Gå til sidens hovedinnhold

Grønt lys for omstridt Newcastle-salg

Den engelske fotballklubben Newcastle får nye saudiarabiske eiere. Det hardt kritiserte oppkjøpet har nå fått klarsignal til å kunne gjennomføres.

Bekreftelsen kom torsdag etter halvannet år med tildels heftig debatt og usikkerhet rundt om overtakelsen ville bli noe av.

Dermed er Mike Ashleys 14 år lange æra som Newcastle-sjef over. Forretningsmannen har styrt Premier League-klubben siden 2007.

Den saudiarabiske PIF-gruppen, som har sikret seg 80 prosent av aksjene i Premier League-klubben, er et offentlig investeringsfond som kontrolleres av kronprins Mohammed bin Salman.

Fansen feirer - Amnesty raser

Ikke lenge etter nyheten om oppkjøpet ble kjent tok Newcastle-fansen turen til hjemmebanen St. James Park for å feire. Fansen har hatt et svært dårlig forhold til tidligere eier Mike Ashley.

Men ikke alle feirer at Saudi Arabia har kjøpt Newcastle. Sindre Stranden Tollefsen er kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, og han reagerer sterkt på Newcastles nye eiere.

- Newcastle får her en av de verste eierne de kunne ha tenkt seg, sier han til Nettavisen.

Tollefsen mener at Saudi Arabia bruker Newcastle til såkalt «sportsvasking», og utdyper:

- Det er ingen tvil om at Newcastle er et attraktivt mål for Saudi Arabia, som til dels sliter voldsomt med omdømmet internasjonalt. En tradisjonsrik klubb i Premier League, med all den eksponeringen som ligger der er en gyllen mulighet for verdens mest autoritære regime å renvaske seg, sier han.

Han fortsetter:

- Vi vet at Saudi Arabia har stort sett fengslet det som finnes av menneskerettighetsaktivister, kvinneaktivister, de fører en helt hensynsløs krig i Jemen. De har et så langt rulleblad for menneskerettighetsbrudd at det er skrekkinngytende, sier Tollefsen.

- Snakkes om som verdens rikeste klubb

Det rapporteres i engelske medier at Saudi Arabia punget ut 305 millioner pund for å kjøpe Newcastle. Tollefsen tror det vil skje flere endringer i klubber fremover, og at det første trekket vil være at de nye eierne sparker manager Steve Bruce og ansetter en toppmanager.

Ifølge Tollefsen kommer Newcastle nå til å bli en svært rik klubb.

- Mange har allerede snakket om de som verdens rikeste klubb, forteller han.

Tollefsen forteller også at Amnesty i dag har sendt et brev til Premier League, hvor de har bedt de om gå igjennom regelverket for hvordan og hvem som kan kjøpe klubber i Premier League.

- Det er en utfordring som nå ligger på bordet hos ledelsen i Premier League. Så langt har vi ikke fått noe respons på det som går på menneskerettigheter og om menneskerettigheter skal være et kriterium for å kunne kjøpe opp klubber. Vi skal følge med og holde Premier League ansvarlig gjennom våre representanter, spesielt i England, sier han.

I juli i fjor valgte PIF-gruppen selv å trekke seg fra oppkjøpsprosessen. Beslutningen ble begrunnet med global usikkerhet samt at viruspandemien bidro til at prosessen trakk ut i tid. Siden er samtalene tatt opp igjen.

Ifølge Sky Sports skal en viktig hindring ha bortfalt tidligere denne uken da en betent strid mellom saudiarabiske myndigheter og TV-selskapet BeIN Sports om ulovlig strømming av Premier League-kamper ble lagt død.

Disputt

Qatar-eide BeIN Sports skal ikke ha kunnet sende i Saudi-Arabia de siste årene som følge av en diplomatisk disputt, men dette forholdet skal det nå angivelig være ryddet opp i.

Premier League kan stoppe oppkjøp av fotballklubber dersom det «etter styrets rimelige overbevisning kan fastslås at de (kjøperne) har deltatt i aktiviteter utenfor Storbritannias grenser som ville ført til rettslig fellelse dersom det hadde skjedd her».

Amnesty har ved flere anledninger anmodet ligaledelsen om å gripe inn mot Newcastle-oppkjøpet.

(©NTB)