*Nettavisen* Sport.

Gretzkys mareritt-måneder

Foto: AP/Scanpix

Wayne Gretzky vurderer å trekke seg etter Canadas hockeyfiasko i Torino, som kom på toppen av gamblingskandalen og morens død.

23.02.06 11:09

RUSSLAND - CANADA 2-0: «Dette er en av de tristeste dagene i mitt liv. Tilgi meg hvis jeg begynner å gråte. USA ble nettopp slått ut, Canada ble nettopp slått ut. Jeg er sjokkert». Slik innledet ESPNs hockeyekspert Barry Melrose tv-sendingen etter at Canada og USA forsvant ut av OL-turneringen etter hvert sitt tap i kvartfinalene.

Melrose satte ord på det mange kanadiere helt sikkert følte etter OL-fiaskoen.

Forsvarte seg til tap
Canada tapte 0-2 for erkefienden Russland, og klarte ikke å score mål i 11 av de 12 siste periodene laget spilte. Til og med Sveits holdt nullen mot Canada!

Man skulle tro det var umulig, når laget inneholdt spillere som Joe Sakic, Joe Thornton, Todd Bertuzzi, Vincent Lecavalier, Rick Nash og Simon Gagne. Det kanadiske laget inneholdt åtte nåværende eller tidligere NHL-kapteiner, åtte Stanley Cup-mestere og åtte spillere som vant OL-gull i Salt Lake City for fire år siden.

Men det inneholdt også spillere som har skuffet i NHL denne sesongen. Sakic har vært under pari, Bertuzzi ofte usynlig, Martin St. Louis er på nippet til å bli etterlyst og heller ikke Rob Blake har holdt normal standard.

Hverken Vincent Lecavalier eller Todd Bertuzzi scoret ett eneste mål, Thornton og Gagne bare ett hver.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Canadas stil var for defensiv. Hvorfor har alle disse fantastiske spillerne, med så mye offensive krefter, spilt så defensiv hockey? spør Melrose.

- Tre forferdelige måneder
Manager Wayne Gretzky så sliten ut allerede før turneringen startet, etter et hardkjør fra media i forbindelse med gamblingskandalen der hans assistent Rick Tocchet i Phoenix Coyotes er dypt involvert, og også hans kone Janet har blitt trukket inn.

Den vonde tiden startet allerede i desember, da hans mor Phyllis måtte gi tapt for kreften.

- Det har, for å være ærlig, vært tre forferdelige måneder for meg, erkjenner Gretzky.

Nå vurderer han altså å trekke seg.

- Jeg føler meg enormt ansvarlig for at vi ikke vant. - For å være ærlig, må jeg revurdere hvordan jeg passer inn og hva jeg skal gjøre i framtiden. Hockey Canada er vidunderlig, mitt land er fantastisk, og jeg elsker det høyt. Men jeg er også et menneske. Det er tøft og nerveødeleggende. Det er ikke noe moro når du ikke vinner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.