrik!

Henrik mistet for øvrig honnøren til Ken Duke, som senket sin birdieputt fra en lenger avstand enn Henrik.

Phil Mickelson har rundet sine første ni hull på fire under par. Tiger er fortsatt tre under par. Han har nå fem par på rad. Trevor Immelmann er virkelig på gang, og er seks under par.

(Dette er et dog-leg venstre hull, med fairwaybunkere på høyre siden. Disse er imidlertid blitt begrenset i størrelse. De fleste vil antakelig drive her likevel, noe som bringer bunkerne og palmetrærne inn i spill. Bunkerne rundt greenen er klassisk Dick Wilson-design (taggete i utseendet). Her er det viktig ikke å gå for langt.)

Hull 15 (par 3, 160 meter): PAR
Et nydelig utslag igjen av Henrik, og han har en putt på tre meter for birdie. Men han bommer. Synd, Henrik, du kan ikke misse for mange av dem om du skal henge med i teten. Toputt for sikkert par.

Snittscoren på dette hullet så langt i dag er 2,91. Det er blitt gjort 23 birdies.

(Her er det bunkere både foran og bak greenen. Greenen i seg selv er liten og trang, og det blåster som oftest fra venstre mot høyre, så det er ikke lett å velge riktig kølle her. Får håpe caddie Mark Fulcher kan hviske Henrik noen glupe ord i øret...)

Hull 14 (par 4, 405 meter): PAR
Henrik kliner til med en drive på 280 meter - i fairway. Han har 141 meter igjen til pinnen. Fortsetter Henrik å være like stødig som tidligere i dag, får han nok en god birdiesjanse her. Han slår også mer presist ut fra tee enn sine ballkamerater. Nå har han et innspill som er 30 meter kortere enn de to andre.

Innspillet til Henrik er godt, og han legger seg til fem meter fra pinnen og til høyre. Putten er god, men litt til høyre for flagget. Han huller imidlertid greit ut.

Dette hullet har en gjennomsnittsscore på 4,06, og er rangert som det femte vanskeligste.

(Dette hullet er lenger i meter enn hva det er i praksis, på grunn av medvinden spillerne alltid har. Den store fairwaybunkeren på høyre side er blitt delt i to. En ny bunker er plassert på venstre side. Ved greenen er det to bunkere på venstre side, så de fleste vil slå seg ut mot høyre her antakelig.)

Hull 13 (par 3, 224 meter): PAR
Henriks utslag er på greenen. Han har en putt på 12 meter for birdie. Skal vel litt til om han senker den. Han var ikke langt unna. Hadde under en halv meter igjen etter den første putten. Sikkert par av Henrik. Sterkt igjen.

Det er bare blitt gjort seks birdies på dette hullet hittil i dag. Henriks start er for øvrig helt identisk med Phil Mickelsons. Begge hadde birdie på hull 10 og 12. Trevor Immelmann har også begynt sterkt i dag. Han er fem under par etter 11 hull.

Rich Beem senket for øvrig akkurat en eagle på hull 8. Retief Goosen trengte bare en putt fra 17 meter på et hull nylig, så det er flere enn Henrik som er i form.

(Dette er det lengste par 3-hullet på Doral, og ett av de lengste på PGA-touren. Det er et par heftige bunkere i forkant av greenen, og dette hullet krever sin golfspiller. De fleste vil være godt fornøyd med par her. Pinnen er også plassert vanskelig i dag, på venstre side og nokså langt bak. Hullet er rangert som det tredje vanskeligste.)

Hull 12 (par 5, 551 meter): BIRDIE!
Henrik slår seg ut i fairwaybunker. Han har altfor langt igjen til å kunne nå inn på to. Det skal også litt til, fra 289 meter og i sand. Får håpe han ligger fint. Slag to blir uansett et transportslag. Henriks utslag var på 259 meter. David Branshaw havnet på nesten nøyaktig samme sted som Henrik.

Henrik slår seg fint framover fra bunker, og har 100 meter igjen til hullet. Innspillet hans er nydelig, til i underkant av to meter fra koppen. En ny gyllen birdiesjanse for Henrik. Og han senker igjen! Kanonstart av Henrik.

Det er for øvrig blitt gjort 26 birdies på dette hullet så langt i dag. Gjennomsnittlig score er 4,79.

(Dette er ett av de lengste par 5-hullene på PGA-touren. Her vil de færreste klare å nå inn på to slag. Dette hullet er redesignet, og greenen er nå blitt en smule elevert i forhold til sin tidligere posisjon. Det er fem bunkere rundt selve greenen. Flagget er plasser til høyre i dag. Fairwayen er også nokså trang. Nok et nydelig hull på Doral-banen.)

Hull 11 (par 4, 332 meter): PAR
Det er litt mangelvare på info fra PGA-touren, men Henrik slo seg til fairway på utslaget og til greenen på det andre slaget. Han har litt over fire meter igjen til hullet. Henrik toputter for par. Han slo seg forbi på den første, men hadde ingen problemer med returen.

Tiger er i hvert fall i flytsonen i dag. Nå er han tre under par etter fire hull.

(Her er det en diger bunker midt i fairway som man vil unngå. Her vil de fleste gå ut med et firer- eller femmerjern, mens noen kanskje går for et slag på 220 meter mot venstre. Det er en nydelig bunker i forkant av greenen.)

Hull 10 (par 5, 504 meter): BIRDIE!
Henrik begynner bra, i fairway på høyre side. Utslaget er 260 meter langt. Han har 24o meter igjen til hullet. Henrik er lenger enn sine ballkamerater, som for dagen er Ken Duke og David Branshaw. Begge er amerikanske. Henrik går for greenen på slag to, men legger seg i bunkeren til høyre for greenen. Han er 24 meter fra hullet. Med et bra bunkerslag kan han skaffe seg en god birdiemulighet allerede på det første hullet. Henrik slår et glimrende bunkerslag, og legger seg helt inntil hullet. Her bør det bli birdie, Henrik.

Ja da, det blir det! Fantastisk start av Henrik.

Tiger Woods har for øvrig også begynt småpent. Birdie på de to første hullene og par på det tredje. Tiger er tittelforsvarer i turneringen. Phil Mickelson er også to under par etter tre spilte hull.

(Dette hullet spilles vanligvis i medvind. Det er to fairwaybunkere på høyre side, som gjør at driven må være presis, men samtidig bringer det vannet i spill også. Jo lenger driven er, desto trangere er fairwayen. Det er fullt mulig å nå dette hullet på to slag. Greenen ligger for øvrig nærme vannet, men det er et birdiehull.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag