Gå til sidens hovedinnhold

- Gro er et forbilde

Toppspilleren Are Grongstad (20) står nå åpent frem som homofil.

Onsdag valgte 20 år gamle Are Grongstad å fortelle sine lagkamerater i Elverum Håndball at han er homofil, skriver Østlendingen.

Det var flere grunner til at Grongstad valgte å stå frem.

- Jeg følte at det var på tide å fortelle de rundt meg hva som foregikk. I tillegg ønsker jeg å være et forbilde for andre i samme situasjon, sier Grongstad til Nettavisen.

Han valgte å stå frem nå fordi han har blitt moden og er klar for det.

- Jeg står for det jeg er. Det føles riktig at det kommer frem nå, for jeg stoler på meg selv, sier han.

Spillerne fikk sjokk
Are Grongstad gikk først til kapteinen på laget, Lars Nordberg. De ble enige om hvordan de skulle fortelle det til resten av laget.

Grongstad valgte å fortelle lagkameratene om sin legning rett før trening.

- Akkurat der og da fikk de sjokk. Jeg fortalte det rett før trening. Jeg samlet guttene. De hadde aldri forventet dette, sier han.

Men da lagkameratene fikk tygd litt på nyheten, var reaksjonen positiv.

- Alt er som før
- Etter at de fikk tenkt litt på det, så er det ikke noe stress. Laget er veldig sammensveiset, så alt er som før. Det har egentlig gjort ting bedre. De støtter meg fullt ut, sier Grongstad.

Han kjenner ingen andre toppspillere som er homofile og ikke tør å stå frem. Men han har tanker rundt hvorfor det kan være vanskelig for toppidrettsutøvere å være åpen om sin legning.

- Jeg tror det er fordi man, spesielt i lagsport, blir veldig sammenknyttet. Man trener sammen hver dag. Da blir man en sammensveiset gjeng. Så hvis du er usikker på hvordan de kommer til å ta det og redd for å bli fryst ut av laget, da er det ikke lett. Den største frykten er å ikke bli godtatt for den du er, sier han.

Grongstad har alltid tenkt at han har lyst til å gå foran som et godt eksempel.

- Nå viser jeg til andre at det er mulig å stå frem som det i dag. Det er ikke umulig, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På damesiden er det flere lesbiske utøvere, men på herresiden er det få som står frem.

- Gro Hammerseng og Katja Nyberg er jo åpne om sitt forhold. Har det inspirert deg til å stå frem?

- Ja, det har gjort det. Jeg synes Gro er et stort forbilde på alle mulige måter. Hun skal ha stor takk for at ting er som det er, spesielt innenfor damehåndball. Det er aldri noe problem der. Men det har allikevel ikke blitt sånn at det er normalt innenfor herreidretten. Det er viktig å ha en mann som også går ut og forteller om sin legning og at man har flere som gjør det. Da blir det lettere for de som er litt yngre og som mangler noen å se opp til, sier Grongstad.

Flere lesbiske
Både på fotballbanen og håndballbanen er det flere som står frem som lesbiske. Grongstad tror forholdet mellom Katja Nyberg og Gro Hammerseng har mye av æren for det.

- Jeg tror det har blitt sånn på grunn av Katja og Gro, etter at de har stått frem som lesbisk par. Folk ser sånn opp til Gro at det er greit nå. De har vært sammen så lenge at det er åpent rundt det. På guttesiden er det ikke det samme. Vi må gjøre det samme der, sier han.

- Så nå skal du ut og finne deg en mannlig håndballkollega til kjæreste?

- He, he. Nei, det har jeg ingen planer om, ler han.

Haltvik på øde øy
På Elverums Håndballs nettside skriver han at han ville hatt med seg håndballspilleren Trine Haltvik på en øde øy.

- Hun var treneren min da jeg gikk på Heimdal videregående skole. Jeg hadde henne som trener i tre år. Hun er helten min og en kongedame. Det måtte bli Trine Haltvik. Hun er en stor håndballprofil, sier Grongstad.