Gå til sidens hovedinnhold

Grepet som kan ødelegge skisporten

De «nye» grepene som er gjort for å holde på tilskuernes interesse, er i ferd med å ødelegge skisporten.

For å si det med en gang: jeg er tilhenger av at man gjør nye grep i idretter som siden tidenes morgen har gått ut på akkurat det samme. Hopp, for eksempel, ble en helt annen idrett etter at Jan Bokløv innførte v-stilen, selv om ingenting kan måle seg med de snorrette skiene som lå tett i tett, og de silkemyke nedslagene som vitnet om like så mye eleganse og grasiøsitet som store idrettsprestasjoner.

Og selv om skrikene var høye og mange den gangen Bokløv skrevet seg til toppen av seierspallen, er det for lengst akseptert, og hopp er og blir en stor tv-idrett. Det den mistet i grasiøsitet, fikk den igjen i råskap, der man i dag strekker seg 220 meter ned mot bunnen av Planica med hodet mellom skiene, behørig støttet av tidsriktige og spesialdesignede hoppdresser og bindinger, som gjør livet som hopper mange hakk enklere enn i stilhopperne Johann Sætre og Olav Hanssons dager.

Det er godt mulig jeg om noen år tenker helt annerledes om dette, men jeg synes skisporten er på feilspor. I løpet av relativt kort tid er det innført både fellesstart og doble jaktstarter, der man skifter ski underveis, og går både klassisk og fri teknikk med ett og samme startnummer på brystet. Det er muligens mer publikumsvennlig for de som har tatt turen til arenaene, men drepende kjedelig for de som sitter foran tv-skjermene.

En fellesstart over tre mil er aldri spennende før de siste fire-fem kilometrene, når det endelig begynner å skje noe i feltet, men spurtegenskaper så vel som tilfeldigheter og flaks, blir nesten uten unntak viktigst i kåringen av en vinner. Fomler du noen sekunder for mye i byttingen av ski, eller vikler du staven inn i en av de 90 andre i kampen om å plassere deg riktig før en spurt, kan drømmen om gull bli knust. Det er svært sjelden den aller beste skiløperen over tre mil står igjen som vinneren, med mindre man, med kroppen full av NESP, sprenger feltet allerede etter 300 meter, og aldri ser seg tilbake.

Jeg er sannsynligvis bare en smule nostalgisk, men jeg savner søndagene i tv-stolen, når man, med sitrende spenning i kroppen, venter på at en mann eller kvinne med det norske flagget på lua, skal melde seg på Gratishaugen, i god tid før bestetiden er omme.

Hvordan skal man nå klare å beholde spenningen over to og en halv times sending på enten radio eller fjernsyn, når det kommer 35 løpere i en klynge? Kanskje to eller tre har byttet plass i feltet, og kanskje en og annen er blitt hektet av, men det er stort sett også det hele. Jeg savner meldingene fra skogen om at Kristen Skjeldal går styggfort i øyeblikket, og at han fosser oppover bakken som om han hadde selveste Djevelen i hælene. Jeg savner også brekingen til Kjell Kristian Rike, når han med ektefølt entusiasme forteller oss at Marit Bjørgen har utklasset ALLE mellom 17,2 og 22,5 kilometer på en tremil. DET er skiunderholdning, det, et aspekt ved skisporten som er i ferd med å bli borte.

Det tok sin tid før fristil og sprint ble akseptert også, og man skal ikke veldig langt tilbake i mesterskapshistorien før man ble disket om man tok et skøytetak ekstra med mindre enn 200 meter igjen å gå. Jeg er ikke ultra-konservativ i den forstand at jeg ønsker meg tilbake til treski, en enkel blå swix og upreparerte løyper innimellom busker og kratt, for skisporten har tatt mange riktige skritt framover siden man begynte å konkurrere. Men etter de siste endringene har skisporten mistet meg som interessert og engasjert tv-seer.

Og da er de på feilspor.

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr

Kommentarer til denne saken