RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gratishaugen er ikke lenger gratis

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
For første gang koster det penger å stå på Gratishaugen.

«Kollenbrølet», «Bråbakken» og ...«Betalhaugen»!?

Jo, Gratishaugen er ikke lenger gratis. Når Prøve-VM holdes i nye Holmenkollen til helgen, koster det 230 kroner å komme inn på det som alltid har vært Gratishaugen.

Legende
Haugen som ligger midt i mot selve Holmenkollbakken, er en legende. Det var her Oddvar Brå fikk beskjeden om at han hadde knust Harri Kirvesniemi, og lå an til å få sitt første VM-gull, i 1982. Og det var her Kollen-løperne i hine hårde dager fikk en konjakk å styrke seg på før oppløpet.

Og ikke minst; det var her mannen i gata kunne få god utsikt til både langrennsløpere og skihoppere i Holmenkollen - uten å betale en krone.

Haugen har også blitt et begrep i norsk språk. Det er på Gratishaugen man blir «meldt» enten man er langrennsløper på vei inn på selve skistadion eller bare en vanlig person på vei til et møte.

Men nå er den historie.

For å sitere «Ofte stilte spørsmål»-spalten til årets Prøve-VM:

«Er det gratis å stå på Gratishaugen?
Nei. Gratishaugen er en del av arenaområdet, og man må derfor betale for å stå her. Billettene her er de rimeligste vi har (kr 230), og her går barn under 12 år gratis.»

- Hvorfor er det gjort sånn, informasjonssjef i Oslo2011 Nina Horn Hynne?

- Det er fordi at man nå har innlemmet Gratishaugen i festivalområdet. Nå er området inkludert i arenaen, forteller Horn Hynne.

Ingen reaksjoner
Hun forteller at de ikke har fått noen store reaksjoner på at en plass på Gratishaugen nå kommer til å koste 230 kroner.

- Har dere tenkt på at det kan dukke opp 2-3000 mennesker uten penger som har tenkt å se skirenn gratis?

- Vi har tenkt på det. Men vi har ikke følt at det har vært noe problem. Men det er helt sikkert noen som blir overrasket. Vi har publikumskart på nettsidene der det er stiplet et gjerde som tydelig viser at Gratishaugen er innenfor betalingsområdet. Og de som kommer uten penger, sender vi videre opp til Frognerseteren og det ytre løypenettet. På Frognerseteren vil det også være en storskjerm og en utegående speaker, sier Horn Hynne.

De som ønsker å se skirenn gratis må ta seg en tur et stykke ut i løypa. Blant annet ved Frognerseteren er det lagt til rette for publikum.

Prøvd før - uten hell
Tidligere Kollen-general Rolf Nyhus forteller at de en gang tidligere har forsøkt å ta penger for inngang på Gratishaugen. Det var svært mislykket.

- Det var ikke noe enkelt å innføre, så det ble droppet, sier Nyhus til Nettavisen.

Men han har forståelse for at arrangøren nå velger å selge billetter til Gratishaugen.

- Gratishaugen er veldig forandret etter ombyggingen. Nå er den inkludert i arenaen i og med at løyper og inngangen til stadion er forandret, sier han, og understreker at fasilitetene for publikum på Gratishaugen nå er voldsomt forbedret fra tidligere.

- Publikum får det samme tilbudet med lyd og høyttaleranlegg som resten av publikumsområdet. Og det er viktig for arrangøren å få en arena som får økt kapasitet, sier Nyhus.

Dyre billetter
Billettene i Holmenkollen er noe dyrere i år enn de har vært tidligere. Blant annet koster de beste plassene i hoppbakken 520 kroner, og det er ingen rabatt for barn utover at barn under tre år slipper inn gratis.

- Vil du ha de aller beste billettene blir det en relativt dyr opplevelse. Men vi ser også at det er de beste billettene som ble solgt først. Kjøper du den billigste billetten til fire blir det jo en helt annen pris. Det har vært viktig for oss å ha en prisvariasjon, sier informasjonssjefen.

Det er forhåndssolgt 18.500 billetter til helgens arrangementer, og ifølge Horn Hynne er det aldri tidligere forhåndssolgt så mange billetter. Men det er fortsatt mulig å møte opp uten å ha kjøpt billetter på forhånd.

- Vi sier at vi har en kapasitet på 30.000 hver dag, og det er mulig å betale for billetter med kort. Men det kan være lurt å ha med seg kontanter, om man skal kjøpe seg mat inne på området, sier Horn Hynne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere