*Nettavisen* Sport.

Grønn revolusjon på fotballbanen

Foto: LEE JAE-WON (REUTERS)

Iran-spillerne viser sin støtte for den pågående konflikten i hjemlandet.

18.06.09 17:08

Sportshistorien er full av politiske symboler, men få har vært like modig til å ta standpunkt som spillerne på det iranske fotballandslaget den 17. juni.

I VM-kvalifiseringskampen i Seoul moti Sør-Korea brukte minst åtte av de iranske spillerne, inkludert kaptein Mohammed Ali Karimi, grønne armbånd, skriver Time.

Dette kan tolkes som en støtte til opposisjonen i Iran, mener avisen.

Ikke bare grønn bane
Kampanjefargen til opposisjonens leder, Mir-Hossein Mousavi er også grønn.

Revolusjonskampen i hovedstaden Teheran har vært preget av grønne flagg, plakater og armbånd, ikke ulikt det man var vitne til på tribunen på Seoul World Cup Stadion.

Kampen ble sendt direkte på iransk stats-tv med millioner av fotballgale seere. Både spillere og trenere må ha vært bevisste på at dette ville bli en stor sak i Iran, hvor bare de sosiale nettverkene som Twitter og Facebook har vært brukt for å spre protestbudskapet frem til nå.

Irans statlige tv-kanaler, som tradisjonelt sensurerer opposisjonelle budskap, kunne nok ikke latt være å vise denne kampen. Likevel, i 2. omgang kom spillerne på banen igjen uten armbåndene på. Tre av spillerne skal ha nektet å ta av armbåndene, og heller dekket dem med bandasje, sier Goal.com. Det er grunn til å tro at det iranske fotballforbundet beordret spillerne til å ta dem av.

Mange protesterende supportere
Tribunen var uansett full av protesterende iranske supportere, kledd i grønt og med flagg og protestplakater. Bannere med «Go to hell, dictator» og «Compatriots, we will be with you to the end with the same heart.» (Landsmenn, vi er med til siste slutt med samme hjerte). Slagordet «Where is my vote», som også var å se i Teherans gater, var også veldig synlig på tribunen.

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad er en svært ivrig fotballsupporter, og hvis han så kampen, kan han ikke ha likt det han så. Etter pressekonferansen hvor han ble kåret til vinner i forrige ukes valg, avviste han protestene ved å sammenligne dem med fotballsupportere som blir sure etter å ha tapt en kamp.

-Noen trodde de kunne vinne, og så ble de sint. Det er som følelsene etter en fotballkamp, Skal Ahmadinejad ha sagt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jo Yong-hak

Sportslig nedtur

Til tross for lidenskapen de iranske tilskuerne viste, kunne de ikke påvirke resultatet av fotballkampen. Den endte 1-1 og dermed er også Irans VM-håp borte.

Goal.com sin iranske redaktør, Kaveh Mahjoob skal ha sagt at spillernes aksjoner førte til aksjoner i hjemlandet.

-To timer etter at kampen var ferdig, ble bilder av spillerne holdt opp av de opposisjonelle demonstrantene i Tehran, skriver goal.com

-Dette viser den kraften fotball har til å kjempe for politisk forandring.

Vi får håpe at spillerne slipper unna eventuelle reaksjoner når de returnerer til hjemlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.