Gå til sidens hovedinnhold

Grekerne gikk amok

- Som en drøm - håper vi ikke våkner, sa midtbanespiller Stylianos Giannakopoulos etter sjokk-seieren mot Tsjekkia. Hjemme i Hellas eksploderte det.

HELLAS-TSJEKKIA 1-0 (EEO): Hellas kom til EM uten en eneste seier i noen av sluttspillene de har deltatt i. Nå er de i finalen.

Ikke rart grekerne gikk amok.

Alle feiret
Fremmede kastet seg i armene på hverandre i Aten, fyrverkeri dekket nattehimmelen over byen og bilsjåfører tutet for harde livet.

- Det blir fyr og flammer i Aten i natt, sa 32 år gamle Costas Poulios til AFP rett etter seieren.

- Nå kommer vi ikke til å sove før finalen er spilt, la han til.

Grekerne hadde satt opp storskjermer på alle åpne plasse, og til og med på strender - alt for at ingen skulle gå glipp av kampen. Kinoer fjernet Hollywood-filmer fra sendeskjemaet, og erstattet dem med kampen. Vinneren av årets Melodi Grand Prix, Ruslana, flyttet showet sitt frem med 90 minutter slik at hun i det hele tatt skulle få tilskuere.

En landsby sør i Hellas droppet til og med den årlige festivalen for skytshelgenen sin. Ingenting skulle komme i veien for fotballen.

Og de nye greske gudene leverte varene igjen.

Da Dellas scoret ble champagne-flaskene kastet i været, fans kysset asfalten og gatene var overfylt av mennesker bare minutter senere.

- Drømmen gikk i oppfyllelse
-Drømmen gikk i oppfyllelse for laget vårt - alle grekeres lag. De beviste at så lenge det er håp, systematisk arbeide og kollektiv kjemping - da er alt mulig, sa statsminister Costas Karamanlis i et telegram etter seieren.

Og det stopper kanskje ikke der. Hellas slo Portugal i gruppespillet, og ingen vil bli overrasket om de gjør det igjen i søndagens finale.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet