BISLETT (Nettavisen): Karoline Bjerkeli Grøvdal løp godt under OL-kravet på 10.000 meter på Bislett stadion lørdag med 30.50,84.

Tida er ny personlig rekord for den norske friidrettsprofilen. 30-åringen løp i tillegg inn på den sjette beste tida i verden i år.

Langrennsstjernen Therese Johaug (32) stilte også til start i løpet, etter å ha sikret seg et oppsiktsvekkende suverent NM-gull på samme distanse sommeren 2019. Den gangen løp hun uten å møte Grøvdal på startstreken.

Les også: Uviss framtid for Berge etter OL-nedturen: - Er lengst nede i den dypeste dalen

Johaug: - OL har aldri vært aktuelt

Johaug kom i mål på 31.32,88. Det var drøyt åtte sekunder for sakte til å være OL-klar også som langdistansesløper i friidrett.

Men samtidig var det en solid personlig rekord også for henne. Den tidligere bestenoteringen var 31.40,67 fra Impossible Games samme sted i fjor.

Det har vært spekulert i at Johaug kunne komme til å dra til OL i Tokyo om hun klarte kravet, men akkurat det avviser hun selv kort tid etter løpet lørdag.

- Jeg føler at jeg ikke har noe i et OL å gjøre. Jeg må ha mye, mye, mye mer spesifikk trening for å være med der. Jeg har lyst til å gå fort i OL i Beijing i vinter og det hadde gått utover den treningen der. Jeg gjør dette fordi jeg synes det er moro, det gir meg mye og det er variasjon i treninga. Det blir litt konkurranse på sommeren når det har vært veldig få om vinteren, sier skistjernen til pressen etter løpet.

Hun sier hun har ledd litt av media og de som har snakket om OL-deltakelse.

- Ja, jeg har ledd litt. Jeg har aldri hatt ambisjoner om å være med, men det var moro å sette lysharen på det i dag og se hvor nærme en egentlig er det kravet og ikke minst for å prøve å perse selv. Jeg hadde jo lyst til å prøve å perse i dag, sier hun.

Grøvdal stusser

Grøvdal på sin side er klar på at OL fort kunne blitt en tøff affære for langrennsjenta om hun hadde klart kravet og reist til Tokyo i juli.

- Jeg har selv vært i en posisjon der det har vært snakk om å ta det OL-kravet. Og sånn skal det fortsatt være, at alle som tar et OL-krav har noe i et OL å gjøre. Men jeg vet med min erfaring fra å løpe i OL at det er brutalt å løpe der med 31.20 som pers. Lista er høyere og den er høyere enn det jeg løp også. Det er som regel en fordel å ligge godt under OL-kravet. Men det å være med i et OL er jo ganske stort i seg selv, så slik sett har jeg full forståelse for at hun har lyst til å prøve på det, sier hun til Nettavisen.

Den norske løpestjernen stusser imidlertid litt over Johaugs uttalelser om at det aldri hadde vært aktuelt å dra, selv om hun hadde klart kravet.

- Jeg synes det er kult at hun stiller opp, men siden hun satte lyset på 31.25 så tror jeg at hun hadde et ønske om å komme til OL. Jeg tror ikke hun hadde satt lysharen på det om ikke. Jeg hadde trodd at hun skulle klare det, siden hun gikk så høyt ut, sier Grøvdal.

- Jeg vet ikke hva hun hadde planer om, men jeg tenker at hun har vært veldig på det å ta OL-kravet, så da skjønner jeg ikke helt hvorfor det da ikke skulle være aktuelt. Men det vet jeg jo ikke noe om, fortsetter hun.

Rykk fra start

Skiprofilens tid fra lørdagens 10.000 meter er den 21. beste i verden i 2021.

Med haren Amalie Sæten i front satte Grøvdal opp et høyt tempo fra start. Det ble noen meter bakover til Johaug umiddelbart, mens resten av startfeltet ble ytterligere distansert.

Etter knappe 3000 meter var Sætens oppgave ferdig, og Grøvdal fortsatte som ensom svale i front. Mens Tjalve-løperen fra Romsdalen begynte å hente inn andre løpere med en hel runde like etterpå, holdt Johaug god stand litt under en langside bak Grøvdal.

Ved 6000 meter holdt Isfjorden-jenta fortsatt et tempo som ville ta henne inn på sluttida 31 minutter blank.

Fikk problemer

Litt lengre bak lå Johaug samtidig ganske nøyaktig an til å klare 31.25 minutter, kravet for å kunne stille i OL.

På de siste 3000 meterne så det ut til at Johaug begynte å merke kjøret noe.

Skiløperen fra Dalsbygda begynte sakte, men sikkert å tape litt tid. Det ga passeringer som var litt for svake til å klare OL-kravet.

Samtidig skrudde Grøvdal opp enda et lite hakk på tempoet sitt.