Ryoyu Kobayashi stoppet en norsk storoffensiv i det første hoppukerennet i Oberstdorf onsdag.

Med et vanvittig sistehopp sørget den japanske stjernen for triumf i åpningsrennet, med tre nordmenn på de neste plassene.

Halvor Egner Granerud og Robert Johansson kapret øvrige pallplasser, mens Marius Lindvik ble fjerdemann.

Les også: Ber Iversen roe seg ned

- En helt fantastisk konkurranse for vår del. To, tre og fire. Alle de tre leverte på et veldig høyt nivå. Det var bare Kobayashi som var bedre, erkjenner landslagstrener Alexander Stöckl overfor TV3.

På grunn av vekslende vind, ble farten ble justert flere ganger i slutten av rennet, akkurat da alt skulle avgjøres.

Jury-ros fra Stöckl

Norge-treneren har likevel ikke noe å utsette på juryens beslutninger i den helt avgjørende sistefasen av finalen.

- Vi ble litt redde da vinden plutselig snudde igjen. For det var ganske fine forhold da Kobayashi hoppa, og så gikk de ned til bom 16, men heldigvis opp igjen. Jeg synes det var en veldig bra avgjørelse av juryen. De reagerte veldig kjapt, mener Stöckl.

- Så de styrte konkurransen på riktig måte, og da var det fortsatt mulig å gjøre fine lange hopp, og det gjorde alle tre, tilføyer han.

Forhåndsfavoritt Kobasyashi skuffet noe med femteplass i førsteomgangen, men japaneren svevde helt ned til 141 meter i finalen.

- Nå er standarden satt. Tre av de fire som skal hoppe nå er norske, utbrøt TV3-kommentator Kasper Wikestad.

Lindvik, tyske Karl Geiger, Granerud og Johansson avsluttet finaleomgangen, men klarte ikke å matche lengden til Kobayashi.

Stor spenning

Johansson avsluttet med 131 meter, mens Granerud passerte lagkompisen med en landing på 133 meter. Det var ikke det nok til at noen i den norske trioen kunne overgå Kobayashi.

Lindvik gjorde et ærlig forsøk på å følge opp. Med lavere fart landet han på 137,5 meter.

- Jeg må være mer bestemt i landinga. Jeg blir straffa overraskende hardt der, men sånn er det, oppsummerte Lindvik overfor TV3.

Les også: Kraftige reaksjoner etter kommentarer om Østberg

Den slovenske debutanten Lovro Kos strakte seg til hele 139,5 meter i andrehoppet sitt, og satte med det stort press på de fem beste etter første omgang. Det skulle likevel ikke holde til en plassering helt øverst.

Johansson ledet det første hoppukerennet etter første omgang, foran Granerud. Bak den norske dobbelen var Lindvik i tillegg nummer fire på lista halvveis.

På et tidspunkt, like før omgangen skulle avsluttes, var det tre norske hoppere på toppen av resultatene.

Bare Tysklands Karl Geiger maktet å plassere seg inne blant de norske hopperne i toppen etter ett hopp. Storfavoritt Kobayashi bare var nummer fem, sju poeng bak teten.

Vær til andres besvær

Regnværet, og den noe ustabile vinden så ut til å passe som hånd i hanske for Norges utøvere i hoppuka.

- Jeg håper gutta fortsetter og at været holder seg, rett og slett. At det blir like dårlig, for det er vi gode på, smilte en strålende fornøyt Alexander Stöckl i intervju med TV3.

Johansson tok ledelsen tidlig i hoppukas første konkurranse. Søre Ål-hopperen klinte til med et svev på solide 135,5 meter.

Les også: Ny fiasko for Iversen. Nå kommer Northug med nådeløs dom

Deretter skulle den helnorske utslagsduellen mellom Marius Lindvik og Fredrik Villumstad føre med seg et nytt solid hopp. Lindvik sørget for en langvarig norsk dobbel på toppen av resultatene da han landet på 129,5 meter.

- Det kjennes ut som et ganske mye bedre hopp enn i kvaliken i går, kommenterte Rælingen-hopper Lindvik overfor TV 3, og varslet at han har noe på gang.

Først da Granerud kom i et av de siste parene ble de norske i toppen splittet. Norges kanskje største profil landet på 132 meter i relativt tunge forhold.

Rivalen Geiger landet på 131,5 meter like etterpå, og overtok tredjeplassen fra Lindvik.

Fem av seks i finalen

Daniel-André Tande landet to hopp på 121,5 meter og 121 meter. Det første var halvmeteren foran sloveneren han var i duell med, Ziga Jelar.

Det holdt til en 25.-plass plass blant de 30 hopperne som kom seg til andre omgang. Tande viste dog med kroppspråket etter landing at han ikke var særlig fornøyd.

Historien ble på mange måter lik i finalen, der Kongsberhopperen landet på 121 meter. Selv om han klatret på lista i finaleomgangen oppsummerte Tande innsatsen sin som dårlig overfor TV 3 i etterkant.

Johann André Forfang slet med tunge forhold og landet på bare 110,5 meter. Men siden duellanten Vladimir Zografski var åtte meter svakere, klarte han likevel en plass i finalen, som det svakeste av de kvalifiserte.

I andrehoppet strakte Forfang seg til 12 meter etter å ha fått en liten vipp på skien i utgangen av svevet. Han ble liggende på 30.-plass ut konkurransen.

For Villumstad stanset konkurransen med duellen mot Lindvik i førstehoppet. 117 meter var ikke nok til å komme seg med til finaleomgangen.