Gå til sidens hovedinnhold

- Gruet meg til motbakkene

Petter Northug var suveren på jaktstarten - selv uten storformen inne.

Petter Northug hadde 12 sekunders forsprang på Dario Cologna før den avsluttende jaktstarten i Kuusamo på søndag.

- Det er greit å ha et sånt utgangspunkt i morgen, for da slipper jeg å bruke så mye krefter på å hente de andre i starten, sa Northug til NRK på lørdag, samtidig som de fleste ventet at nordmannen raskt ville bli tatt igjen av sveitseren - og kanskje de andre jagende konkurrentene ytterligere halvminuttet bak - på jaktstarten.

- Gruet meg til motbakkene
Og det hele endte med at Petter Northug og Dario Cologna gjorde opp i siste bakke.

Nordmannen rykket, sveitseren klarte ikke å svare. Og dermed tok Northug seieren i mini-touren i Kuusamo, mens Eldar Rønning tok en gledelig tredjeplass.

- Formmessig har jeg mye å gå på. Formen nå er sånn at man gruer seg litt til motbakkene. Sånn blir det forhåpentligvis ikke i Tour de Ski, sier Northug til TV 2 Sporten etter rennet.

Selv om trønderen vinner selv om toppformen ikke er inne, vil han ikke ta noen ting for gitt før Tour de Ski.

- Dario Cologna er helt klart den tøffeste konkurrenten i Touren. Han har vunnet Tour de Ski to ganger, det har ikke jeg gjort, forklarer han.

Godt samarbeid
Seks minutter ut i jaktstarten var Cologna og Northug samlet i en tetduo, samtidig som konkurrentene bak sakte, men sikkert minsket forspranget.

Men duoen lengst fremme samarbeidet godt. Cologna dro lasset i de tyngste bakkene, mens Petter Northug tok ansvaret på de lettere strekningene. Da to tredjedeler av løypa var unnagjort, var avstanden ned til Alexander Legkov på tredjeplass på over et halvt minutt.

Dermed lå det an til at en norsk-sveitsisk duell skulle avgjøre hvem som stakk av med 200 verdenscuppoeng, som vinner av mini-touren i Kuusamo.

Rykket i motbakken
Dario Cologna visste at han måtte rykke i de siste motbakkene for å ha en best mulig sjanse til å slå nordmannen, men det var lite som tydet på at sveitseren hadde krefter til å dra fra Northug.

I stedet satte Petter Northug inn et rykk i siste motbakke, og skaffet seg en luke til konkurrenten inn mot oppløpet. Dermed var det hele avgjort, og nordmannen gikk i mål 1,8 sekunder foran sveitseren.

Like gledelig som Northugs seier var det at Eldar Rønning, som startet jaktstarten som nummer 18, viste seg som den sterkeste i feltet bak tetduoen. I den samme bakken som Northug rykket, valgte Rønning å sette inn støtet, og ingen kunne hindre at nordmannen tok den siste pallplasseringen.

- Jeg kom bakfra. Det gikk veldig fort de første rundene og det kom tett som hagl. Jeg hadde fantastiske ski, forteller Rønning til TV 2 Sporten.

Dermed okkuperte de norske skiløperne fem av seks pallplasseringer i Kuusamo på søndag, etter at det ble trippel norsk på jentenes jaktstart.

Kommentarer til denne saken